fbpx

Stress for sex

Stress for sex
Stress for sex

Είναι το στρες που ρίχνει τη λίμπιντό μας ή η πεσμένη σεξουαλική μας διάθεση αυξάνει το άγχος μας;

Της Άννας Δάλλα

Βρίσκεται το άγχος πίσω από τη σεξουαλική δυσλειτουργία;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρες σχετίζεται σαφώς με τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όμως δεν μπορούν να πουν αν προκαλεί τα σεξουαλικά προβλήματα ή αν το άγχος για τη σεξουαλική δυσλειτουργία συντηρεί τελικά το πρόβλημα διογκώνοντάς το. Είναι σίγουρο πως το στρες επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργικότητα τόσο των αντρών όσο και των γυναικών, την ψυχική υγεία –που επίσης επηρεάζει το σεξ– αλλά και τις ίδιες τις σχέσεις.

Τι επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία

  • Σημαντικά γεγονότα της ζωής, π.χ. μια απόλυση, ένας θάνατος, οικονομικά προβλήματα κ.ά.
  • Τα προβλήματα στη σχέση, π.χ. οι συνεχείς τσακωμοί, η ανία σε έναν μακροχρόνιο δεσμό, τα σοβαρά προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας του ενός συντρόφου που επηρεάζουν τον άλλον.
  • Τα προβλήματα στη δουλειά.
  • Προβλήματα με την εικόνα του σώματος.
  • Το καθημερινό στρες. Σχετίζεται με μειωμένη ποιότητα στη σχέση και κατ’ επέκταση χαμηλή σεξουαλική λειτουργικότητα (περισσότερο στους άντρες παρά στις γυναίκες). Αυτή συνδέεται με πεσμένη σεξουαλική διάθεση (πεσμένη λίμπιντο), σεξουαλική αποστροφή (καμία επιθυμία για σεξ), δυσπαρευνία (πόνος κατά την επαφή), προβλήματα στύσης και γρήγορη εκσπερμάτιση.
  • Το άγχος της επίδοσης στους άντρες. Προκύπτει συνήθως όταν ένας άντρας έχει μια αποτυχία στο σεξ και σε κάθε επόμενη προσπάθεια φοβάται ότι αυτή θα επαναληφθεί. Εξισώνει το σεξ με μια δοκιμασία στην οποία θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός. Όμως, το άγχος της επίδοσης μπορεί να προκύψει και σε περίπτωση προγραμματισμένης επαφής με σκοπό τη γονιμοποίηση. Εκεί μπορεί να απασχολήσει τον άντρα και η καθυστερημένη εκσπερμάτιση, ειδικά όταν στο άγχος της επίδοσης εμπλέκεται και το άγχος της πατρότητας.
  • Λανθασμένες πεποιθήσεις για τη σεξουαλικότητα.
  • Το χρόνιο στρες. Επηρεάζει και την αισθητικότητα, το πώς νιώθουμε, το αίσθημα του αγγίγματος ή του ερεθίσματος που δεχόμαστε, ενώ παίζει ρόλο και στην πρόκληση του πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή (π.χ. δυσπαρευνία).

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ένα ζευγάρι που βιώνει προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας έρχεται αντιμέτωπο και με άλλα συναισθήματα, που προκαλούν πίεση στους δύο συντρόφους. Έτσι, είναι πιθανό να νιώθουν θυμό και καχυποψία, να πληθαίνουν οι καβγάδες και να μεγαλώνει η επιθετικότητα στη μεταξύ τους σχέση. Όταν η σεξουαλική δυσλειτουργία διαρκεί και παραμένει στην πλειονότητα των επαφών, θα πρέπει το άτομο να αναζητήσει βοήθεια στη σεξουαλική θεραπεία. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί πολύ συχνά το πρόβλημα περιπλέκεται και το άτομο αναπτύσσει αρνητικές σκέψεις, κατηγορεί τον εαυτό του, νιώθει ανίκανο και δεν μπορεί να εστιάσει σε ερωτικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα την αναστολή της σεξουαλικής διάθεσης και της διέγερσης κατ’ επέκταση.

Sex therapy

Ο στόχος της θεραπείας είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος, κυρίως αντιμετωπίζοντας το σεξουαλικό άγχος. Η σεξουαλική λειτουργία θα βελτιωθεί όταν καταφέρει το άτομο να διώξει το άγχος επίδοσης, να συγκεντρωθεί στα ερεθίσματα και έτσι να έχει διάθεση, διέγερση, να παίρνει ευχαρίστηση από τη σεξουαλική επαφή και να θεωρεί τελικά ότι είχε μια ικανοποιητική εμπειρία. Φυσικά, θα πρέπει πρώτα να εντοπιστεί η αιτία που επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση και λειτουργία και να αντιμετωπιστεί. Πολλές φορές χρειάζεται να πάει και ο/η σύντροφος στη θεραπεία (με κάποιον πιστοποιημένο θεραπευτή), ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα στο σύστημα του ζευγαριού και να υπάρξει υποστήριξη και επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων με στόχο τις ευχάριστες σεξουαλικές εμπειρίες.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Δρ. Γεώργιο Πάγκαλο, ψυχίατρο – σεξολόγο, πρόεδρο του κλάδου Στρατιωτικής Ψυχιατρικής στην Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μελών στη Διεθνή Κοινότητα Σεξουαλικής Ιατρικής.