fbpx

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα;

Υπάρχει κατάλληλη ώρα για να πιούμε τον καφέ μας, να βάλουμε το ξυπνητήρι μας ή να ζητήσουμε αύξηση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει, και είναι άλλη κάθε φορά.

Της Άννας Δάλλα

Πολλές έρευνες έχουν ασχοληθεί με το να μελετήσουν αν οι συνήθειές μας και η ρουτίνα που ακολουθούμε επιτυγχάνουν τον στόχο τους, αν μας ωφελούν ή τελικά μας βλάπτουν. Για παράδειγμα, η γυμναστική που κάνουμε μας βοηθά όντως να κάψουμε λίπος; Μπορεί ο καφές που πίνουμε το μεσημέρι να είναι η αιτία που δεν μας παίρνει εύκολα ο ύπνος το βράδυ; Η ώρα που βάζουμε το ξυπνητήρι μας το πρωί μπορεί… να μας παχαίνει; Οι απαντήσεις για όλα αυτά, σε όσα ακολουθούν.

Το ξυπνητήρι μετά τις 07:22

Έρευνα από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Westminster έδειξε ότι όσοι έβαζαν το ξυπνητήρι τους μεταξύ 05:21 και 07:21 είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, από εκείνους που ξυπνούσαν αργότερα. Οι πρώτοι ήταν επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από μυϊκούς πόνους, κρυολογήματα και πονοκεφάλους και είχαν χειρότερη διάθεση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι «έχαναν» τον ύπνο τους ή και στο γεγονός ότι δεν ήταν «προγραμματισμένοι» από τη φύση τους να ξυπνάνε νωρίς.

Το πρωινό πριν από τις 08:00

Μια μελέτη σε περισσότερα από 100.000 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωινού μετά τις 09:00 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59% σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε πρωινό πριν από τις 08:00. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε πρωινό στις 09:00 έχουν 6% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα από όσους τρώνε στις 08:00.

Γυμναστική ανάλογα με τον στόχο μας

Μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι όταν οι γυναίκες γυμνάζονται ανάμεσα στις 06:30 και τις 08:30 καταφέρνουν να μειώσουν το κοιλιακό λίπος και την αρτηριακή πίεση, ενώ αν γυμνάζονται μεταξύ 18:00 και 20:00 αυξάνουν την αντοχή τους και χτίζουν μυϊκό ιστό. Σε ό,τι αφορά τους άντρες, η βραδινή γυμναστική βοηθά καλύτερα στο να καεί το λίπος και να μειωθεί η αρτηριακή πίεση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωινή γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε σταθερές συνήθειες για συστηματική άσκηση μαζί με όλα τα καλά που φέρνει μαζί της αυτή η συνήθεια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να ξυπνάμε –αλλά και να κοιμόμαστε– την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Σημαντικές αποφάσεις μεταξύ 11:00 και 12:00

Οι γνωστικές μας ικανότητες και τα αντανακλαστικά μας βρίσκονται στην καλύτερή τους στιγμή ανάμεσα στις 11:00 και τις 12:00 το μεσημέρι. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διάθεσή μας. Οπότε, να ποια είναι η καλύτερη ώρα για να ζητήσουμε μια χάρη ή μια εξυπηρέτηση. Από την άλλη, καλό είναι να αποφύγουμε το διάστημα μεταξύ 13:00 και 16:00, όπου το μυαλό μας φαίνεται να λειτουργεί πιο αργά και νωχελικά, όπως συμβαίνει και τα ξημερώματα.

Μεσημεριανός ύπνος μεταξύ 12:00 και 16:00

Αν μπορούμε να κοιμηθούμε 10 με 20 λεπτά κάθε μέρα το μεσημέρι, θα βιώσουμε θετικές επιδράσεις στη μνήμη, τη διάθεση και την εγρήγορσή μας. Μάλιστα, όσο πιο νωρίς μέσα στη μέρα είναι ο μεσημεριανός μας ύπνος, τόσο λιγότερες πιθανότητες να επηρεαστεί αρνητικά ο νυχτερινός μας ύπνος.

Πρωινός καφές μετά τις 09:00 και πριν από τις 12:00

Καλό είναι να αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ οκτώ ώρες πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ, καθώς το συγκεκριμένο ρόφημα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κάνει ακόμα και ένα οκτάωρο μέχρι να μεταβολιστεί. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο, καθώς κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από άλλους.

Βραδινό μεταξύ 19:00 και 20:00

Αν τρώμε αργά το βράδυ, μετά τις 22:00, κινδυνεύουμε –σύμφωνα με ισπανική έρευνα– 5 φορές περισσότερο από παχυσαρκία αλλά και να εμφανίσουμε διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε προγραμματισμένοι να μεταβολίζουμε τόσο τις θερμίδες όσο και τη ζάχαρη πολύ καλύτερα κατά το πρώτο μισό της μέρας απ’ ό,τι κατά το δεύτερο. Επιπλέον, το φαγητό αργά το βράδυ επιβαρύνει και τον ύπνο, καθώς αυξάνει τη θερμοκρασία μας, που πρέπει να είναι χαμηλή για να κοιμηθούμε. Ιδανικά, θα πρέπει να τρώμε το αργότερο τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. Αν πεινάμε και δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, μπορούμε να καταναλώσουμε ένα μικρό σνακ, όπως για παράδειγμα ένα ποτήρι γάλα.

Πάμε για ύπνο 22:00 με 23:00

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal», το να κοιμόμαστε νωρίς, πριν από τις 23:00, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να μας απασχολήσει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα αργότερα στη ζωή μας. Οι άνθρωποι που κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα έχουν 25% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους κοιμούνται νωρίτερα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Δρ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, κλινικό φαρμακολόγο-παθολόγο.