fbpx

Art and Deco: Στενές επαφές επαγγελματικού τύπου

Art and Deco

Είτε πρόκειται για ξεχωριστό δωμάτιο είτε για έναν μικρό χώρο ή έπιπλο ενσωματωμένο κάπου αλλού, το γραφείο μπορεί και πρέπει να αποτελεί ένα λειτουργικό «εργαλείο» που θα διευκολύνει την εργασία από το σπίτι. Ακολουθεί το πώς…

Της Βάνας Αντωνοπούλου

Αν κάτι μας έμαθε η πανδημία του Covid-19 είναι ότι η εργασία από το σπίτι δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο ενδεχομένως νομίζαμε. Και δεν συζητάμε για το αν μπορούμε να συγκεντρωθούμε με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και αποζητούν ένα κομμάτι της προσοχής μας. Ούτε για τα όποια τεχνικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν μέσα σε μια μέρα γεμάτη Zoom meetings, προθεσμίες και όχι μόνο. Κατά τη γνώμη μου, το βασικό πρόβλημα του εργάζεσθαι από το σπίτι είναι να δημιουργήσεις έναν χώρο που να μπορεί, πρώτον, να υποστηρίξει τις επαγγελματικές σου ανάγκες και, δεύτερον, να προσφέρει σχετική ησυχία και απομόνωση –όχι ότι αυτό είναι πάντοτε εφικτό– για να δουλέψεις απρόσκοπτα και αποτελεσματικά.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να δημιουργήσεις έναν χώρο/σημείο που να εξασφαλίζει την παραγωγικότητα άσχετα από το μέγεθός του;
Αρχικά, πρέπει να απαντήσεις ειλικρινά σε κάποιες βασικές ερωτήσεις:
• Πόσο χώρο εργασίας χρειάζεσαι πραγματικά;
• Πόσο αποθηκευτικό χώρο θα χρειαστείς; Τι είδους;
• Θα χρειαστείς εκτυπωτή και, αν ναι, πού θα τοποθετηθεί;
• Είναι σημαντικό για σένα να έχεις ησυχία και να είσαι απομονωμένη από τους θορύβους του σπιτιού;     Για παράδειγμα, πόσο συχνά μιλάς στο τηλέφωνο; Έχεις επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων;
• Είσαι γενικά ακατάστατη και δεν πρέπει να πειράζει κανείς τον χώρο εργασίας σου;
Αφού λοιπόν απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, θα έχεις μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις ανάγκες σου και για τον σκοπό του γραφείου. Αν, δηλαδή, εργάζεσαι εκεί σε καθημερινή βάση, ίσως ήταν ωραίο να δημιουργήσεις μια διαφορετική ατμόσφαιρα από το υπόλοιπο σπίτι, που ενδεχομένως να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς πιο εύκολα. Αντίθετα, ένας πολυλειτουργικός χώρος (γραφείο-σαλόνι ή υπνοδωμάτιο κ.λπ.) ίσως θα ήταν προτιμότερο να διακοσμηθεί με τρόπο ώστε να ταιριάζει με την υπόλοιπη κατοικία, ειδικά αν πρόκειται για ανοιχτή διαρρύθμιση.

Βρες το κατάλληλο σημείο
Το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να σκεφτείς πριν σχεδιάσεις και διαμορφώσεις το γραφείο σου είναι το «πού». Πού θα βρίσκεται δηλαδή. Αρχικά θα πρέπει να σκεφτείς τον τρόπο που εργάζεσαι και τη φύση της δουλειάς σου, καθώς και τις ανάγκες των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς σου. Αν η δουλειά σου απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, ησυχία και απομόνωση, το πιθανότερο είναι να χρειαστείς ένα δωμάτιο αποκλειστικά γι’ αυτήν τη χρήση. Σκέψου το δωμάτιο των ξένων (ένα μικρό γραφείο και μια καρέκλα μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της διακόσμησης, όπως άλλωστε και ένα-δυο ράφια από πάνω), μια αποθήκη που θα μπορούσες να τη διαμορφώσεις κατάλληλα, μια σοφίτα (θα σε βοηθήσει να κρατάς και τον υπόλοιπο χώρο σε τάξη)… Από την άλλη, αν το γραφείο σου είναι κυριολεκτικά το σπίτι –ή δεν έχεις αρκετό χώρο–, ενώ παράλληλα πρέπει να προσέχεις και τα παιδιά, ίσως θα ήταν καλύτερα να δημιουργήσεις έναν χώρο εργασίας κοντά στην κουζίνα ή στο καθιστικό. Μια καλή ιδέα θα ήταν να αξιοποιήσεις κάποιο «νεκρό» σημείο ή να φτιάξεις έναν ανοιγόμενο πάγκο εργασίας σε κάποιο από τα ντουλάπια (τελειώνοντας τη δουλειά σου θα μπορείς να τον μαζεύεις κι έτσι να εξουδετερώνεις την όποια ακαταστασία). Εναλλακτικά, μπορείς κάλλιστα να αξιοποιήσεις πολλαπλά κάποια έπιπλα, όπως μια τουαλέτα που θα γίνεται αυτοσχέδιο γραφείο στο υπνοδωμάτιο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μερικά κομψά κουτιά για να φυλάς τη γραφική σου ύλη και κάποιες διακοσμητικές πινελιές (ένα μικρό φυτό, ένα βάζο, μια κορνίζα, ένα αρωματικό κερί). Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να «οριοθετήσεις» άτυπα τον χώρο εργασίας σου βάζοντας στο σημείο ένα χαλί. Προτείνω κάτι ιδιαίτερο, με χρώμα αλλά όχι με παχύ πέλος, για να μπορείς να κινείς την καρέκλα με άνεση.

Και μην ξεχνάς…

Σκέψου τις ανάγκες σου σε σχέση με την τεχνολογία
Αν το γραφείο σου βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου, θα πρέπει να βρεις τρόπο να καλύψεις τα καλώδια – ή τουλάχιστον να τα μειώσεις στο ελάχιστο. Προτείνω τη λύση της power bank, αλλά και μιας βάσης που θα παρέχει ασύρματη φόρτιση στο κινητό. Παράλληλα, ο εκτυπωτής (όλοι οι σύγχρονοι λειτουργούν ασύρματα) μπορεί να βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο ή σε κάποιο όχι τόσο κεντρικό σημείο.

Επένδυσε στο καλύτερο γραφείο που σου επιτρέπει το budget σου
Η επιλογή του καλύτερου δυνατού γραφείου προϋποθέτει να έχεις υπολογίσει πόσο ελεύθερο χώρο έχεις. Σκέψου ότι η επιφάνεια εργασίας θα πρέπει να είναι άνετη ώστε να φιλοξενεί το laptop ή τον Η/Υ σου και την ίδια στιγμή να μπορείς να κρατάς σημειώσεις ή να έχεις χώρο για φακέλους. Ένα γωνιακό γραφείο επιτρέπει να χωριστεί η επιφάνεια εργασίας στα δύο: από τη μία πλευρά ο υπολογιστής και από την άλλη τα χαρτικά, οι σημειώσεις, οι φάκελοι. Σημείωση: Μπορεί οι ελεύθερες συρταριέρες να είναι φοβερά χρήσιμες, αλλά την ίδια στιγμή περιορίζουν τις κινήσεις, ειδικά σε έναν μικρό χώρο, και δεν επιτρέπουν να κάθεσαι σωστά στο γραφείο.

Αγόρασε μια πολύ καλή καρέκλα
Θα πρότεινα η καρέκλα που θα επιλέξεις να μην είναι μια τυπική καρέκλα γραφείου, αλλά να ταιριάζει στιλιστικά με τα υπόλοιπα έπιπλα του χώρου. Καλό θα είναι, ωστόσο, να προσφέρει σωστή και καλή στήριξη καθώς και άνεση, δεδομένου ότι θα περνάς αρκετές ώρες σε αυτήν.

Δώσε ιδιαίτερη σημασία στον φωτισμό
Τέλος, ένα βασικό κομμάτι του γραφείου –και ίσως αυτό που ξεχνάμε συνήθως να φροντίσουμε– είναι ο σωστός φωτισμός. Ευτυχώς, στην αγορά κυκλοφορεί πληθώρα από επιτραπέζια φωτιστικά, σε ποικίλα σχέδια, που θα σου λύσει τα χέρια ως προς το διακοσμητικό κομμάτι. Προσοχή: Καλό θα είναι να επιλέξεις κάτι ειδικά σχεδιασμένο για το γραφείο, ώστε και ο φωτισμός που θα προσφέρει να είναι σωστός και επαρκής (συνήθως τα διακοσμητικά φωτιστικά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός χώρου εργασίας). Πολλά μοντέλα κυκλοφορούν επίσης και σε επιδαπέδια εκδοχή, σε περίπτωση που δεν θέλεις να φορτώσεις περισσότερο την επιφάνεια εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ