fbpx

Γυναίκες, προσέξτε την υγεία σας, ανάλογα με την ηλικία σας

Γυναίκες, προσέξτε την υγεία σας, ανάλογα με την ηλικία σας

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Χάρη στα οιστρογόνα τους, στη σύνεση που τις διακρίνει, στο ένστικτο επιβίωσής τους, στις σωστές τους επιλογές (π.χ. αν δεν καπνίζουν) και κυρίως στην εμμονή τους με την πρόληψη. Οι γυναίκες, κατά κανόνα, δεν αμελούν να πάνε στον γιατρό, να κάνουν εξετάσεις, να κοιτάξουν κάτι που τις προβληματίζει. Και αυτό είναι που τις σώζει.

Της Άννας Δάλλα

Η πρόληψη είναι το πρώτο βήμα της θεραπείας. Αν όμως σας ρωτήσει κάποιος σε ποιους γιατρούς χρειάζεται να πηγαίνετε και πόσο συχνά, τι θα απαντήσετε; Πιθανώς ότι δεν ξεχνάτε τον οδοντίατρο μία φορά τον χρόνο, τον οφθαλμίατρο, κυρίως αν φοράτε γυαλιά, τις εξετάσεις αίματος και ούρων (που είναι σημαντικό να γίνονται μία φορά τον χρόνο) και βέβαια όποιον άλλον γιατρό σας παρακολουθεί για κάποιο θέμα υγείας που αντιμετωπίζετε, για παράδειγμα τον ενδοκρινολόγο αν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας ή τον δερματολόγο αν έχετε ακμή ή λεύκη. Υπάρχουν όμως κι άλλοι γιατροί στους οποίους πρέπει να πηγαίνετε σε σταθερή βάση και ήρθε η ώρα να μάθετε σε ποια ηλικία θα πρέπει να τους εντάξετε στο πρόγραμμα πρόληψης που ακολουθείτε.

Στα 20 σας
Μαζί με την ενηλικίωση δεν έρχονται μόνο δικαιώματα, ελευθερίες και ανεξαρτησία, αλλά και υποχρεώσεις, όπως το να πάρετε την υγεία σας και τη φροντίδα της στα χέρια σας. Δεν είστε πια το μικρό κορίτσι που η μαμά του το πηγαίνει στον γιατρό. Φυσικά είστε πολύ νέα για να τρέχετε στους γιατρούς, αλλά ο γυναικολόγος θα πρέπει να σας βλέπει οπωσδήποτε μία φορά τον χρόνο.

Χρειάζεται να κάνετε λοιπόν ετησίως τεστ Παπανικολάου και γυναικολογική εξέταση (όπου συμπεριλαμβάνεται και η ψηλάφηση μαστών). Πρόκειται για έλεγχο με τον οποίο διερευνάται η υγεία του γυναικολογικού συστήματος (π.χ. ύπαρξη φλεγμονών αλλά και ανωμαλίες των κυττάρων που μπορεί να υποδηλώνουν προκαρκινικές ή και καρκινικές καταστάσεις). Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως το τεστ Παπανικολάου είναι καλύτερο να γίνεται στα μέσα του κύκλου.

Στα 30+
Στα 35 είναι σκόπιμο οι γυναίκες να συμπεριλαμβάνουν στο τσεκάπ τους μαστογραφία και υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών. Η μαστογραφία, που είναι καλό να γίνεται μετά το τέλος της περιόδου, είναι μια εξέταση πολύ σημαντική, με την οποία ελέγχεται η υγεία του στήθους (αν είναι απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει και υπέρηχο μαστών). Από την ηλικία των 40 και μετά η μαστογραφία γίνεται κάθε δύο χρόνια (συχνά εναλλάξ με τον υπέρηχο μαστών), ενώ σε γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού σε πρώτου βαθμού συγγενείς, συχνότερα. Μετά την εμμηνόπαυση η μαστογραφία γίνεται κάθε χρόνο, όπως και το υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών, για να ελέγχεται η κατάσταση των ωοθηκών και το πάχος του ενδομητρίου.

Στα 40 σας
Θεωρείτε ότι πρέπει να πάτε στον καρδιολόγο μόνο αν έχετε δυσάρεστα συμπτώματα; Δεν είναι έτσι. Ένας υπέρηχος καρδιάς στην ηλικία των 40 ετών, αν όχι νωρίτερα, χρειάζεται για να διερευνηθεί τυχόν υπερτροφία της καρδιάς καθώς και η κατάσταση των βαλβίδων και του καρδιακού μυός. Ειδικά σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (κάπνισμα, υπέρταση, κληρονομικό ιστορικό για πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, αυξημένο σωματικό βάρος, υπερλιπιδαιμία ή σακχαρώδης διαβήτης) ο υπέρηχος καρδιάς πρέπει να γίνει πριν από τα 40 και ίσως χρειάζεται να συνοδευτεί και από μια δοκιμασία κοπώσεως. Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών είναι αρνητικά αλλά οι παράγοντες κινδύνου δεν τροποποιούνται και συνεχίζουν να υφίστανται, οι εξετάσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τριετία.

Στα 50 σας
Μετά την ηλικία αυτή πρέπει όλοι να κάνουν μια κολονοσκόπηση, είτε έχουν ενδείξεις ή κληρονομικό ιστορικό είτε όχι, γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να ξεκινήσει από κάτι απλό που αντιμετωπίζεται εύκολα, όπως είναι ένας πολύποδας (μπορεί να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με την κολονοσκόπηση). Αν βέβαια παρουσιάσετε νωρίτερα διάφορα ύποπτα συμπτώματα (διάρροια ή δυσκοιλιότητα που επιμένει), με κυριότερο το αίμα στη διάρκεια των κενώσεων, τότε πριν βιαστείτε να το αποδώσετε στις αιμορροΐδες πρέπει να διερευνήσετε την κατάσταση του εντέρου.

Στα 60 σας
Είναι καιρός να διερευνήσετε την κατάσταση της οστικής σας υγείας κάνοντας μια μέτρηση οστικής πυκνότητας. Οι γυναίκες μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση χάνουν οστική μάζα, με αποτέλεσμα –αν το πρόβλημα γίνει πιο σοβαρό– να παθαίνουν δυσάρεστα κατάγματα. Αν η οστική σας πυκνότητα είναι χαμηλή, θα χρειαστεί ίσως να πάρετε συμπλήρωμα ασβεστίου, βιταμίνης D ή και πιο εξειδικευμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια του τον Δρ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο – κλινικό φαρμακολόγο.