[thb_image image=”15056″]
6 τρόποι να (ξανά)έρθουμε κοντά με τον σύντροφό μας
Όσο περνάει ο καιρός και είμαστε με τον σύντροφό μας για ένα διάστημα που μερικές φορές θυμίζει αιωνιότητα μπορεί κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε απομακρυνθεί και ότι δεν είμαστε πια το ερωτευμένο ζευγάρι που ήμασταν τους πρώτους μήνες ή χρόνια της σχέσης μας. Ίσως φταίει το ότι περάσαμε πολύ καιρό ασχολούμενοι με τα παιδιά ή την καριέρα μας, με αποτέλεσμα να παραμελήσουμε τη μεταξύ μας σχέση και έτσι ξαφνικά αντιλαμβανόμαστε –όταν τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και δεν μας έχουν ανάγκη ή όταν σταματήσουμε να δουλεύουμε τόσο πολύ– ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσά μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να (ξανα)βρούμε την εγγύτητα που χάσαμε ή, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είχαμε καταφέρει ίσως ποτέ να αποκτήσουμε; Διαβάστε 6 τρόπους να (ξανά)έρθουμε κοντά με τον σύντροφό μας.
Της Άννας Δάλλα
Ακούμε τον σύντροφό μας
Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία τη επικοινωνίας ως μία από τις βασικές τακτικές για να οικοδομήσουμε και να διατηρήσουμε μια επιτυχημένη σχέση, μερικές φορές όμως παραμένει ένα ανεκμετάλλευτο εργαλείο. Συχνά είμαστε διστακτικοί στο να συζητήσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, γιατί μας φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι δείγμα αδυναμίας. Ωστόσο, το να μη συζητάμε για το πώς νιώθουμε ή το να μην αποκαλύπτουμε όσα μας ενοχλούν, μας απασχολούν, μας αγχώνουν κ.λπ. θα μας οδηγήσει μόνο στο να έχουμε περισσότερα προβλήματα με τον σύντροφό μας στη συνέχεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία σε κάθε γάμο ή σχέση. Η λύση είναι να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά. Καταρχάς, μπορούμε να «κλείσουμε ραντεβού» για να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση, για παράδειγμα σε μια βόλτα που θα πάμε οι δυο μας ή πίνοντας έναν ωραίο καφέ. Μπορούμε να ξεκινήσουμε ρωτώντας τον σύντροφό μας πώς ήταν η μέρα του, αν θέλει να μοιραστεί μαζί μας κάτι που του συνέβη, να πούμε μια ωραία ή/και αστεία ιστορία… Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι ακούμε πραγματικά τα όσα μας λέει, καταλαβαίνοντας και από πού προέρχονται όλα όσα θέλει να εκφράσει εκείνος ή και εμείς βέβαια.
Δείχνουμε ενδιαφέρον για τα χόμπι και τα πάθη του
Είναι πιθανό όσο βρισκόμασταν σε απόσταση να έχουμε ο καθένας ανακαλύψει χόμπι και ενδιαφέροντα για τα οποία ο άλλος δεν γνωρίζει πολλά. Αν δείξουμε ενδιαφέρον, ίσως ανακαλύψουμε κάτι που θα συγκινήσει κι εμάς και έτσι θα μπορέσουμε να μοιραστούμε κάτι καινούργιο οι δυο μας, ας πούμε τον χορό, την αγάπη για τον κινηματογράφο, το θέατρο, τα ταξίδια ή κάποιο άθλημα.
Προγραμματίζουμε ωραία πράγματα για να έχουμε να περιμένουμε
Μερικές φορές μια αλλαγή σκηνικού και ένα νέο περιβάλλον μπορούν να κάνουν θαύματα για να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Μπορούμε να συζητήσουμε με τον σύντροφό μας και να φτιάξουμε, για παράδειγμα, μια λίστα με μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε ή πράγματα που θέλουμε να ζήσουμε οι δυο μας. Στη συνέχεια, να κάνουμε σχέδια για να διαγράψουμε από τη λίστα όσα περισσότερα από αυτά μπορούμε. Το να σχεδιάζουμε, να ονειρευόμαστε και να βάζουμε στόχους μάς βοηθάει να περνάμε χρόνο μαζί και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά.
Ξεκινάμε ξανά τα ραντεβού… μεταξύ μας
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ντυθήκαμε καλά για να βγούμε ραντεβού με τον σύντροφό μας; Τα περισσότερα ζευγάρια σταματούν να κάνουν όλα αυτά τα μικρά πράγματα που έκαναν στην αρχή της σχέσης τους γιατί ο χρόνος δεν είναι αρκετός, οι υποχρεώσεις είναι πολλές, η ζωή είναι πιεστική. Ας προσπαθήσουμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να θυμηθούμε τα πρώτα μας ραντεβού και τα όσα κάναμε. Ας κανονίσουμε ωραίες εξόδους με τον σύντροφό μας, ακόμα και σε μέρη που πηγαίναμε παλιά, βάζοντας τη σχέση μας σε προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων.
Φέρνουμε πίσω την οικειότητα
Το άγγιγμα, η αγκαλιά, η σωματική επαφή βοηθούν τα ζευγάρια να έρθουν πιο κοντά. Η οικειότητα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευτυχία, οπότε είναι σκόπιμο να τη βάλουμε ως στόχο. Όσο περνάνε τα χρόνια είναι πιθανό να δημιουργούνται σεξουαλικά προβλήματα, αλλά, όπως όλα τα προβλήματα στις μακροχρόνιες σχέσεις, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να τα λύνουμε από κοινού και βέβαια με τη βοήθεια των ειδικών όταν είναι απαραίτητο.
Παίρνουμε εξωτερική βοήθεια
Αν έχουμε ήδη δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θέλουμε ή όπως θα έπρεπε, είναι σκόπιμο να ζητήσουμε και να πάρουμε βοήθεια, για παράδειγμα, από κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας. Το να υπάρχει ένας επαγγελματίας στην εξίσωση θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τυχόν υποκείμενα προβλήματα και να καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η οπτική ενός αμερόληπτου τρίτου μπορεί να κάνει θαύματα και να μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά με τον σύντροφό μας.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική