fbpx

STOP! Είμαι σε διακοπές

Diakopes


Είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους, μια διακοπή, από όλα, τα άγχη, τις υποχρεώσεις, τη δουλειά… Συμβαίνει όμως συχνά να επιστρέφουμε από τις διακοπές και να μη νιώθουμε χαλαροί και αναζωογονημένοι. Τι φταίει;

Της Άννας Δάλλα

Κλείνω τα μάτια και ονειρεύομαι τις ιδανικές διακοπές. Είναι μεσημέρι. Κάνει ζέστη. Αυτήν τη ζέστη που σε θερμαίνει μέχρι το κόκαλο. Είμαι στη σκιά και έχει ένα ελαφρύ αεράκι. Ξαπλωμένη με ένα καλό βιβλίο στα χέρια. Δίπλα μου, ένα ποτήρι κρύο νερό και ένας ωραίος δροσερός καφές, ίσως και ένα παγωτό ή μια φέτα καρπούζι. Θέα θάλασσα. Ησυχία απόλυτη. Ακούγονται μόνο τα τζιτζίκια. Και μόνο η εικόνα, η ιδέα αυτών των διακοπών, αρκεί για να χαλαρώσεις… Άλλωστε, τι είναι οι διακοπές; Μια μοναδική ευκαιρία για σωματική και ψυχική ξεκούραση και ανανέωση. Μια διακοπή, από όλα, τα άγχη, τις υποχρεώσεις, τη δουλειά… Δεν μπορούμε να απολαύσουμε τις διακοπές μας αν έχουμε πάρει μαζί μας το λάπτοπ, το τηλέφωνο της δουλειάς, αν προσπαθούμε συνέχεια να κλείσουμε τις εκκρεμότητες, αν έχουμε έγνοια για όσα έχουμε αφήσει πίσω. Μήπως, λοιπόν, οι περισσότεροι κάνουμε κάτι λάθος και δεν εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τον πολύτιμο αυτόν χρόνο των διακοπών, που είναι μόνο δικός μας και μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε και όπως έχουμε ανάγκη;

Στις διακοπές πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι έχουμε λίγες μέρες ανάπαυλας από τα πρέπει, το πρόγραμμα και τη ρουτίνα και έτσι να κάνουμε ένα ουσιαστικό διάλειμμα από τις υποχρεώσεις. Οι διακοπές χρειάζεται να περιλαμβάνουν μόνο φύση, ήλιο, διασκέδαση και ξεκούραση. Οι υπολογιστές, τα τηλέφωνα και οι υποχρεώσεις πρέπει να κρατιούνται μακριά. Άλλωστε, είναι μόνο λίγες μέρες. Λίγες μέρες ξεγνοιασιάς που χρειάζεται ο εαυτός μας για να αντεπεξέλθει στο απαιτητικό πρόγραμμά του.

Οι ιδανικές διακοπές

Οι ιδανικές διακοπές διαρκούν τρεις εβδομάδες, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να χαλαρώσουμε και να συνηθίσουμε στη νέα κατάσταση. Αν οι τρεις εβδομάδες δεν είναι εφικτό να προκύψουν, τότε και οι δύο θεωρούνται ικανοποιητικές. Πρόκειται για ένα διάστημα διακοπών ικανό να μας επηρεάσει. Να γυρίσουμε δηλαδή πίσω στις υποχρεώσεις μας και να νιώθουμε τις μπαταρίες μας γεμάτες και τις αντοχές μας, σωματικές και ψυχικές, καλύτερες. Οι ιδανικές διακοπές δεν μπαίνουν σε καλούπια. Διαφέρουν για τον καθένα μας και το σημαντικό είναι να είναι σχεδιασμένες με βάση την επιθυμία μας. Χρειάζεται να αναζητήσουμε το «θέλω να πάω εκεί με τη συγκεκριμένη παρέα» και όχι απλά το «θέλω να φύγω από εδώ». Αν ξεκινήσουμε για έναν προορισμό που επιθυμούμε, θα το ευχαριστηθούμε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αν απλώς φύγουμε από εδώ που βρισκόμαστε.

Τα οφέλη των διακοπών

Οι διακοπές μάς ωφελούν σωματικά και ψυχικά. Στη διάρκειά τους ομαλοποιούνται οι ορμόνες του στρες, πέφτει η πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση και έχουμε καλύτερη διάθεση. Μάλιστα, Ολλανδοί επιστήμονες μελέτησαν για διάστημα 32 εβδομάδων ανθρώπους που βρίσκονταν σε διακοπές και άλλους που δεν ήταν, προκειμένου να διερευνήσουν τα επίπεδα ευτυχίας των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι διακοπές έκαναν τους ανθρώπους ευτυχισμένους και μάλιστα ότι το διάστημα που αφιέρωναν στον προγραμματισμό και την οργάνωση των διακοπών τούς έκαναν ακόμα πιο χαρούμενους από την ίδια την περίοδο των διακοπών. Και άλλη μία έρευνα, από το πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι διακοπές συμβάλλουν στην ευτυχία μας ακόμα και πριν τις απολαύσουμε ή και αφού τελειώσουν. Οι επιστήμονες στην προκειμένη περίπτωση, θέλοντας να διερευνήσουν πότε είμαστε πιο ευτυχισμένοι, όταν αποκτούμε υλικά αγαθά ή εμπειρίες, έκαναν μια μεγάλη έρευνα και βρήκαν ότι τα υλικά αγαθά μάς προσφέρουν «δόσεις» χαράς για αρκετό καιρό αφού τα έχουμε αποκτήσει, ενώ τα δώρα-εμπειρίες μάς δίνουν μια πολύ έντονη ευχαρίστηση και στη συνέχεια παραμένουν στο μυαλό μας ως μια ευχάριστη ανάμνηση. Οι διακοπές ανήκουν σαφώς στα δώρα-εμπειρίες. Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, MSc, ψυχολόγο Υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.