fbpx

5 τοξικές συμπεριφορές που κάνουν κακό στις σχέσεις

τοξικές συμπεριφορές
τοξικές συμπεριφορές

5 τοξικές συμπεριφορές που κάνουν κακό στις σχέσεις

Συνειδητοποιούμε άραγε ότι υπάρχουν τοξικές συμπεριφορές που όταν τις υιοθετούμε κάνουμε τους ανθρώπους γύρω μας να δυσανασχετούν και να κακοπερνάνε, με αποτέλεσμα τελικά να τους διώχνουμε μακριά μας; Πόσο δε μάλλον όταν συνδεόμαστε ερωτικά μαζί τους, όπου το νόημα της όλης σχέσης είναι να είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι… Ποιες είναι όμως αυτές οι τοξικές συμπεριφορές που μπορεί να κάνουν τους αγαπημένους μας να κουραστούν και τελικά να απομακρυνθούν; Ας τις γνωρίσουμε ώστε να τις αναγνωρίσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε, αν κρίνουμε ότι μας αφορούν, ή να τις αποφύγουμε αν χαρακτηρίζουν έναν πιθανό μας σύντροφο.

Της Άννας Δάλλα

Είμαστε συνεχώς αρνητικοί και έτοιμοι να παραπονεθούμε

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πάντα δυσαρεστημένοι, αρνητικοί, ιδιαίτερα επικριτικοί, δεν εκτιμούν ό,τι τους συμβαίνει, παραπονιούνται για όλα και μιλάνε συνεχώς για τα προβλήματά τους, σαν όλοι οι υπόλοιποι να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα και να έχουν διάθεση και χρόνο να ακούνε μόνο τα δικά τους. Αυτοί οι άνθρωποι κριτικάρουν τα πάντα, από το σάντουιτς ή τον καφέ που θα τους φέρουν μέχρι το χρώμα του πουκαμίσου του συντρόφου τους ή τον ήχο που κάνει η μύτη του όταν αναπνέει, χωρίς να συνειδητοποιούν πως όταν κάποιος έχει γύρω του τόση τοξικότητα νιώθει άβολα και ανασφαλής. Κανείς δεν μπορεί να ζει για πάντα με έναν άνθρωπο που βλέπει το ποτήρι πάντα μισοάδειο. Τελικά θα πάψει να προσπαθεί να του το γεμίσει.

Δεν έχουμε τρόπους

Ας φανταστούμε κάποιον που μιλάει με αγένεια σε γνωστούς και αγνώστους, βρίζει συνεχώς, αδιαφορεί για όσα μπορεί να ενοχλούν τους άλλους, π.χ. καπνίζει σε κλειστούς χώρους, μασάει με το στόμα ανοιχτό, δεν λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», προσβάλλει τους πωλητές, τους σερβιτόρους και γενικά όσους καλούνται να τον εξυπηρετήσουν… Το να μη σέβεται κανείς τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω του είναι μια τοξική συμπεριφορά που πολύ λίγοι άνθρωποι θα αντέξουν τελικά.

Είμαστε αναξιόπιστοι

Το να παίζουμε συνεχώς παιχνίδια, να λέμε ψέματα και να κουτσομπολεύουμε κάνει τον άλλον άνθρωπο να μας θεωρεί αναξιόπιστους, γιατί σκέφτεται ότι όταν δεν είναι μπροστά είναι πιθανό να μιλάμε έτσι και για εκείνον. Αναξιόπιστος μπορεί να φαίνεται κάποιος και όταν προσποιείται ή παριστάνει κάποιον που δεν είναι. Κι αυτό γιατί οι άλλοι θέλουν να γνωρίσουν τον πραγματικό μας εαυτό, όχι κάποιον που προσποιούμαστε ότι είμαστε προκειμένου να τους ικανοποιήσουμε. Αντίστοιχα, ένας άνθρωπος που το παίζει χαζός, κάνει υπερβολικά νάζια ή χρησιμοποιεί μωρουδίστικη φωνή είναι μάλλον απωθητικός αντί για γοητευτικός ή χαριτωμένος, όπως πιθανώς νομίζει.

Δείχνουμε έλλειψη αυτοπεποίθησης και φιλοδοξίας

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα γοητευτικό χαρακτηριστικό. Το να υποβαθμίζουμε τον εαυτό μας είναι απλώς ένας τρόπος να κάνουμε τους άλλους να νιώθουν άβολα.

Μια άλλη σημαντική απογοήτευση για έναν πιθανό σύντροφο είναι το να μη μας νοιάζει να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη ή τον κόσμο καλύτερο. Το πάθος και η ορμή για τη ζωή και όσα μας επιφυλάσσει είναι πολύ όμορφα. Η φιλοδοξία και η δέσμευση ενός ανθρώπου στη ζωή και στα πράγματα που αγαπά εντυπωσιάζουν τους γύρω του αλλά και κάθε πιθανό σύντροφο. Αντίθετα, η τεμπελιά, η αναποφασιστικότητα και η ανικανότητα δεν εκτιμώνται.

Μας νοιάζει μόνο ο εαυτός μας

Η ματαιοδοξία, η αλαζονεία, η αδυναμία να συγκεντρωθούμε και να ακούσουμε τους άλλους πραγματικά, να τους συμπαρασταθούμε, να τους στηρίξουμε αλλά και να χαρούμε με τη χαρά τους είναι χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια τοξική και απωθητική συμπεριφορά, ειδικά όταν κάποιος ψάχνει έναν σύντροφο για να στηριχθεί και να μοιραστεί τη ζωή του.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. www.nataliakoutrouli.gr