Vangelis Hatzis

Δεν είναι απλά ένας κορυφαίος hairstylist που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Είναι ένας καλλιτέχνης που εκφράζεται μέσα από τα… «ακριβά μαλλιά» που δημιουργεί!

Της Μάνιας Μπούσμπουρα
Φωτογράφος: Φώτης Καραπιπέρης
Μακιγιάζ: Χαρά Αλατζά

Καλλιτέχνης είναι αυτός που δημιουργεί έργα τέχνης ή αυτός που ασχολείται με τις παραστατικές τέχνες ως εκτελεστής ή ο άνθρωπος με δεξιότητα ή/και μεγάλο ταλέντο στον τομέα του. Για μένα, ο Βαγγέλης Χατζής είναι πρωτίστως ένας καλλιτέχνης. Τον γνωρίζω εδώ και δεκαοκτώ χρόνια. Τον ξεχωρίζω απ’ όλους τους hairstylists που έχω συναντήσει στη ζωή μου, εντός και εκτός Ελλάδας. Και, πιστέψτε με, έχω γνωρίσει πολλούς και κορυφαίους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, έναν ευγενή άνθρωπο με ανήσυχο πνεύμα, που συνεχώς θέλει να γίνεται καλύτερος.
Του ζήτησα να βρεθούμε στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, για να γίνει η συνέντευξη και η φωτογράφισή του. Μου ταίριαξε αυτός ο χώρος. Οι κινήσεις του, εξάλλου, την ώρα που δουλεύει είναι άκρως θεατρικές. Παρατηρώντας τον σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής μας στη σκηνή του θεάτρου, ένιωθα πως θα μπορούσε να μου διηγηθεί μια ολόκληρη ιστορία μόνο με τις κινήσεις των χεριών του, ακόμη κι αν δεν τον άκουγα. Η συνάντησή μας έμελλε να συνοδεύεται από τεχνικές αναποδιές, κι έτσι βρεθήκαμε μέσα στη μαύρη σκηνή του θεάτρου χωρίς φώτα να μιλάμε…

Είναι μια μέρα όπου έχουν συμβεί πολλά και περίεργα, σε βλέπω όμως πολύ ήρεμο και αισιόδοξο. Είσαι πάντα έτσι;
Ναι, πάντα βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα αισιόδοξα. Είμαι υγιής, και από τη στιγμή που αναπνέω και ζω ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Προσπαθώ να μην κουράζω τον εαυτό μου με αρνητικές σκέψεις. Έτσι βλέπω και τη ζωή.

Φοράς μαύρα σήμερα και νομίζω ότι είναι ένα χρώμα που επιλέγεις συχνά.
Δεν με δυσκολεύει στο να ντυθώ, είναι κάτι σαν στολή στην καθημερινότητά μου. Θεωρώ όμως και ότι με αντιπροσωπεύει το μαύρο, ομολογώ ότι δεν μ αρέσουν τα πολλά χρώματα πάνω μου.

Εδώ μέσα, που όλα είναι κατάμαυρα, πώς νιώθεις;
Μου αρέσει πάρα πολύ! (γέλια)

Η σκηνή που μας φιλοξενεί είναι κενή τώρα. Αν ανέβαζες σε αυτήν τους πρωταγωνιστές της ζωής σου, ποιοι θα ήταν;
Καταρχήν η οικογένεια μου, από εκεί ξεκινάει όλη η φυσική ηρεμία και γαλήνη που έχω. Σε δεύτερο ρόλο θα έβαζα αυτό που κάνω κάθε μέρα, τη δουλειά μου. Σε αυτή τη σκηνή έχω μπροστά μου το μοντέλο μου, μια καθημερινή γυναίκα, κι εγώ ασχολούμαι με τα μαλλιά της. Τα πιάνω, νιώθω την υφή τους, παρατηρώ τη φύση τους, το πώς κινούνται. Τα χέρια μου είναι το εργαλείο μου, είναι αυτά που με κάνουν να νιώθω πριν δώσω σχήμα.

Από πότε πρωταγωνιστούν τα μαλλιά στη ζωή σου;
Νομίζω πως από τα τέλη των σχολικών μου χρόνων μου άρεσε να φτιάχνω μαλλιά, μου άρεσε να δίνω σχήμα σε ένα κεφάλι, χωρίς να ξέρω τον τρόπο, μου άρεσε να φαντάζομαι πώς θα μπορούσα να το κάνω.

Αυτό που είσαι σήμερα θα έλεγες πως είναι αποτέλεσμα ταλέντου, δουλειάς, συνεχούς εκμάθησης;
Θα έλεγα πως είναι δουλειά, πάρα πολλή δουλειά. Είναι ατελείωτες οι ώρες που έχω αφιερώσει. Μπορεί να είχα και ταλέντο, αλλά το καλλιέργησα πάρα πολύ. Ανέκαθεν ήμουν παρατηρητικός. Μου αρέσει να κοιτάζω, ώστε στη συνέχεια να φαντάζομαι και να προσπαθώ να φτιάξω αυτό που έχω φανταστεί. Αλλά όλο αυτό κρύβει πολλή δουλειά.

Περίγραψέ μου την επαφή σου με κάθε γυναίκα που γίνεται πρωταγωνίστριά σου.
Είναι μια σχέση που έχει να κάνει με την αισθητική. Πάντα παρατηρώ τις γυναίκες, πώς ντύνονται, πώς κινούνται, πώς φτιάχνουν τα μαλλιά τους την ώρα που μιλάνε, το πρόσωπό τους… Είναι πολλά που συλλέγω προτού αρχίσω τελικά να φτιάχνω την εικόνα μιας γυναίκας. Δεν ξεκινάω να κουρέψω έχοντας στο μυαλό μου κάτι συγκεκριμένο. Έχω περίπου μια εικόνα και κουβεντιάζοντας μαζί της είναι σαν να μου ανοίγει ένα παράθυρο. Μέσα από τον διάλογό μας κάθε φορά που με επισκέπτεται χτίζεται μια σχέση που συνεχώς εξελίσσεται. Και πρέπει να σου πω ότι οι γυναίκες με αυτοπεποίθηση είναι αυτές που με κάνουν καλύτερο, με εμπνέουν, με εξελίσσουν.

Σε έχω ακούσει να χαρακτηρίζεις ως «ακριβά» τα μαλλιά που δημιουργείς. Τι εννοείς;
Πιστεύω πως ένα κούρεμα είναι κάτι πολύ προσωπικό, όπως το πρόσωπο κάθε ανθρώπου. Είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει. Όπως ένας σχεδιαστής μόδας θα ράψει ένα ρούχο πάνω στο σώμα σου και θα αναδείξει τη γραμμή σου, το μπούστο, τη μέση, τα πόδια σου, έτσι και ένα κούρεμα αναδεικνύει το κεφάλι. Εγώ σε κουρεύω σε στεγνά μαλλιά και είναι σαν να σε «ράβω». Η φράση «ακριβά μαλλιά» είναι πολύ σημαντική για μένα. Προσπαθώ να κάνω τα μαλλιά της κάθε γυναίκας να είναι πολύ πιο πολύτιμα από την τσάντα της ή από το ρούχο υψηλής ραπτικής που μπορεί να φοράει. Τα μαλλιά της φαίνονται και δεν κρύβονται, είναι δικά της, είναι μοναδικά, πρέπει να είναι τα «ακριβά της μαλλιά».

Τι άλλο περιέχει το μείγμα της επαγγελματικής σου προσωπικότητας;
Πολλά που με γοητεύουν και με εμπνέουν. Μου αρέσουν πολύ οι άνθρωποι που εκφράζονται με τα χέρια τους –γλύπτες, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες–, η επίσκεψη σε ένα μουσείο. Βρέθηκα, για παράδειγμα, στο Παρίσι σε μια έκθεση του ζωγράφου Egon Schiele και επηρεάστηκα από τον τρόπο που έφτιαχνε τα κεφάλια. Περπατώντας σε μια πόλη ή στη φύση, σε ένα δάσος, μπορώ παρατηρώντας σχήματα να αντλήσω υλικό για τη δουλειά μου. Επίσης, αγαπώ τα βιβλία με παλιές φωτογραφίες. Οι εικόνες με εμπνέουν.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.

No Comments Yet

Comments are closed