fbpx

15λεπτο περπάτημα: 8 πλεονεκτήματα

Περπάτημα

Το περπάτημα, ακόμα και για 15 λεπτά, μπορεί να αποδειχθεί άκρως ωφέλιμο για το βάρος, την ενέργεια και την γενικότερη υγεία του οργανισμού σας. Δείτε τα οφέλη του.

Από την ομάδα IQbeauté

Πλεονέκτημα 1ο: Χαρά

Ακόμη και αν περνάτε μια κακή μέρα (ή ακόμη και αν διανύετε μια κακή περίοδο της ζωής σας), το να βγείτε μια βόλτα και να περπατήσετε μερικά τετράγωνα από το σπίτι σας για 15 λεπτά της ώρας, θα βελτιώσει πολύ τη διάθεσή σας, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έκαναν μέσο όρο 150 λεπτά χαλαρής άσκησης (γκολφ, τένις, αεροβική, κολύμπι, χορό) ή 200 λεπτά περπάτημα την εβδομάδα παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, βελτιωμένη συναισθηματική υγεία και κοινωνική ζωή.

Πλεονέκτημα 2ο: Δημιουργικότητα

Έχει κολλήσει το μυαλό σας καθώς προσπαθείτε να σκεφτείτε καμιά ιδέα; Δοκιμάστε να κάνετε μία βόλτα γύρω απ’ το τετράγωνο. Είτε πρόκειται για πρόβλημα της δουλειάς που ψάχνει λύση, είτε σκέφτεστε ιδέες για το πως θα εξελιχθεί κάτι που σας απασχολεί, η άσκηση θα βοηθήσει τη δημιουργικότητά σας να ανθίσει. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αποκάλυψε ότι το περπάτημα ωθεί τη δημιουργικότητα κατά 60%.

Πλεονέκτημα 3ο: Λιγότερο άσθμα

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς την άσκηση όταν πάσχετε από άσθμα. Απλώς πρέπει να βρείτε την σωστή άσκηση, όπως είναι το χαλαρό περπάτημα. Αν ψάχνετε για κάτι πιο διαφορετικό, δοκιμάστε το κολύμπι και το ποδήλατο. Γενικώς, επιλέξτε προπονήσεις που δεν απαιτούν αυξημένη κινητικότητα και αντοχή.

Πλεονέκτημα 4ο: Μεταβολισμός

Το μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή η αυξημένη χοληστερόλη και πίεση του αίματος, και το λίπος γύρω από την κοιλιακή σας χώρα, οφείλονται στον καθιστικό τρόπο ζωής, ο οποίος έχει αυξηθεί αναγκαστικά μέσα στην καραντίνα. Μην ψάχνετε μακριά, λίγη άσκηση, ένα χαλαρό περπάτημα για μία ώρα την ημέρα θα μειώσει το μεταβολικό σύνδρομο κατά 29%, σύμφωνα με μια έρευνα στο Nigerian Medical Journal.

Πλεονέκτημα 5ο: Παραπάνω χρόνια ζωής

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Περπατήστε. Αυτή είναι η απάντηση. Το περπάτημα προσθέτει χρόνια ζωής, όπως υποστηρίζει μια έρευνα της Mayo Clinic.

Πλεονέκτημα 6ο: Χρήματα

Το γυμναστήριο και τα ομαδικά προγράμματα προπόνησης κοστίζουν! Στην προ πανδημίας εποχή, το γυμναστήριο αποτελούσε μια πολύ δημοφιλή επιλογή προπόνησης, αλλά με πολλά έξοδα ταυτόχρονα, λόγω των συνδρομών, του εξοπλισμού και του ρουχισμού που απαιτεί. Το περπάτημα, από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς δωρεάν και πολύ ωφέλιμο για την υγεία σας. Επιπλέον, δεν θα σας κερδίζει χρήματα μόνο λόγω του εξοπλισμού, αλλά και λόγω των μειωμένων εξόδων υγείας. Σύμφωνα με μια έρευνα στο Journal of the American Heart Association, αυτοί που γυμνάζονταν πιο συχνά περπατώντας ή τρέχοντας σε εξωτερικό χώρο, εξοικονομούσαν πολλά περισσότερα χρήματα σε έξοδα λόγω υγείας.

Πλεονέκτημα 7ο: Εγκεφαλικό boost

Είναι επίσημο: το περπάτημα κάνει καλό και στον εγκέφαλό σας. Ερευνητές στο New Mexico Highlands University ανακάλυψαν ότι όταν περπατάτε, η ένταση που προκαλείτε στο έδαφος στέλνει κύματα πίεσης μέσα από τις αρτηρίες σας, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Επίσης, το περπάτημα προστατεύει τον εγκέφαλό σας καθώς μειώνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε ασθένειες του εγκεφάλου όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Πλεονέκτημα 8ο: Μείωση στρες

Σηκώστε το χέρι σας αν είστε στρεσαρισμένοι. Η καθημερινότητα ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια,  δίνει συνεχώς λόγους να νιώθετε άγχος επηρεάζοντας την ψυχολογική και ψυχική σας υγεία. Η επιστήμη όμως, λέει ότι το περπάτημα αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους να ηρεμήσετε και να αποβάλλετε την ένταση. Η κίνηση αποβάλλει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες από τον οργανισμό σας και βοηθάει ως εκ τούτου τη μείωση του άγχους και αυτών που σας βασανίζουν το μυαλό.