fbpx

Γέτι, Η δύναμη του Ακόμη!

Marina Gioti

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη: ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που όταν τη χρησιμοποιεί σωστά το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει! Το νέο παιδικό βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη πιστεύουμε πραγματικά πως πρέπει να φτάσει στα χέρια κάθε μικρού παιδιού αλλά και κάθε γονιού!

Της Μαίρης Θεοδώρου

Η Μαρίνα Γιώτη μάς είναι ιδιαίτερα αγαπητή αφού μέσα από τα παιδικά βιβλία της μας έχει κάνει πολλές φορές να δούμε τη ζωή αλλιώς. Έχω μεγαλώσει με τον αγαπημένο Παραμυθά της Ελληνικής Τηλεόρασης και ομολογώ ότι λατρεύω τα παραμύθια, πόσο μάλλον όταν νιώθω πως έχουν και σωστές παιδαγωγικές επιρροές. Για τη δημιουργία του Γέτι η Μαρίνα βασίστηκε στις μελέτες της ψυχολόγου Carol Dweck και με την πλούσια φαντασία της δημιούργησε ως συγγραφέας και εικονογράφος ένα μοναδικό παιδικό βιβλίο που αναφέρεται στη δύναμη του «ακόμη»: μια τόσο δα λεξούλα που καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας, αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες και μαθαίνουμε να είμαστε ανθεκτικοί στις αλλαγές. Είναι τελικά οι ικανότητες και ο χαρακτήρας μας δεδομένα ή μεταβάλλονται με την προσπάθεια που καταβάλλουμε;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το IQ μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μπορούμε δηλαδή να γίνουμε εξυπνότεροι και να δημιουργούμε συνάψεις απλά με το να προκαλούμε το μυαλό μας, να το γυμνάζουμε. Η λέξη «ακόμη» είναι μια μαγική λέξη που βοηθά το μυαλό μας να δυναμώνει. «Δεν μπορώ να το κάνω… ακόμη», «Δεν έχω φίλους… ακόμη», «Δεν ξέρω την απάντηση… ακόμη». Όταν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσουμε μια νοοτροπία ανάπτυξης –growth mindset–, η οποία βλέπει την αποτυχία όχι ως απόδειξη έλλειψης ικανότητας των παιδιών µας, αλλά ως μια ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Έτσι, όταν δεν καταφέρνουν κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνα ή ικανά, αλλά ότι απλώς χρειάζονται περισσότερη δουλειά. Κάθε αποτυχία είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να τα ενεργοποιεί και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται. Κάθε φορά που δεν τα καταφέρνουμε είναι μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι καινούριο και να προσπαθήσουμε ξανά.

Το Γέτι – Η δύναμη του ακόμη, της Μαρίνας Γιώτη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

Info
Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Ουάσιγκτον, απ’ όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη Σχεδιασμό Οπτικής Επικοινωνίας και Εικονογράφηση. Έχει βραβευτεί για τη δουλειά της µε το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και µε τα διεθνή βραβεία Pentawards. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο µε τίτλο «Η Στιγµούλα» και ακολούθησαν «Η Στιγµούλα είναι δυνατή!» και η σειρά «Παραµύθια… αλλιώς!», «Σκουφοκοκκινίτσα» (στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016), «Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα», «Ρεβιθοκοντούλης »(στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2017) και «Τι τρέχει µε τον Αϊ-Βασίλη»; από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωµα για μαµάδες, µε τίτλο «Μια καρδιά», το οποίο έχει µεταφραστεί σε δύο γλώσσες και έχει λάβει την πρώτη θέση στην κατηγορία του στο Amazon, ενώ ακολούθησαν τα «Μια στιγµή, Μια αγκαλιά» και «Δώσε λύση στο μελίσσι» το 2019. Το 2020 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία», µε τίτλο «Το Κάτι τι;» Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα ιταλικά και βρίσκονται σταθερά στις λίστες των παιδικών best-sellers.