fbpx

Are you ready to fall in love?

Are you ready to fall in love?

Για να ερωτευτούμε και να χτίσουμε μια σχέση, εκτός από το να νιώθουμε ότι το αντικείμενο του πόθου μας έχει γοητευτική προσωπικότητα, φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντική και η ετοιμότητά μας να μπούμε στην περιπέτεια και στη δέσμευση μιας σχέσης. Are you ready to fall in love?

Της Άννας Δάλλα

Ερωτευόμαστε όταν είμαστε έτοιμοι

Η σκέψη του να βρούμε και να ερωτευτούμε κάποιον και να μπορέσουμε πιθανώς να μείνουμε μαζί του για όλη μας τη ζωή ακούγεται καταρχάς τρομακτική. Ίσως αυτό να έγκειται και στην τυχαιότητα που περιβάλλει το πού και το πώς θα γνωρίσουμε τον σύντροφο με τον οποίον θα ερωτευτούμε και θα κάνουμε μια μακροχρόνια σχέση. Το καλό σε όλο αυτό είναι ότι συνειδητοποιούμε πως ο έρωτας δεν είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα για το οποίο πρέπει να καταστρώσουμε στρατηγική. Για πολλούς ανθρώπους, απλώς συμβαίνει. Αν είμαστε ανοιχτοί στον έρωτα, λένε οι επιστήμονες, θα είμαστε οι επόμενοι.

Έλξη, γοητεία και ετοιμότητα για σχέση

Το γνωρίζουμε όλοι και συμφωνούν και οι ειδικοί ότι η αμοιβαία συμπάθεια και η ελκυστική προσωπικότητα του πιθανού συντρόφου –με πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά το χιούμορ και την εξυπνάδα– φαίνεται ότι είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες για να ερωτευτεί κανείς. Όμως, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το τμήμα Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Purdue των ΗΠΑ, φαίνεται ότι το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια νέα σχέση επηρεάζει το πόσο θα επενδύσουμε συναισθηματικά σε αυτήν και θα δεσμευτούμε τελικά. Όταν δηλαδή είναι η «σωστή» στιγμή για εμάς να βρούμε το ταίρι μας, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να δημιουργήσουμε, να διατηρήσουμε και να δεσμευτούμε σε μια σχέση. Αντίθετα, όταν δεν είμαστε έτοιμοι, θα δυσκολευτούμε πολύ με τη συνθήκη αλληλεξάρτησης που βιώνουν οι δύο σύντροφοι. Μάλιστα, έχει φανεί ότι όσο πιο έτοιμος είναι κάποιος να δεσμευτεί, τόσο πιο ικανοποιημένος μπορεί να νιώθει από τον άνθρωπο που γνώρισε και με τον οποίο μόλις ξεκίνησε μια σχέση. Επίσης, ένας άνθρωπος που έχει στο παρελθόν του μία ή περισσότερες μεγάλες και σταθερές σχέσεις είναι πολύ γοητευτικός στα μάτια του υποψήφιου συντρόφου, καθώς δίνει την εντύπωση ότι αφού επένδυσε σε μια σοβαρή σχέση ή γάμο μία ή περισσότερες φορές στο παρελθόν θα είναι και αυτήν τη φορά πιο ανοιχτός στο ενδεχόμενο της δέσμευσης. Και γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή κάποιος που δεν είναι έτοιμος να εμπλακεί θα διστάσει να κάνει υποχωρήσεις ή να συνδεθεί συναισθηματικά ξεκινώντας μια νέα σχέση. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που είναι έτοιμα για σχέση δεν θα έχουν τέτοιου είδους επιφυλάξεις. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι το τρίπτυχο για να ερωτευτούν δύο άνθρωποι είναι η αμοιβαία έλξη, η γοητεία που ασκεί ο ένας στον άλλον και η ετοιμότητα για σχέση. Αυτή φαίνεται να είναι μια εξαιρετική συνταγή για επιτυχία.

Από τι εξαρτάται το αν είμαστε έτοιμοι για σχέση;

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η «σωστή» στιγμή για κάποιον που έχει πρόθεση να ξεκινήσει μια σχέση μπορεί να γίνει προφανής επειδή αυτός ο άνθρωπος είναι «προγραμματισμένος» να είναι θετικός, να κάνει υποχωρήσεις, να είναι ευγνώμων και ευχαριστημένος που ο έρωτας χτύπησε την πόρτα του… Επίσης, θα πρόκειται για κάποιον που προσέχει τον εαυτό του και την εμφάνισή του, φλερτάρει και επιλέγει να βρίσκεται σε συνθήκες και χώρους όπου μπορεί να γνωρίσει πιθανούς συντρόφους.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει κάποιον να είναι έτοιμος ή ανέτοιμος για σχέση και δέσμευση; Σίγουρα παίζουν ρόλο παράγοντες όπως οι προηγούμενες σχέσεις και γνωριμίες (π.χ. κάποιος που έχει απογοητευτεί πολλές φορές ή που έχει χωρίσει πρόσφατα και άσχημα θα είναι λιγότερο έτοιμος για σχέση), οι συνθήκες της ζωής (π.χ. όταν όλοι μας οι φίλοι βρίσκονται σε σχέση είναι πιο πιθανό να θέλουμε κι εμείς να το ζήσουμε), η εμπειρία από την οικογένεια και τον περίγυρο (π.χ. αν οι γονείς μας έχουν μια αγαπημένη σχέση είναι πιο πιθανό να αναζητάμε κι εμείς μια τέτοια), η σχέση με τους άλλους ανθρώπους γενικότερα (π.χ. αν δεν μας αρέσει να ερχόμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους και να δεσμευόμαστε, θα επιλέξουμε πιο δύσκολα να μπούμε σε μια σοβαρή ερωτική σχέση), οι άμεσοι στόχοι (π.χ. αν νιώθουμε ότι έχουμε τακτοποιηθεί οικονομικά, επαγγελματικά κ.λπ. ώστε να προχωρήσουμε σε μια δέσμευση, αν θέλουμε να κάνουμε άμεσα παιδιά) κ.ά.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. www.nataliakoutrouli.gr