fbpx

Τα υλικά μιας ευτυχισμένης σχέσης

Τα υλικά μιας ευτυχισμένης σχέσης

Οι στατιστικές για τα διαζύγια είναι συγκλονιστικές. Παρά τους τόσους χωρισμούς όμως γύρω μας, όλοι γνωρίζουμε ζευγάρια που είναι τόσο ερωτευμένα σήμερα όσο και όταν παντρεύτηκαν, πριν από 50 χρόνια. Το βλέπουμε στα μάτια τους, το ακούμε στις φωνές τους και το νιώθουμε στον εύκολο τρόπο με τον οποίο σχετίζονται μεταξύ τους.

Της Άννας Δάλλα

Τα μυστικά των αγαπημένων ζευγαριών

Ποια είναι όμως τα μυστικά των ζευγαριών αυτών που μένουν αγαπημένα για πολλά χρόνια; Κυρίως το ότι δεν ξεχνούν ποτέ όλα εκείνα που τους έφεραν κοντά όταν πρωτογνωρίστηκαν και πρωτοαγαπήθηκαν. Όλα εκείνα πάνω στα οποία βάσισαν τη σχέση τους, που διήρκεσε πολλά, πολλά χρόνια και συνεχίζεται με αλληλοκατανόηση, αγάπη και χαρά. Το λάθος που κάνουμε συχνά πυκνά όλοι εμείς που τους παρατηρούμε και τους θαυμάζουμε είναι που νομίζουμε ότι οι σύντροφοι που κατάφεραν να κρατήσουν μια καλή και ουσιαστική σχέση για πολλά χρόνια δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες αναποδιές, προβλήματα και δυσκολίες. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αφού ακόμα κι αν δεν είναι πάντα φανερό στους τρίτους, δεν υπάρχουν σχέσεις, ειδικά μακροχρόνιες, που να μην κλυδωνίζονται και να μην περνούν μικρές ή μεγάλες κρίσεις.

Η αγάπη ως καταλυτικός παράγοντας στις σχέσεις

Το βασικό συναίσθημα που διέπει τις σχέσεις των δύο συντρόφων που έχουν καταφέρει να μείνουν μαζί πολλά χρόνια είναι η αγάπη. Φαίνεται απλοϊκό; Ίσως. Δεν είναι όμως. Η βαθιά αγάπη είναι, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, το κεντρικό συναίσθημα που είναι απαραίτητο για να μείνουν καιρό μαζί τα ζευγάρια. Μάλιστα, οι ειδικοί ορίζουν την αγάπη αυτή, που αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο στις μακροχρόνιες σχέσεις, ως «μια στάση, δηλαδή μια προδιάθεση να σκέφτεται, να αισθάνεται και να συμπεριφέρεται κανείς προς τον σύντροφό του».

Ο έρωτας που μετουσιώνεται σε παθιασμένη αγάπη, χωρίς να παίζει παιχνίδια

Για τα περισσότερα ζευγάρια το να ερωτευτούν είναι εύκολο. Το να παραμείνουν ερωτευμένα είναι η πρόκληση. Το είδος του έρωτα που φαίνεται, σύμφωνα με τις έρευνες, να προσφέρει ικανοποίηση και στους δύο συντρόφους και να θέτει τις βάσεις για μια μακροχρόνια ευτυχισμένη σχέση περιγράφεται ως «παθιασμένη αγάπη που εμπνέεται και μεταφέρεται από την ισχυρή σωματική και συναισθηματική έλξη προς τον σύντροφο» και όχι ο έρωτας που «παίζει παιχνίδια», μια αντίληψη που εκπροσωπείται από έναν εραστή ο οποίος βλέπει την αγάπη σαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και παράλληλα αποφεύγει να περνάει πολύ χρόνο με έναν σύντροφο συγκεκριμένα ώστε να αποφύγει τη δέσμευση.

Η σημασία του να συμπαθούμε τον σύντροφό μας

Αποφεύγοντας μια περίπλοκη ανάλυση, οι επί μακρόν παντρεμένοι σύντροφοι συχνά εξηγούν τη σχέση τους με πολύ απλούς όρους, περιγράφοντας πως «συμπαθούν» και βέβαια «αγαπούν» ο ένας τον άλλον και εκτιμούν πολύ την προσωπικότητα ο ένας του άλλου. Οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν αυτές τις –εκ πρώτης όψης– απλές παρατηρήσεις. Μεταξύ των πολλών παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία του να ερωτευτούν δύο άνθρωποι, η αμοιβαία συμπάθεια και η επιθυμητή προσωπικότητα του συντρόφου φάνηκε σε σχετική έρευνα να είναι οι πιο σημαντικοί. Υποθέτοντας ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι ανθεκτικοί με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ποιότητα των σχέσεων.

Τελικά, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια ή συμβαίνει αβίαστα;

Είναι η μόνιμη επωδός όλων των ανθρώπων που βρίσκονται σε μακροχρόνιες επιτυχημένες σχέσεις: χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια. Ισχύει αυτό; Ορισμένα μακροχρόνια παντρεμένα ζευγάρια ισχυρίζονται ότι η διαρκής συζυγική τους απόλαυση είναι αβίαστη. Ενώ άλλοι παραδέχονται ότι χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρήσουν την ευχαρίστηση που βιώνουν, αλλά ότι σίγουρα αξίζει τον κόπο. Σε κάθε περίπτωση, οι σύντροφοι σε επιτυχημένες σχέσεις διασφαλίζουν ότι δεν ξεχνούν ποτέ όσα τους έφεραν μαζί εξαρχής και με τη βοήθειά τους συνεχίζουν να βρίσκονται σε έναν ευτυχισμένο μακροχρόνιο γάμο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική.

www.nataliakoutrouli.gr