Αν είναι να εμπιστευθείτε κάποιον ειδικό για την εμφάνισή σας, επιλέξτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο! Αυτή είναι η απάντησή μου σε όσα με ρωτάτε αυτή την εποχή σχετικά με τα διάφορα trends. Τα υπόλοιπα, διά στόματος της δερματολόγου Παναγιώτας Ρήγα. Γιατί σας αξίζουν πάντα οι καλύτεροι!
Της Μάνιας Μπούσμπουρα
Φωτογράφος: Σύλβια Διαμαντοπούλου
To trend or not to trend?
TikTok και trends. Ποια είναι η άποψή σας; Πώς σας φαίνεται που διάφοροι influencers –συχνά χωρίς ειδικές γνώσεις– μπορούν να δίνουν συμβουλές περιποίησης;
Το TikTok από πλατφόρμα διασκέδασης έχει εξελιχθεί για τα νέα παιδιά σε πλατφόρμα αναζήτησης, όπως είναι το Google. Και φυσικά υπάρχουν τα πάντα. Και σωστές συμβουλές, αλλά και ανακρίβειες. Το πρόβλημα είναι η τρομερή απήχηση που έχει και το ότι δεν μπορούμε πάντα να κρίνουμε εύκολα ποιος γνωρίζει αυτό που λέει και ποιος όχι. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να δίνουμε βάση σε λογαριασμούς δημοσιογράφων, αισθητικών και ιατρών δερματολόγων, που είναι καταξιωμένοι στον χώρο και να διπλοτσεκάρουμε οτιδήποτε άλλο.
Θυμάστε κάποιο trend με το οποίο διαφωνείτε απόλυτα; Που ενδεχομένως να το θεωρήσατε και επικίνδυνο;
Η μόδα της πολύπλοκης ρουτίνας περιποίησης σε παιδιά και εφήβους. Συχνά μου έρχονται στο ιατρείο 12χρονα και 14χρονα με μια σακούλα γεμάτη ορούς και κρέμες. Καλλυντικά που όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα, αλλά μπορεί και να δημιουργήσουν ερεθισμούς, αλλεργίες ή ακμή. Ένα από τα χειρότερα trends είναι το sunscreen contouring, δηλαδή το να μπαίνει το αντηλιακό σε συγκεκριμένα σημεία και όχι σε κάποια άλλα, έτσι ώστε το απροστάτευτο δέρμα που μαυρίζει να κάνει το εφέ του contouring. Καταλαβαίνετε ότι αυτό οδηγεί μαθηματικά σε φωτογήρανση. Επίσης, η μόδα του buccal fat removal, δηλαδή της αφαίρεσης του λίπους από τις παρειές, ώστε το πρόσωπο να κάνει γωνίες. Αυτό μπορεί να κολακεύει ελάχιστα πρόσωπα που πραγματικά έχουν πολύ λίπος. Για όλα τα άλλα όμως δεν έχει ένδειξη, αντίθετα οδηγεί στο να κρεμάσει πιο γρήγορα το πρόσωπο. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα λιπώδη διαμερίσματα είναι αυτά που ατροφούν με την πάροδο του χρόνου και οδηγούν στην πτώση του προσώπου.
Κάποιο trend με το οποίο συμφωνείτε;
Ο διπλός καθαρισμός του δέρματος είναι μια ωφέλιμη συνήθεια. Επίσης, το skin cycling, δηλαδή το να εναλλάσσουμε τα ισχυρά συστατικά με ημέρες ενυδάτωσης. Όπως για παράδειγμα, ρετινόλη το πρώτο βράδυ, απολέπιση το δεύτερο, ενυδάτωση τα δύο επόμενα βράδια και από την αρχή ο ίδιος κύκλος. Αυτό βοηθά στο να κινητοποιούμε με δραστικά συστατικά το δέρμα μας, αλλά παράλληλα να μην το αποξηραίνουμε και να διατηρούμε τον επιδερμιδικό φραγμό.
Ποιος θα ήταν κατά την άποψή σας ο πιο ασφαλής τρόπος να παρακολουθεί κανείς τέτοια βίντεο, αλλά και να αποφεύγει τις «κακοτοπιές»;
Πριν εφαρμόσουμε οποιαδήποτε «συμβουλή» από μη ειδικό, να ρωτάμε τον ειδικό.
Αυτή την εποχή, ποιες θεραπείες που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε σε άλλες περιόδους αξίζει να προγραμματίσουμε στο δερματολογικό ιατρείο;
Όλες τις θεραπείες που δεν θέλουν πολύ ήλιο, όπως τα CO2 fractional lasers, τα lasers για τις κηλίδες και τα πιο βαθιά χημικά peelings.
Elixirs of youth!
Ποιο πρόσφατο επίτευγμα της επιστήμης έχετε στα χέρια σας ώστε να προσφέρετε με μικρή παρεμβατικότητα μια πιο νεανική εμφάνιση;
Η επιστήμη αυτήν τη στιγμή δίνει μεγάλο βάρος στις θεραπείες της βιοαναζωογόνησης (Regenerative Medicine). Κι αυτές θα μας απασχολήσουν πολύ από εδώ και εμπρός. Πρόκειται για θεραπείες βιοδιέγερσης, που κινητοποιούν δηλαδή τις κυτταρικές λειτουργίες οι οποίες εκπίπτουν κατά τη διαδικασία της γήρανσης. Θέλουμε να πετύχουμε να λειτουργούν τα κύτταρα μας με νεανικό τρόπο. Τέτοιες είναι οι θεραπείες με πολυνουκλεοτίδια, που είναι δομικά στοιχεία του DNA των κυττάρων για σύσφιξη του δέρματος – θα έχετε ακούσει «μεσοθεραπεία από σπέρμα σολομού». Τα πολυνουκλεοτίδια προέρχονται από ψάρια (πέστροφες ή σολομούς). Επίσης, θεραπείες με εξωσώματα, που είναι σωματίδια από κυτταρόπλασμα φυτικών ή ζωικών κυττάρων (ομφάλιου λώρου ή λιπώδους ιστού) με καλά αποτελέσματα, όπως φαίνεται, στην επούλωση και αναδόμηση του δέρματος. Επιπλέον, θεραπείες με δικά μας αιμοπετάλια ή βλαστοκύτταρα. Και ακόμα είμαστε μόνο στην αρχή!
Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης ΕΔΩ!