fbpx

Το δικό μας καλοκαίρι!

Το δικό μας καλοκαίρι!

Της Άννας Δάλλα

Το καλοκαίρι, καθώς έχουμε περισσότερο χρόνο, χαλαρή διάθεση και λιγότερες υποχρεώσεις, είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τους αγαπημένους μας, τον σύντροφό μας, την οικογένειά μας. Παράλληλα όμως είναι και μια σημαντική ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά και με το σημαντικότερο πρόσωπο, αυτό που παραμελούμε συνεχώς επειδή έχουμε άλλα και άλλους να φροντίσουμε, και δεν είναι άλλο από τον εαυτό μας!

Μια ευκαιρία να επενδύσουμε στον… εαυτό μας

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το καλοκαίρι μια εποχή που πρέπει να διασκεδάσουμε, να κάνουμε όσα πιο πολλά μπάνια και εξόδους γίνεται, να ξενυχτήσουμε… Όλα όσα δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα τους κρύους μήνες του χειμώνα που οι υποχρεώσεις είναι πολλές και μας περιορίζουν. Όμως, μόνο αυτό σημαίνει καλοκαίρι και διακοπές; Μόνο διασκέδαση, βόλτες και χρόνος με τους άλλους; Όχι απαραίτητα. Ίσα-ίσα που το καλοκαίρι, που ο «θόρυβος» της καθημερινότητας κοπάζει, οι δουλειές μειώνονται και έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπορούμε να ησυχάσουμε και να περάσουμε χρόνο με τον εαυτό μας, να τον γνωρίσουμε καλύτερα, αλλά και να τον καλλιεργήσουμε και να του δώσουμε μια ευκαιρία να λάμψει. Να πώς θα τα καταφέρουμε.

Χανόμαστε σε ένα καλό βιβλίο

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ταξιδέψουμε, να ονειρευτούμε και ταυτόχρονα να ανοίξουμε το μυαλό και τους ορίζοντές μας από το να διαβάσουμε ένα ή περισσότερα καλά βιβλία. Ποια καλύτερη ευκαιρία από το καλοκαίρι, που έχουμε περισσότερο χρόνο και οι συνθήκες για ανάγνωση είναι ιδανικές; Ας ανοίξουμε το βιβλίο μας στην ξαπλώστρα ή στο σπίτι τα μεσημέρια που κάνει πολλή ζέστη για να είμαστε εκτός ή όταν χαλαρώνουμε στη βεράντα τα βράδια.

Μένουμε ενημερωμένοι

Κάποτε ήταν κανόνας για όλους να είναι ενημερωμένοι, να γνωρίζουν τις καθημερινές ειδήσεις, να ξέρουν τι γίνεται στην εθνική αλλά και στη διεθνή πολιτική σκηνή… Αυτό βοηθούσε τους ανθρώπους να έχουν άποψη, να σκέφτονται κριτικά, να σχολιάζουν εποικοδομητικά. Στις μέρες μας τείνουμε να ενημερωνόμαστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κινδυνεύουμε τελικά να μαθαίνουμε μόνο κουτσομπολιά και αβέβαιης αξιοπιστίας νέα. Καθώς το καλοκαίρι έχουμε περισσότερο χρόνο μπορούμε να τσεκάρουμε ιστοσελίδες, εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικά κανάλια και να δούμε τι μας αρέσει και μας ταιριάζει ώστε να συνεχίσουμε να το επιλέγουμε για την ενημέρωσή μας και τον Σεπτέμβριο.

Αποκτάμε μεγαλύτερη αυτογνωσία

Θα βοηθηθούμε κρατώντας ένα προσωπικό ημερολόγιο –ιδανικά, γράφοντας αμέσως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί, πριν καν σηκωθούμε από το κρεβάτι– στο οποίο θα καταγράφουμε τις καθημερινές μας σκέψεις, προβληματισμούς, συναισθήματα και προσωπικές πεποιθήσεις, ώστε να αποκτήσουμε περισσότερη αυτογνωσία.

Εκφραζόμαστε

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα προσωπικό blog στο ίντερνετ ώστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για τον κόσμο. Είτε πρόκειται για την πολιτική, τη μόδα, τα ζώα ή τις συνταγές που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, έχουμε ένα μέσο για να πούμε αυτό που θέλουμε. Σκόπιμο είναι να επικεντρωθούμε στην προώθηση και έκφραση αυτών που αγαπάμε και πιστεύουμε αντί να κατακεραυνώνουμε όσα δεν μας αρέσουν. Έτσι –εκτός από τους άλλους– θα έχουμε κι εμείς οι ίδιοι την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Προσφέρουμε εθελοντική εργασία

Θα εκπλαγούμε ευχάριστα με το πόσο γεμάτοι και χαρούμενοι θα νιώσουμε αν αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο και την ενέργειά μας για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας είτε προσφέροντας εθελοντική εργασία είτε κάνοντας απλώς μικρές πράξεις καλοσύνης, όπως το να κρατήσουμε μια πόρτα για να περάσει κάποιος, να προσφερθούμε να βοηθήσουμε με τα ψώνια ή να πούμε μια καλημέρα.

Βγαίνουμε από την πρίζα

Το καλοκαίρι, που δεν έχουμε τόσες δουλειές, μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια για λίγες ώρες κάθε μέρα να είμαστε μακριά από το κινητό, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το τάμπλετ κ.λπ. Θα παρατηρήσουμε ότι πρόκειται για κάτι πολύ αναζωογονητικό.

Ασκούμαστε

Η επαφή με τη φύση, η θάλασσα, ο καλός καιρός είναι ευκαιρίες για να ασκηθούμε και να βελτιώσουμε τόσο τη φυσική όσο και την πνευματική μας κατάσταση. Είναι επίσης ευκαιρίες να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας, να σκεφτούμε, να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να χαλαρώσουμε μακριά από τον θόρυβο που υπάρχει όταν είμαστε με πολλούς άλλους.

Αξιολογούμε τους ανθρώπους μας

Είτε πρόκειται για την οικογένεια, τον σύντροφο, τους συναδέλφους ή τους φίλους μας, ειδικά αν πάρουμε απόσταση από κάποιους ανθρώπους, μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τι μας προσφέρουν, ποιοι αξίζουν να μείνουν στη ζωή μας και ποιοι όχι και αν κάποιες σχέσεις δεν χρειάζεται να συνεχιστούν. Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και πρέπει να προσέχουμε με ποιους τον ξοδεύουμε. Στις διακοπές, που ξεκουραζόμαστε και απομακρυνόμαστε, καταλαβαίνουμε ότι οι τοξικοί άνθρωποι ρουφάνε την ενέργειά μας και ότι θα πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Περιποιούμαστε τον εαυτό μας

Ποια καλύτερη ευκαιρία από το καλοκαίρι, που έχουμε χρόνο και θετική διάθεση, ώστε να ενημερωθούμε σχετικά με προϊόντα και φροντίδες ομορφιάς; Άλλωστε, πόσο συχνά προλαβαίνουμε να περιποιηθούμε τον εαυτό μας τον χειμώνα με το υπερφορτωμένο πρόγραμμα;

Τολμάμε

Είτε πρόκειται για κάτι που φοβόμαστε (π.χ. να βουτήξουμε από έναν βράχο στη θάλασσα), είτε για κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει (π.χ. να πάμε σινεμά μόνοι μας απλώς γιατί θέλουμε να δούμε την ταινία), είτε για κάτι που απαιτεί να «ξεγυμνωθούμε» μπροστά στους άλλους (π.χ. να τραγουδήσουμε καραόκε), κάθε φορά που περνάμε τα όριά μας γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αισθανόμαστε περήφανοι και μόνο κερδίζουμε.

Ψάχνουμε έμπνευση

Μερικές φορές αρκεί να δούμε μια ομιλία TED για να εμπνευστούμε, να παρακινηθούμε και να μάθουμε νέα πράγματα. Ίσως ανακαλύψουμε κάτι που μας αφορά, μας ενδιαφέρει ή αγγίζει κάποια και από τις ευαίσθητες χορδές μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. www.nataliakoutrouli.gr