fbpx

Παναγιώτα Ρήγα, η top δερματολόγος μας απαντά

Παναγιώτα Ρήγα

Είναι η γιατρός που εμπιστεύομαι προσωπικά, για τη φροντίδα του δέρματός μου, αλλά και δημοσιογραφικά, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή του IQbeauté τής ζήτησα να γίνει επιστημονική συνεργάτιδά μας. Τη γνώρισα σε μια συνέντευξη Τύπου. Μου άρεσε αμέσως. Σε κάνει να νιώθεις σιγουριά για την επιστημονική της κατάρτιση και τη συνεχή ενημέρωσή της, είναι άνετη και ευχάριστη ως προσωπικότητα και όταν πλέον αποφασίσεις πως θέλεις να κάνεις κάτι πιο επεμβατικό στο δέρμα σου, έχεις τη βεβαιότητα πως ό,τι κι αν κάνει θα δείχνει απολύτως φυσικό.

Της Μάνιας Μπούσμπουρα

Φωτογραφίες: Φώτης Καραπιπέρης, Ειρήνη Καραγιάννη
Videography: Ειρήνη Καραγιάννη

H σχέση με το δέρμα μου είναι μια σχέση ζωής, μια σχέση αγάπης που κρύβει καλές και κακές στιγμές, μα και απόλυτο σεβασμό. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου φρόντιζα πάντα το δέρμα μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην κάνω ντεμακιγιάζ τις νύχτες που γυρνούσα αργά, να μην προστατευθώ από τον ήλιο, να μη χρησιμοποιήσω αντιηλιακό και ενυδατική κρέμα… Ενώ μεγαλώνοντας, για να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο νεανικό στο πέρασμα του χρόνου, έχοντας πλέον και γνώσεις ως έμπειρη beauty editor, εμπιστεύθηκα τη φροντίδα του στη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα. Και ίσως αυτό είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει για το δέρμα μου!

Η Παναγιώτα Ρήγα έκανε την ειδικότητά της στο πλέον εξειδικευμένο δερματολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα, το «Ανδρέας Συγγρός», και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο ειδικό τμήμα Δερματοχειρουργικής. Έχει εξειδικευτεί σε σημαντικούς τομείς της αισθητικής δερματολογίας, όπως είναι η μεσοθεραπεία (με ειδική εκπαίδευση στη Γαλλία), οι δερματολογικές εφαρμογές lasers, τα ενέσιμα εμφυτεύματα, τα εξειδικευμένα peelings, οι εφαρμογές της βοτουλινικής τοξίνης (σε αισθητικές και σε κλινικές ενδείξεις), η χρήση νημάτων. Επιπλέον, έχει εκπαιδευτεί στο Λονδίνο στο Royal College of Surgeons στην ανατομία που αφορά αισθητικές εφαρμογές.

Είσαι η μόνη που εμπιστεύομαι για περισσότερα από 15 χρόνια να φροντίσεις το δέρμα μου. Ένα δέρμα που ξέρουμε καλά και οι δύο πως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και πως θέλω να παραμένει νεανικό στο πέρασμα του χρόνου. Φαντάζομαι οι απαιτήσεις μου θα είναι καθημερινότητά σου, αφού πολλές γυναίκες με παρόμοιες ανάγκες σε εμπιστεύονται. Πώς νιώθεις λοιπόν κάθε φορά που παίρνεις θέση απέναντι σε ένα πρόσωπο που προσδοκά από σένα το καλύτερο;
Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη και θέλω να προσφέρω το μέγιστο που μπορώ. Το δέρμα δεν είναι ένα περίβλημα, αλλά ένα ζωντανό όργανο με πολλές λειτουργίες που πρέπει να το σεβόμαστε. Κάθε δέρμα έχει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του αντιδράσεις, άρα θέλει εξατομικευμένο χειρισμό! Δίνω μεγάλη βάση στο ιατρικό ιστορικό και στην εμπειρία από προηγούμενες θεραπείες που φέρει ο κάθε θεραπευόμενος. Πάντα ξεκινώ με ένα πρώτο ενημερωτικό ραντεβού, μεγάλο σε διάρκεια, για να καταλάβω τις ανάγκες και να κατανοήσω τις προσδοκίες. Στη συνέχεια δημιουργώ ένα μοναδικό προσωποποιημένο πρωτόκολλο θεραπείας.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου ως προς τη φροντίδα του δέρματος που τηρείς απαρέγκλιτα ως δερματολόγος στο ιατρείο σου;
Το logo του ιατρείου μου είναι «Improve Your Skin». Αντιπροσωπεύει ακριβώς τη φιλοσοφία μου. Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, δεν υπάρχουν μαγικές θεραπείες. Έχουμε όμως τη γνώση και την τεχνολογία για να βελτιώσουμε το δέρμα του κάθε ανθρώπου, να το κάνουμε όσο πιο υγιές και όμορφο γίνεται. Δίνω μεγάλη βάση στις θεραπείες που ενισχύουν τις λειτουργίες του δέρματος, βελτιώνουν την ποιότητά του και το ενδυναμώνουν. Το υγιές δέρμα είναι όμορφο, δίνει αυτοπεποίθηση. Είναι ανθεκτικό στον χρόνο. Μεγαλώνει όμορφα!

Για τα δικά μου δεδομένα δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο σε ένα πρόσωπο από την αλλοιωμένη όψη του. Πρήξιμο από εμφυτεύματα στις ρινοπαρειακές, χείλη που μοιάζουν σαν να τα έχει τσιμπήσει μέλισσα, υπερβολικά μήλα, πάγωμα της έκφρασης και πολλά άλλα που παραμορφώνουν τελικά το πρόσωπο με κάνουν να σκέφτομαι δύο πράγματα ταυτόχρονα: πώς είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να μη βλέπει πόσο αφύσικο δείχνει το πρόσωπό του και, δεύτερον, ποιος γιατρός, ποιος δερματολόγος ή πλαστικός χειρουργός έχει επιτρέψει αυτό το αποτέλεσμα. Εσύ πώς νιώθεις όταν βλέπεις κάτι ανάλογο;
Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι κάτι που με στενοχωρεί. Μου αρέσουν οι αισθητικές θεραπείες που δεν φαίνονται. Είναι πολύ εύκολο να τεντώσεις ένα πρόσωπο φουσκώνοντάς το. Το δύσκολο για τον γιατρό είναι να το κάνει να δείχνει ξεκούραστο και φρέσκο χωρίς να αλλάξει τις αναλογίες του. Αυτό απαιτεί μεγάλη γνώση της φυσιολογίας του δέρματος και της ανατομίας του προσώπου, εμπειρία, καλαισθησία και καλλιτεχνικό μάτι. Το δύσκολο για τον θεραπευόμενο είναι να αποδεχτεί ότι μεγαλώνει, να μην κοιτά μεμονωμένες ρυτίδες αλλά τη συνολική εικόνα, να κατανοήσει ότι δεν γίνεται να εξαλειφθεί η φθορά του χρόνου, να έχει μέτρο.

Φαντάζομαι ότι θα έχεις δεχτεί αρκετές γυναίκες που είτε έχουν ήδη ένα τέτοιο πρόσωπο –από παρεμβάσεις που έχουν κάνει αλλού– είτε θέλουν να το αποκτήσουν νιώθοντας ότι τίποτα δεν είναι αρκετό… Πώς το αντιμετωπίζεις;
Πραγματικά υπάρχει εθισμός στις αισθητικές θεραπείες και υπερβολή. Επειδή αυτό δεν συμφωνεί καθόλου με την αισθητική και τη φιλοσοφία μου, προσπαθώ να επικοινωνήσω την οπτική μου και να τις βοηθήσω να κάνουν μια παύση από τις ενέσιμες θεραπείες. Συχνά λέω όχι και δεν αναλαμβάνω θεραπείες που το αποτέλεσμα τους δεν θα συμβαδίζει με την αισθητική μου. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν έρχονται ασθενείς και μου λένε ότι επέλεξαν να με επισκεφτούν βλέποντας τη δουλειά μου στις φίλες τους. Μπορώ να πω μετά από 20 χρόνια στον χώρο ότι τα περιστατικά μου είναι η πιο πειστική διαφήμιση.

Παναγιώτα Ρήγα Μάνια Μπούσμπουρα

Ποια είναι τα σημαντικά που οφείλει να κάνει μια γυναίκα εφόσον θέλει πραγματικά να παραμείνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση το δέρμα της στο πέρασμα του χρόνου;
Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η διατήρηση του δέρματος στην καλύτερη δυνατή κατάσταση δεν επιτυγχάνεται με ένα botox ή μια θεραπεία με υαλουρονικό τον χρόνο. Απαιτεί πρόγραμμα και δέσμευση, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή. Το μυστικό είναι να διατηρήσει την υγεία του δέρματός της. Υπάρχει ένας νέος όρος, το prejuvenation, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πρόληψη. Δηλαδή από πολύ νεαρή ηλικία δίνουμε βάση στην προστασία και ενίσχυση του δέρματος, καταρχάς με ρουτίνα καθημερινής περιποίησης στο σπίτι. Αντηλιακό, ενυδάτωση και καθαρισμός προσώπου είναι η χρυσή τριάδα σε όλες τις ηλικίες. Ρετινόλη και οξέα φρούτων εντάσσονται αργότερα. Στο ιατρείο μπορούν να βοηθήσουν θεραπείες που ανανεώνουν τα κύτταρα, χτίζουν κολλαγόνο, δίνουν λάμψη στην επιδερμίδα. Υπάρχουν πρωτόκολλα για όλες τις ηλικίες. Ο συνδυασμός θεραπειών πάντα δίνει μεγαλύτερο αποτέλεσμα, γιατί δουλεύεται το δέρμα σε πολλαπλά επίπεδα.

Τι άποψη έχεις για τη γήρανση;
Δύσκολο πράγμα να την αποδεχθούμε. Είναι βέβαια κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να επιβραδύνουμε τον ρυθμό της ελέγχοντας τους παράγοντες γήρανσης όσο μπορούμε και χρησιμοποιώντας τα όπλα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ποιον ή ποιους θεωρείς βασικούς εχθρούς μας στο θέμα της γήρανσης;
Τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Το στρες, η έλλειψη ύπνου, το κάπνισμα, το μπλε φως από τις οθόνες, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η ηλιακή ακτινοβολία είναι επιστημονικά αποδεδειγμένοι εχθροί του δέρματός μας.

Τοποθέτησέ μου σε μια φράση τα εξής: αντηλιακή προστασία, αντιγηραντική φροντίδα, φωτογήρανση, γήρανση!
Η φωτογήρανση είναι η πιο σημαντική αιτία γήρανσης του δέρματός μας, γεγονός που κάνει την αντηλιακή προστασία όλο τον χρόνο τη σπουδαιότερη κίνηση αντιγηραντικής φροντίδας.

Παναγιώτα Ρήγα Μάνια Μπούσμπουρα

Δείτε ΕΔΩ το video από την επίσκεψη της Μάνιας Μπούσμπουρα στο ιατρείο της Παναγιώτας Ρήγα.

Διαβάστε την συνέχεια της συνέντευξης ΕΔΩ