Είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη φροντίδα της επιδερμίδας. Έχουν ποικίλα αίτια, αντιμετωπίζονται δύσκολα και είναι πολύ πιθανό να επανεμφανιστούν… Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να αποκτήσουμε καθαρό, λαμπερό δέρμα χωρίς κηλίδες και δυσχρωμίες; Η έγκριτη δερματολόγος, MD, PHD, και επιστημονική σύμβουλος της L’Oréal Paris Βασιλική Μουσάτου μας απαντά.
Της Μάνιας Μπούσμπουρα
Φωτογραφίες: Κυριάκος Παναγούλης
Μακιγιάζ: Γιούλη Μπεβεράτου
Ομολογώ ότι τα τελευταία χρόνια οι κηλίδες στο πρόσωπό μου με απασχολούν περισσότερο από τις ρυτίδες, και βλέπω πολλές άλλες γυναίκες, φίλες και αναγνώστριες, να νιώθουν έτσι. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το ηλικιακό εύρος που αγγίζει αυτό το ζήτημα, από πολύ νεαρές κοπέλες μέχρι γυναίκες στην ώριμη ηλικία. Ποια είναι η άποψή σας;
Η ανομοιογένεια του χρωματικού τόνου απασχολεί πολλές γυναίκες και πράγματι σε όλες τις ηλικίες. Σε νεαρότερες γυναίκες η ακμή μπορεί να αφήσει σκούρα σημάδια (μεταφλεγμονώδη υπέρχρωση) εκεί που προϋπήρχε ακμή. Αλλά και κάθε είδους φλεγμονή (μόλυνση, τραύμα, έγκαυμα ή ερεθισμός) στο πρόσωπο μπορεί επίσης να αφήσει δυσχρωμία εκεί που υπήρχε ερυθρότητα. Σε ηλικίες μετά τα 30 μπορεί να εμφανιστεί μέλασμα, διάχυτη δυσχρωμία – συνήθως στο μέτωπο, το άνω χείλος, τις παρειές. Σε μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζονται κηλίδες, πιο περιγεγραμμένες δηλαδή δυσχρωμίες, είτε ανοιχτόχρωμες είτε πιο σκούρες ανάλογα με τον φωτότυπο, στα ηλιοεκτεθειμένα μέρη, όπως στο πρόσωπο, το ντεκολτέ και τη ράχη των χεριών. Άρα, η ομοιογένεια του χρωματικού τόνου είναι το ζητούμενο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και η ανάγκη για στοχευμένη φροντίδα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευρεία!
Μιλώντας για τις κηλίδες, ποια είναι τα αίτια που τις προκαλούν και πώς προκύπτουν τελικά στο δέρμα μας;
Ο μηχανισμός από τον οποίο δημιουργείται η υπερμελάγχρωση, δηλαδή η εντοπισμένη εναπόθεση μελανίνης, εξαρτάται από το είδος της δυσχρωμίας. Στη μεταφλεγμονώδη υπέρχρωση κύριο λόγο έχει η προηγηθείσα φλεγμονή σαν αιτία που προκαλεί την αυξημένη εναπόθεση μελανίνης στα σημεία φλεγμονής. Στο μέλασμα η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική και υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Κάποιον ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις παίζει και το ορμονικό υπόβαθρο (εγκυμοσύνη, αντισυλληπτικά, φάρμακα γονιμότητας). Οι κηλίδες είναι σημείο φωτογήρανσης, πρώιμης γήρανσης του δέρματος λόγω αθροιστικής έκθεσης στον ήλιο – η αντοχή του κάθε φωτότυπου στον ήλιο είναι διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση δυσχρωμίας, όμως, κύριο ρόλο παίζει η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είτε από ήλιο είτε από τεχνητές πηγές (σολάριουμ), που πυροδοτεί την παραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα όχι με ομοιογενή τρόπο, αλλα κατά τόπους.
Αντιμετωπίζονται εύκολα ή δύσκολα; Και πώς;
Οι κηλίδες αποτελούν θεραπευτική πρόκληση για τον δερματολόγο στην Ελλάδα, με την τόσο αυξημένη ηλιοφάνεια. Αφενός, οι μήνες χωρίς έντονο ήλιο είναι λίγοι για να κάνουμε πιο αποτελεσματική θεραπεία στο ιατρείο (peelings, lasers, μεσοθεραπείες), αφετέρου οι ασθενείς πρέπει να μάθουν να ανανεώνουν το αντηλιακό ανα 2-3 ώρες μέσα και έξω από το σπίτι, κάτι που τους φαίνεται δύσκολο ή υπερβολικό. Τέλος, οι θεραπείες για δυσχρωμίες στο σπίτι απαιτούν συμμόρφωση και υπομονή, καθώς οι δυσχρωμίες συχνά επανέρχονται και οι θεραπείες πρέπει να εφαρμόζονται πολλές εβδομάδες για να αποδώσουν.
Ποια είναι τα δραστικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους;
Είναι πολλά. Ξεκινώντας από τα φάρμακα, όπως υδροκινόνη (μόνο σε συνταγογραφούμενα από δερματολόγο προϊόντα που φτιάχνονται στο φαρμακείο), αλλά και πολλά άλλα, όπως κοχικό οξύ, αζελαϊκό οξύ, τρανεξαμικό οξύ, βιταμίνη C, νιασιναμίδη, AHAs, PHAs, ρετινόλη κ.ά., συνήθως σε μεταξύ τους συνδυασμούς.
Η νιασιναμίδη φαίνεται αυτήν τη στιγμή να είναι διεθνώς το πιο δημοφιλές συστατικό στα καλλυντικά για την αντιμετώπιση των κηλίδων. Μιλήστε μας ειδικότερα για αυτήν.
Η νιασιναμίδη (B3) είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Σε αντίθεση με άλλα λευκαντικά συστατικά, δεν είναι ερεθιστική και μπορεί να συνδυαστεί με σχεδόν όλα τα δραστικά συστατικά και σε όλες τις ηλικίες. Η αντιμετώπιση των κηλίδων είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας, και η νιασιναμίδη κερδίζει γιατί δρα αργά, αντιμετωπίζοντας τους λόγους για τους οποίους προκαλούνται. Πρώτον, μπλοκάρει τη μεταφορά της μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας και, δεύτερον, αναστέλλει τα στάδια παραγωγής της μελανίνης. Τρίτον, δρα και στη φλεγμονή, που είναι παράγοντας που πυροδοτεί τη μελανινογένεση.
Ποια τα προτερήματα που έχει ως συστατικό;
Η νιασιναμίδη, σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, όπως η Α, ακόμα και η C, δεν είναι ερεθιστική και μπορεί να συνδυαστεί με σχεδόν όλα τα άλλα δραστικά συστατικά και σε όλες τις ηλικίες. Η αντιφλεγμονώδης ενυδατική και αντιοξειδωτική δράση της έχει εφαρμογή σε πάρα πολλές καταστάσεις, όπως ακμή, αντιγήρανση, δυσχρωμίες. Ενισχύει τον δερματικό φραγμό και μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες. Προάγει την ενυδάτωση και προστατεύει το κολλαγόνο από τις οξειδωτικές επιθέσεις. Μπορεί να ενταχθεί σε όλες τις ρουτίνες ομορφιάς.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ