fbpx

Get your running shoes now!


Το γρήγορο βάδην και το τζόκινγκ είναι ιδανικά για να γυμναστούμε και να βελτιώσουμε το σώμα μας. Ποια είναι όμως τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία;

Της Λουκίας Νάκου Με ρωτάνε συχνά αν το γρήγορο βάδην και το τζόκινγκ αρκούν για να γυμνάσουν σωστά το σώμα. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ένα «ναι» ή ένα «όχι»… Θα πρέπει να μάθω περισσότερα για να κρίνω, αφού δεν αρκεί απλά να περπατήσουμε, να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας, να πούμε τα νέα της ημέρας με την κολλητή μας και να απολαύσουμε το φθινοπωρινό τοπίο. Χρειάζεται δουλειά! Αν θέλετε λοιπόν να αυξήσετε τις καύσεις σας και να γυμναστείτε ικανοποιητικά με αυτή τη μέθοδο, προσέξτε τα εξής σημεία: 1| Ανοίξτε… το βήμα σας, το διασκελισμό σας δηλαδή, ενώ περπατάτε με γοργό ρυθμό. Πιο μεγάλος βηματισμός σημαίνει πιο έντονη άσκηση και, φυσικά, περισσότερες καύσεις για το μεταβολισμό. Υπολογίστε πως ξεκινώντας το fit περπάτημα θα πρέπει να καλύπτετε περίπου 5 χιλιόμετρα την ώρα. Μεγαλώνοντας το βηματισμό σας, ίσως αγγίξετε τα 6 με 6,5 χιλιόμετρα. 2| Βάλτε και τα χέρια στο παιχνίδι. Εντάσσοντας την κίνηση των χεριών στη γυμναστική αυξάνετε τόσο την ένταση όσο και την αποτελεσματικότητα του βαδίσματος. 3| Αυξήστε σταδιακά το χρόνο που περπατάτε και μαζί τις καύσεις του οργανισμού σας. Αν συνηθίζετε να περπατάτε 30 λεπτά, ρυθμίστε την επόμενη φορά το χρονόμετρό σας στα 45 και αργότερα στα 60 λεπτά. 4| Αν θέλετε να δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται και να καίει λίπος, πρέπει να συμπεριλάβετε στην προπόνησή σας και σπριντ (τρέξιμο). Ξεκινήστε με γρήγορο περπάτημα, συνεχίστε με χαλαρό τζόκινγκ και τέλος κάντε γρήγορο σπριντ, πριν επιστρέψετε στο ρυθμό του βαδίσματος. Η εναλλαγή αυτή βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες και λίπος.

Smart tip
Το σπριντ είναι έντονο τρέξιμο. Μην το παρακάνετε όμως! Θα πρέπει να είναι στο 70-80% της μέγιστης καρδιακής σας συχνότητας. Η καρδιακή συχνότητα μπορεί να υπολογιστεί απλά αφαιρώντας από τον αριθμό 220 την ηλικία σας. Ο αριθμός που προκύπτει είναι η μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα και, φυσικά, το ανώτερο επίπεδο παλμών, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει η καρδιά σας ενώ τρέχετε. Τσεκάρετε λοιπόν μετά το σπριντ τους σφυγμούς σας και αναλόγως προσαρμόστε το τρέξιμο στις απαιτήσεις του σώματός σας.

5| Τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι η ιδανική συχνότητα. Για ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και ενδυνάμωση του σώματος καλό θα ήταν να εντάξετε στο πρόγραμμα γυμναστικής σας και λίγες ασκήσεις με βαράκια ή με λάστιχα. Έτσι, μπορείτε να κάνετε δύο φορές τρέξιμο και δύο φορές βαράκια ή λάστιχο. Καλή επιτυχία!


Smart tip
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή επιτυγχάνονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Και αν εντάξουμε σε αυτήν ημερησίως δύο κούπες Lipton Linea, με υπέροχη γεύση και χωρίς καθόλου θερμίδες, έχουμε έναν ακόμα σύμμαχο για να αποκτήσουμε πιο ωραία γραμμή. Καθώς περιέχει διπλάσιες κατεχίνες σε σχέση με την κλασική σειρά πράσινου τσαγιού Lipton, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στον οργανισμό. Το Lipton Linea, σε δύο ακαταμάχητες γεύσεις, Εσπεριδοειδή και Ανανάς με ιβίσκο, πίνεται ζεστό ή κρύο. Για να το απολαύσουμε κρύο, γεμίζουμε ένα ποτήρι με παγάκια και ρίχνουμε μέσα το ζεστό τσάι. Το νερό που έχουμε χρησιμοποιήσει όμως για να ετοιμάσουμε το τσάι φροντίζουμε να μην ξεπερνάει το 1/3 της κούπας. Για επιπλέον απόλαυση προσθέτουμε μία φέτα λεμόνι.