fbpx

10 παράξενες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος

Σώμα, Λειτουργίες

Όσο απίστευτα κι αν σας φανούν, είναι αλήθεια! Ανακαλύψτε μερικές από τις πιο παράξενες λειτουργίες του σώματός σας που αγνοούσατε…

Από την ομάδα IQbeauté

Το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να σας φανεί πολύ περίεργο αν το κοιτάξετε από κάποιες συγκεκριμένες σκοπιές. Το θεωρούμε ως δεδομένο και πολλές φορές ξεχνάμε τις εξαιρετικά περίπλοκες διεργασίες που γίνονται μέσα μας για να μπορούμε να κάνουμε αυτά που κάνουμε. Αυτά είναι 10 παράξενα χαρακτηριστικά που σίγουρα δεν γνωρίζατε για το σώμα σας:

Το πρωί, είμαστε ψηλότεροι

Ίσως να το έχετε ακούσει, αλλά όχι τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει. Η αιτία που είμαστε ψηλότεροι τις πρωινές ώρες, οφείλεται στους χόνδρους που βρίσκονται μέσα στα κόκκαλά μας. Κατά τη διάρκεια της μέρας, ο χόνδρος συμπιέζεται με αποτέλεσμα να κονταίνουμε ελάχιστα μέχρι το βράδυ, αλλά το πρωί να επανερχόμαστε στο αρχικό μας ύψος. Η βαρύτητα λειτουργεί με περίεργους τρόπους, και αυτός είναι ένας εξ’ αυτών.

Η καρδιά μας χτυπάει 100 χιλιάδες φορές την ημέρα

Θα μπορούσατε να το βρείτε με μια απλή μαθηματική πράξη, αλλά θα σας βγάλουμε από τον κόπο. Φυσικά αυτός ο αριθμός δεν είναι ίδιος για όλους, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικό ρυθμό χτύπων, με το μέσο όρο να φτάνει τους 100.000 ανά 24 ώρες. Εξωφρενικά μεγάλος αριθμός, έτσι;

Το σημείο με τη μεγαλύτερη ροή αίματος

Πιθανότατα θα νομίζατε ότι το σημείο με τη μεγαλύτερη ροή αίματος θα ήταν η καρδιά ή ο εγκέφαλός σας. Κι όμως, όχι. Στα νεφρά γίνεται η μεγαλύτερη ροή αίματος, καθώς τα όργανα αυτά, λειτουργούν ως ένα φυσικό σύστημα φίλτρου του σώματος.

Παράγουμε μεγάλες ποσότητες σάλιου

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένας άνθρωπος παράγει αρκετή ποσότητα σάλιου ανά έτος για να γεμίσει δύο μπανιέρες. Η παραγωγή σάλιου διαφέρει από άτομο σε άτομο, παρ’ όλα αυτά, κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος παράγει 0,7 λίτρα σάλιου την ημέρα.

Βλέπουμε ασπρόμαυρα όνειρα

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά το 12% όλων των ανθρώπων, βλέπουμε όνειρα σε άσπρο και μαύρο!

Το μήκος των αιμοφόρων αγγείων είναι τεράστιο

Αν μπορούσαμε να απλώσουμε όλα τα αιμοφόρα αγγεία το ένα δίπλα στο άλλο, θα είχαν συνολικό μήκος 96.560 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά θα μπορούσαν να κυκλώσουν ολόκληρη τη γη, και φανταστείτε ότι βρίσκονται μέσα στο σώμα μας όλα αυτά!

Έχουμε πάρα πολλούς γευστικούς κάλυκες

Κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας άνθρωπος διαθέτει περίπου 2.000 με 4.000 γευστικούς κάλυκες, και δεν βρίσκονται όλοι επάνω στη γλώσσα. Υπάρχουν πολλοί και στο πίσω μέρος του λάρυγγα, στη μύτη και στον οισοφάγο. Ναι, καλά διαβάσατε, η μύτη μας δεν χρειάζεται μόνο για την όσφρηση, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στην αίσθηση της γεύσης.

Το σώμα μας έχει περισσότερους από 600 μυς

Σίγουρα έχετε ακούσει για τους δικέφαλους και τους τρικέφαλους και τους κοιλιακούς, αλλά γνωρίζατε ότι υπάρχουν πάνω από 600 μυς συνολικά στο σώμα σας; Ο πιο δυνατός μυς του σώματός σας είναι οι μασητήρες μυς που βρίσκονται στο σαγόνι σας! Από την άλλη, ο πιο αδύναμος μυς βρίσκεται στο κέντρο του αυτιού σας.

Το δέρμα μας περιέχει πολλά βακτήρια

Μία από τις κύριες και πιο σημαντικές λειτουργίες του δέρματος, είναι να μας προστατεύει από τους διάφορους μικροοργανισμούς και βακτήρια που κυκλοφορούν. Ουσιαστικά, σταματάει τα βακτήρια από το να εισέλθουν στο σώμα μας, επομένως, αυτά μένουν στο δέρμα. Σύμφωνα με έρευνες, το δέρμα μας περιέχει περίπου 1.000 διαφορετικά βακτήρια. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς αλλά και να καθαρίζεται σωστά καθημερινά!

Τα μωρά έχουν περισσότερα κόκκαλα από τους ενήλικες

Ένα μωρό, έχει περίπου 99 περισσότερα κόκκαλα από έναν ενήλικα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σκελετός ενός μωρού είναι κατασκευασμένος από χόνδρους, οι οποίοι μετατρέπονται σε κόκκαλα όσο μεγαλώνει. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται οστεοποίηση και κατά τη διάρκειά της, πολλά κόκκαλα ενώνονται μεταξύ τους. Γι’ αυτό τα μωρά έχουν 305 κόκκαλα, ενώ οι ενήλικες έχουν μόνο 206.