fbpx

Tips for family vacation

Της Άννας Δάλλα

Οι περισσότεροι ανυπομονούμε –θεωρητικά τουλάχιστον– να έρθει η ώρα να πάμε καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά μας ή τα ανίψια ή τα βαφτιστήρια μας ή με τα παιδιά των φίλων μας ή και με όλα μαζί. Νιώθουμε όμως συχνά και μια αγωνία. Ανησυχούμε για το πώς θα γίνει να περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, να δημιουργήσουμε όσο περισσότερες ωραίες αναμνήσεις γίνεται, αλλά ταυτόχρονα να τα καταφέρουμε όλα αυτά αναίμακτα, χωρίς γκρίνιες, τσακωμούς, ατυχήματα ή άλλα προβλήματα. Ας δούμε μερικά πολύ χρήσιμα tips επιτυχίας.

Επενδύουμε στο πρωί

Ναι, είναι οι διακοπές μας και θέλουμε να κοιμηθούμε, να χουζουρέψουμε, να ξεκουραστούμε, να πιούμε τον καφέ μας με την ησυχία μας, αλλά τα παιδιά δεν συμμερίζονται τίποτε από τα παραπάνω. Ξυπνάνε με ενέργεια και καλή διάθεση και είναι πολύ σύντομα έτοιμα για δράση! Η καλύτερη ιδέα είναι να τα αφήσουμε καταρχάς να απασχοληθούν λίγο στο σπίτι. Γι’ αυτές τις πρωινές ώρες, αλλά και για τα πολύ ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια είναι καλό να έχουμε εφοδιαστεί με βιβλία, παζλ, σύνεργα ζωγραφικής, Lego, πλαστελίνες και ό,τι άλλο κρατάει τα παιδιά ήρεμα και απασχολημένα μέσα στο σπίτι. Στη συνέχεια, και όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αφού πιούμε τον καφέ μας και ετοιμαστούμε, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πρωινό, γιατί τα παιδιά είναι ξεκούραστα και έχουν ενέργεια και ανάγκη να κάνουν αρκετά πράγματα, χωρίς πολλή γκρίνια και με λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ατυχήματα καθώς είναι ξεκούραστα. Θάλασσα, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους, βόλτες στην εξοχή, ποδηλατάδες… Μέχρι να πιάσει η πολλή ζέστη θα έχουμε καταφέρει να τους δώσουμε τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες ενεργητικής απασχόλησης, που για τα παιδιά είναι απαραίτητη καθημερινά σύμφωνα με έρευνες.

Δουλειές στο σπίτι

Οι δουλειές δεν είναι διασκεδαστικές, αλλά είναι σημαντικές. Όταν τα παιδιά κάνουν δουλειές –ανάλογα βέβαια με την ηλικία και τις ικανότητές τους– τους δημιουργείται η αίσθηση της συνεισφοράς, που είναι βέβαια και πραγματικότητα καθώς όντως βοηθάνε. Τα παιδιά που συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο και οι γονείς τα ευχαριστούν ειλικρινά για αυτό, αναπτύσσουν τόσο την αίσθηση της δικής τους επιτυχίας όσο και την αίσθηση της ευγνωμοσύνης για όσα κάνουν οι άλλοι για αυτά. Γίνονται επίσης ανεξάρτητα και αναπτύσσουν πολλές δεξιότητες. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι όσο περισσότερες δουλειές κάνουν τα παιδιά, τόσο λιγότερες δουλειές μένουν να κάνουμε εμείς.

Μεσημεριανός ύπνος

Τον σιχαινόμασταν ως παιδιά, τον λατρεύουμε ως γονείς. Ακόμα κι αν δεν κοιμηθούν –παρότι θα ήταν ιδανικό ώστε να έχουν ενέργεια για τις απογευματινές εξορμήσεις–, είναι σκόπιμο να περάσουν δύο ώρες περίπου στο δωμάτιό τους διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας, παίζοντας κάτι ήρεμο, ώστε να ρίξουν ρυθμούς και να ξεκουραστούν, τόσο εκείνα όσο και εμείς.

Ρουτίνα με αρκετή ευελιξία

Πριν κάνουμε παιδιά ή περάσουμε χρόνο με παιδιά δεν κατανοούμε ίσως την ανάγκη της ρουτίνας και του προγράμματος, αλλά όταν αποκτήσουμε επαφή καταλαβαίνουμε τη χρησιμότητά της. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από πρόγραμμα για να νιώθουν ασφάλεια. Στις διακοπές η ρουτίνα δεν χρειάζεται να είναι τόσο αυστηρή αλλά και πάλι είναι απαραίτητη. Για να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται να είναι ταυτόχρονα χαλαρή και ευέλικτη. Για παράδειγμα, ένα βασικό πρόγραμμα για τις καλοκαιρινές καθημερινές μπορεί να είναι: πρωινό, παιχνίδι μέχρι τις 9:30, δουλειές, μια εξωτερική δραστηριότητα (π.χ. μπάνιο στη θάλασσα), μεσημεριανό φαγητό, ήσυχη δραστηριότητα/ύπνος, οικογενειακή δραστηριότητα (π.χ. βόλτα), δείπνο, ύπνος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα παρέχει μια βασική δομή, αλλά και αρκετή ευελιξία. Επιπλέον, τα παιδιά διαφωνούν πολύ λιγότερο για πράγματα όπως οι δουλειές, η μεσημεριανή ξεκούραση ή οτιδήποτε άλλο όταν είναι κάτι που συνηθίζουν να κάνουν κάθε μέρα.

Ένα «ωραίο» πράγμα την ημέρα

Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι εξαιρετικό, απλώς κάτι που σπάει τη ρουτίνα και θυμίζει διακοπές. Μπορεί να είναι μια οικογενειακή βόλτα με τα ποδήλατα, ένα ωραίο παγωτό, μια συναυλία, ένα θερινό σινεμά, μια βόλτα με μια βάρκα, το να μαζέψουμε πέτρες από τη θάλασσα και να τις ζωγραφίσουμε, μια βόλτα στα μαγαζιά της παραλίας, η επίσκεψη σε μια υπαίθρια αγορά βιβλίου… Οι διακοπές, ούτως ή άλλως, σπάνε τη ρουτίνα και αυτές οι μικρές διαφορετικές δραστηριότητες κάθε φορά συμβάλλουν σε αυτό ακόμα περισσότερο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. www.nataliakoutrouli.gr