fbpx

Μπες στον ρυθμό του σώματός σου!

Μπες στον ρυθμό του σώματός σου!

Το ρολόι του οργανισμού μας ρυθμίζει την αρτηριακή μας πίεση, τη θερμοκρασία του σώματός μας, τις ορμόνες μας και γενικά την καλή μας υγεία. Ή, τέλος πάντων, αυτά όλα ήταν προγραμματισμένο να κάνει μέχρι που σταματήσαμε να το κουρδίζουμε σωστά.

Της Άννας Δάλλα

Υπάρχει ιδανική ώρα για τα πάντα;

Τι φταίει όμως που δεν λειτουργεί καλά το βιολογικό μας ρολόι; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας. Τρώμε σε άστατες ώρες, κοιμόμαστε χωρίς πρόγραμμα, δουλεύουμε και κοινωνικοποιούμαστε online όποια ώρα μάς προκύψει. Όλα αυτά χαλάνε τον ρυθμό μας και έρευνες δείχνουν ότι αν αυτό γίνεται συστηματικά αυξάνεται ο κίνδυνος να μας απασχολήσουν χρόνιες ασθένειες. Αλλά ακόμα κι αν ο ρυθμός μας αναστατώνεται προσωρινά, και πάλι μπορεί να κάνουμε κακό στην υγεία μας, αφού ίσως εμποδιστεί η πνευματική μας ευελιξία, να αμβλυνθεί η συλλογιστική μας και η ικανότητά μας για λήψη αποφάσεων, να χαλάσει η διάθεσή μας και να επηρεαστεί η κοινωνική μας αλληλεπίδραση. Μήπως λοιπόν οι επιλογές μας σχετικά με το πότε θα ξυπνήσουμε, θα κοιμηθούμε, θα δουλέψουμε, θα γυμναστούμε κ.λπ. είναι αυτές που θα καθορίσουν το αν θα διαπρέψουμε τελικά; Ας δούμε τι λένε οι επιστημονικές έρευνες.

7:11 π.μ.: Ώρα για πρωινό!

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Μούρθια, είναι η ιδανική ώρα για να φάμε το πρωινό μας. Αν βέβαια κάνουμε διαλειμματική δίαιτα –που θεωρείται πολύ καλή επιλογή για να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας–, το ιδανικό είναι να τρώμε πρωινό αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ώρες από την τελευταία φορά που φάγαμε.

8:00 π.μ.: Ιδανική ώρα για –γυναικεία– γυμναστική!

Πρόσφατη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται μεταξύ των ωρών 6:00 και 8:00 π.μ. μπορεί να κάψουν περισσότερο σωματικό λίπος από εκείνες που γυμνάζονται μεταξύ 6:30 και 8:30 μ.μ. Αντίθετα, φαίνεται ότι το βράδυ η γυμναστική έχει καλύτερα αποτελέσματα στους άνδρες.

9:00 π.μ. Πίνουμε καφέ!

Η κορτιζόλη, η ορμόνη της εγρήγορσης, κορυφώνεται όταν ξυπνάμε, οπότε εκείνη την ώρα δεν έχουμε ανάγκη για καφεΐνη και για την ώθηση που μας δίνει. Καλύτερα να πιούμε τον καφέ μας αργότερα, όταν θα έχουν πέσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

11:00 π.μ. και ως το μεσημέρι: Κάνουμε την πιο σημαντική μας δουλειά!

Οι πιο σημαντικές εργασίες θα πρέπει να εκτελούνται όταν βρισκόμαστε στο μέγιστο ή κοντά στο μέγιστο της εγρήγορσης.

12:38 μ.μ.: Τρώμε ένα υγιεινό μεσημεριανό γεύμα!

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Μούρθια, η ιδανική ώρα για το μεσημεριανό είναι στις 12.38μ.μ. ακριβώς.

3:00 μ.μ.: Ένας υπνάκος!

Η σιέστα θα πρέπει να προγραμματίζεται σε στιγμές του κιρκάδιου ρυθμού όπου αισθανόμαστε λιγότερο παραγωγικοί και έχουμε μειωμένη ενέργεια. Ειδικά όσο μεγαλώνουμε, ο μεσημεριανός ύπνος είναι πολύ σημαντικός, καθώς μας βοηθά να συμπληρώσουμε τις ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε, ειδικά όταν ο βραδινός μας ύπνος είναι πιο διαταραγμένος.

5:00 μ.μ.: Ώρα για βραδινό!

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism Journal» δείχνει ότι το να τρώμε αργά το βράδυ διαταράσσει περαιτέρω τους κιρκάδιους ρυθμούς μας. Αν δεν μπορούμε να τρώμε τόσο νωρίς το βραδινό μας, αρκεί έστω να σταματάμε να τρώμε και να πίνουμε τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. Τα μικρόβια του εντέρου μας ακολουθούν επίσης τον κιρκάδιο ρυθμό.

6:30 μ.μ.: Ώρα για γυμναστική, για τους άνδρες!

Φαίνεται ότι η βέλτιστη ώρα άσκησης για τους άνδρες είναι από τις 6:30 έως τις 8:30 μ.μ. Όσον αφορά τη δύναμή τους, αυτή αυξάνεται τόσο μετά την πρωινή όσο και μετά τη βραδινή άσκηση, αλλά η βραδινή άσκηση φέρνει επιπλέον οφέλη, αφού συντελεί στη χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, μειώνει την κόπωση και διεγείρει την οξείδωση του λίπους σε σύγκριση με την πρωινή άσκηση.

9:00 μ.μ.: Περιορίζουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά σε οθόνες!

Μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η χρήση φορητών συσκευών εκπομπής φωτός αμέσως πριν από τον ύπνο έχει βιολογικές επιδράσεις που μπορεί να διαιωνίζουν την έλλειψη ύπνου και να διαταράσσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς, στοιχεία που μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην απόδοση, την υγεία και την ασφάλεια».

10:00 μ.μ.: Πέφτουμε για ύπνο!

Βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι το να πέφτουμε για ύπνο νωρίτερα από τις 10:00 μ.μ. και αργότερα από τις 11:00 μ.μ. σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.