fbpx

Αντίο, Σοφία Κοκοσαλάκη

Πολυτάλαντη, αυθεντική και πάντοτε περήφανη για την ελληνική καταγωγή της… Για τη 47χρονη σχεδιάστρια, η μόδα ήταν τρόπος ζωής, έκφραση ελευθερίας και μέσο να συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Θα μας λείψει.

Της Βάνας Αντωνοπούλου
Φωτογραφίες: Sophia Kokosalaki Instagram

Διάσημη για τα αρχαιοελληνικά της ντραπέ, η Σοφία Κοκοσαλάκη αντιπροσώπευε στον χώρο της σύγχρονης μόδας ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει η Ελλάδα τη δεκαετία του 2000, όταν οι σχεδιαστές με ιδιαίτερη, αυτόνομη και συνάμα εμπορική «φωνή» σπάνιζαν ή τουλάχιστον δεν έκαναν διεθνή καριέρα. Απόφοιτος του περίφημου Central Saint Martins, η «δική μας» Σοφία λάνσαρε το επώνυμο brand της το 1999, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου, και σύντομα έδωσε το αισθητικό της στίγμα με μια σειρά από αρχαιοελληνικού χαρακτήρα ντραπέ κομμάτια (κυρίως, δε, φορέματα), ιδωμένα ωστόσο μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Μοντέρνα, ευκολοφόρετα, κομψά, άνετα και ταυτόχρονα θηλυκά, τα ρούχα με την υπογραφή Sophia Kokosalaki έγιναν best sellers και η ίδια η σχεδιάστρια από την Κρήτη ένα από τα πλέον «καυτά» ονόματα στο στερέωμα της μόδας.
«Θέλω να σχεδιάζω χρηστικά και την ίδια στιγμή ενδιαφέροντα κομμάτια», δήλωνε εκείνη την εποχή, ενώ σύγχρονοί της τη χαιρέτιζαν ως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες δημιουργούς της γενιάς της. Παράλληλα, το jet set επιδοκίμαζε το ταλέντο της στο κόκκινο χαλί, με σταρ όπως οι Chloë Sevigny, Kirsten Dunst και Jennifer Connelly να φορούν συχνά πυκνά looks από τις κολεξιόν της.

sofia kokosalaki

Η Ελλάδα σε πρώτο πλάνο
Το 2004 γίνεται ακόμη πιο γνωστή μέσα από τα κοστούμια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ από το 2006 έως το 2007 της αναθέτουν να αναβιώσει τον ιστορικό οίκο Vionnet, έργο τιτάνιο που δυστυχώς δεν έχει την αναμενόμενη επιτυχή κατάληξη. Την ίδια χρονιά το brand της εξαγοράζεται από τον όμιλο Only the Brave, του Renzo Rosso της Diesel, και η ίδια αναλαμβάνει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της luxury σειράς Diesel Black Gold για τρία χρόνια, από το 2009 μέχρι το 2012. Εν τω μεταξύ, το 2009 ξαναπαίρνει τα ηνία του οίκου της και συνεχίζει με συνεργασίες με το Topshop, αλλά και με τον διαδικτυακό shopping προορισμό asos, όπου πουλάει μια πιο οικονομική κολεξιόν ονόματι Kore. Το 2012 λανσάρει την πρώτη κολεξιόν της για νύφες με την εξής αιτιολογία: «Δεν θεωρώ ότι η μοντέρνα νύφη έχει πολλές επιλογές. Και με αυτόν τον όρο εννοώ μια σύγχρονη γυναίκα που δεν θέλει να περιορίζεται από το νυφικό της, ενώ διαθέτει μια κομψή ιδέα για το πώς θα ήθελε να είναι ντυμένη την ημέρα του γάμου της». Λίγο αργότερα αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοσμήματα. Εμπνευσμένα και αυτά από την Ελλάδα, την ελληνική μυθολογία και το αρχιτεκτονικό τοπίο της χώρας, διαθέτουν απλές, ξεκάθαρες γραμμές και αναφορές σε αρχαιοελληνικά σύμβολα, όπως το λιοντάρι της Νεμέας ή ο Γόρδιος δεσμός.

Το τέλος…
Πριν από λίγες ημέρες, στις 14 Οκτωβρίου, το νέο του ξαφνικού θανάτου της Σοφίας Κοκοσαλάκη έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο κάνει τον γύρο του κόσμου και βυθίζει το fashion crowd σε βαθύ πένθος. Τα σχόλια του Τύπου δείχνουν όχι μόνο το μέγεθος του ταλέντου της αλλά και το πόσο αγαπητή υπήρξε. «Πενθούμε τον χαμό της πολυαγαπημένης Σοφίας Κοκοσαλάκη, ενός μεγάλου ταλέντου, μιας πρωτοπόρου του νέου κύματος της βρετανικής fashion σκηνής του 2000, μιας Ελληνίδας ηρωίδας της μόδας», γράφει η κριτικός Sarah Mower, ενώ η δημοσιογράφος Melanie Rickey σχολιάζει: «Ήταν μια εξαιρετική και φοβερά ταλαντούχα σχεδιάστρια που έφερε το ντραπέ στην σύγχρονη εποχή και την ελληνική τέχνη στην υψηλή ραπτική». Αντίο…