fbpx

Πρωινό ξύπνημα: 10 οφέλη που αγνοείτε

How-to-wake-up-early-in-the-morning.jpg

Tο ξύπνημα νωρίς το πρωί έχει οφέλη. Σκέφτεστε να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας για μια μέρα νωρίς το πρωί; Να γιατί αξίζει τον κόπο….

Της Μαίρης Θεοδώρου

Η ομορφιά της ζωής δεν αποτελεί κίνητρο για τον άνθρωπο να ξυπνήσει νωρίς, εκτός αν πηγαίνετε για ψάρεμα. Ωστόσο, το ξύπνημα νωρίς έχει κάποια οφέλη!

Περισσότερος χρόνος για τον εαυτό σας

Εάν ζείτε με άλλους ανθρώπους – μικρά παιδιά ή ενήλικες – το να ξυπνήσετε νωρίς θα μπορούσε να σας δώσει τον πολύ απαραίτητο (και απεγνωσμένα επιθυμητό) χρόνο για τον εαυτό σας. Περισσότερος χρόνος για να πιείτε τον καφέ σας ήρεμα και αργά ή απλώς για να απολαμβάνετε το πρωινό σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας προετοιμάσει να αντιμετωπίσετε μια κουραστική μέρα που νιώθετε λίγο πιο αγχώδεις.

Περισσότερος χρόνος για άσκηση

Εάν η άσκηση είναι σημαντική για εσάς, αλλά συχνά δυσκολεύεστε να βρείτε το χρόνο, το να σηκωθείτε νωρίς θα μπορούσε να είναι η λύση. Η πρωινή άσκησα θα σας βοηθήσει να μην παραλείψετε τις προπονήσεις λόγω της δουλειάς ή των κοινωνικών σας υποχρεώσεων ή λόγω της κούρασης που θα επέλθει αργότερα μέσα στην ημέρα.  Επίσης υπάρχει και ένα άλλο πλεονέκτημα των πρωινών προπονήσεων : Η άσκηση παρέχει μια αύξηση των ενδορφινών, των ορμονών που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας, να μειώσουν το άγχος σας και να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας.

Λιγότερος χρόνος στην κίνηση

Το να σηκωθείτε νωρίς και να βγείτε από το σπίτι, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την αυξημένη κίνηση, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα. Η λιγότερη κίνηση δεν σας εξοικονομεί μόνο χρόνο και χρήμα. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία της υγείας και της ευεξίας σας, καθώς οι έρευνες έχουν συνδέσει το μπλέξιμο στην κίνηση με…στρες, κατάθλιψη, επιθετικότητα και οργή, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα!

Περισσότερος χρόνος για να κάνετε πράγματα

Πάντα επιθυμούσατε να έχετε περισσότερες ώρες την ημέρα για να κάνετε διάφορα πράγματα; Αποδεδειγμένο: Η επιθυμία σας θα πραγματοποιηθεί εάν ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας μία ή δύο ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο. Εάν ξεκινάτε λίγο πιο νωρίς αυτό σας δίνει μια ευκαιρία χωρίς περισπασμούς να φροντίζετε για πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσατε να κάνετε.

Καλύτερος ύπνος…

Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς τείνουν να κοιμούνται νωρίτερα και να απολαμβάνουν περισσότερο και πιο ποιοτικό ύπνο.

Ο αρκετός ύπνος συνοδεύεται από πολλά οφέλη όπως,

βελτιωμένη διάθεση, καλύτερη συγκέντρωση, χαμηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί:

να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αρρωσταίνετε πιο συχνά, να αυξήσει την πιθανότητα για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, να προκαλέσει χάος στη σεξουαλική σας ζωή!

Περισσότερη ενέργεια

Είναι αλήθεια: Ο καλύτερος ύπνος ισοδυναμεί γενικά με περισσότερη ενέργεια. Εάν κοιμηθείτε νωρίτερα και να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου θα ξυπνήσετε και θα αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι και ανανεωμένοι όλη τη μέρα.

Υγιέστερο δέρμα bye bye μαύροι κύκλοι

Οι νύχτες αυπνίας μπορεί να αποτυπωθούν στο δέρμα σας με λεπτές γραμμές, ρυτίδες, ωχρότητα και πρησμένα  βλέφαρα. Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλει στην ακμή αλλά και στη εμφάνιση μαύρων κύκλων.

Ο καλός ύπνος βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.  Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα του δέρματος αναγεννιούνται, ενώ η αυξημένη ροή αίματος και το κολλαγόνο βοηθούν στην αποκατάσταση βλαβών που έχει υποστεί η επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της ημέρας από το περιβάλλον και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Επιπλέον, το να κοιμηθείτε νωρίτερα και να ξυπνήσετε νωρίτερα σας δίνει περισσότερο χρόνο ώστε να μην παραλείψετε ούτε το βράδυ (γιατί βαριέστε) αλλά ούτε και το πρωί (γιατί δεν προλαβαίνετε) την ρουτίνα ομορφιάς της επιδερμίδας σας. Γι ‘αυτό μην εκπλαγείτε αν ξυπνήσετε με μια ξεχωριστή πρωινή λάμψη στο πρόσωπό σας χωρίς μαύρους κύκλους και σακούλες!

Σας βοηθά να συγκεντρωθείτε

Ο εγκέφαλός σας δεν ξυπνά εύκολα και  έτσι νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι όταν σηκωθούμε για πρώτη φορά. Αυτή η αδράνεια του ύπνου αποτελεί μέρος της διαδικασίας αφύπνισης. Ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα ή περισσότερο, καθιστώντας δυσκολότερη τη συγκέντρωση και την ολοκλήρωση των εργασιών σας. Το να ξυπνήσετε νωρίτερα σας δίνει χρόνο να ξυπνήσετε πλήρως, ώστε να είστε πιο συγκεντρωμένοι.

Προτάσεις για να ξυπνήσετε νωρίτερα

Αλλάξτε σταδιακά την ώρα αφύπνισης . Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας 15 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα για μια εβδομάδα, μεταβαίνοντας σταδιακά στο χρόνο που το θέλετε. Για να το κάνετε πιο εύκολο και να αποφύγετε να ξυπνήσετε κουρασμένοι , δοκιμάστε να κοιμηθείτε λίγο νωρίτερα επίσης.

Παρακινήστε τον εαυτό σας. Το να ξυπνήσετε νωρίς δεν πρέπει να το δείτε σαν αγγαρεία. Βρείτε κίνητρα χρησιμοποιώντας τον επιπλέον χρόνο για να κάνετε κάτι που σας κάνει ευτυχισμένους, όπως να κάνετε μια ευχάριστη δραστηριότητα νωρίτερα, ώστε να μπορείτε να ολοκληρώσετε την ημέρα εργασίας σας εγκαίρως για να βγείτε με φίλους ή να απολαύσετε ένα πρωί με διαλογισμό ή γιόγκα που δεν έχετε ποτέ χρόνο.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας τα οφέλη του να ξυπνήσετε νωρίς μπορεί να είναι αρκετή ανταμοιβή, αλλά υπάρχει πάντα και η αυτο-δωροδοκία. Απλώς σκεφτείτε: Θα έχετε χρόνο να σταματήσετε στο αγαπημένο καφέ της γειτονιάς σας για να απολαύσετε το καφεδάκι σας.

Βγείτε από την κρεβατοκάμαρά σας . Η παραμονή στο δωμάτιό σας μετά το ξύπνημα μπορεί να φανεί δελεαστική ιδέα για να επιστρέψετε στον ύπνο, κάτι που μπορεί να σας κάνει να καθυστερήσετε. Εγκαταλείποντας άμεσα με το που ξυπνάτε την κρεβατοκάμαρά σας βοηθά να αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό.

Αποφύγετε το μπλε φως πριν από το κρεβάτι . Η αποφυγή του 2 έως 3 ώρες πριν από το κρεβάτι μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε τις οθόνες (κινητά-τηλεοράσεις κτλ).

Αποφύγετε τα βαριά γεύματα και τα πικάντικα τρόφιμα αργά το βράδυ . Το να κοιμηθείτε με υπερβολικά γεμάτο στομάχι ή να τρώτε πικάντικα τρόφιμα για δείπνο μπορεί να οδηγήσει σε καούρα ή δυσπεψία και κανένα από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι πιθανό να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά.