fbpx

Μαρία Ηρωίδη η power woman της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

Μαρία Ηρωίδη

Η Μαρία Ηρωίδη, η Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, μας μιλά για όσα την εμπνέουν στη δουλειά της αλλά και έξω από αυτήν και με τον αισιόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό τρόπο σκέψης της μας δίνει επιπλέον λόγους να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον!

Της Μάνιας Μπούσμπουρα
Φωτογραφίες: Φώτης Καραπιπέρης
Μακιγιάζ: Julie Beveratou

Τη γυναίκα που θέλω να σας συστήσω μέσα από αυτήν τη συνέντευξη τη θαυμάζω για την επιτυχημένη επαγγελματική της πορεία. Κυρίως, όμως, τη θαυμάζω εδώ και χρόνια για την απλότητά της. Για την ήρεμη δύναμή της. Και τα δύο, σημαντικά χαρίσματα ενός leader. Αυτός που μπορεί να δημιουργεί βλέποντας με απλή και καθαρή ματιά την πραγματικότητα και έχει μέσα του τη δύναμη να αντεπεξέρχεται σε κάθε πρόκληση, τη δύναμη να ονειρεύεται, τη δύναμη που δεν «φωνάζει», οδεύει πάντα στον δρόμο της επιτυχίας. Πόσο μάλλον στον τομέα του μάρκετινγκ.
Ήθελα πολύ, λοιπόν, να φιλοξενήσω τη Μαρία Ηρωίδη, Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας – Part of the Carlsberg Group, στο IQbeauté, και μάλιστα στο επετειακό μας τεύχος, με το οποίο γιορτάζουμε τα 6 μας χρόνια. Και είμαι χαρούμενη που μας έκανε την τιμή.

Έχετε κλείσει ήδη ενάμιση χρόνο στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία ως Marketing Director. Ποιες θα λέγατε πως ήταν οι προτεραιότητές σας μέσα σε αυτό το διάστημα; Πού επιλέξατε να εστιάσετε; Ποιες ήταν οι προκλήσεις;
Το 2020 ξεκίνησε ως χρονιά με τις καλύτερες προοπτικές, αλλά σύντομα όλα ανατράπηκαν και βυθίστηκαν στην αβεβαιότητα, με την πανδημία να επηρεάζει όλους τους τομείς και κυρίως την ψυχολογία μας για περισσότερο από έναν χρόνο. Και βέβαια επηρεάστηκε και η δική μας αγορά πολύ και ποικιλοτρόπως. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι το 2020 το κομμάτι της εστίασης σημείωσε πτώση της τάξεως του 25% ως βασική συνέπεια των lockdowns, ενώ η σημαντική ανάπτυξη στο κομμάτι του λιανεμπορίου σαφώς και δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη συνολική πτώση της κατηγορίας.
Στο 2021 μπήκαμε με αισιοδοξία, αφού η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών έφερε ελπίδες για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, αυτή δεν ήρθε στον βαθμό που την περιμέναμε και μέχρι το καλοκαίρι. Φτάνοντας πλέον προς το τέλος της χρονιάς και ατενίζοντας το 2022, είναι σαφές ότι έχουμε πολλά περισσότερα να προσδοκούμε για την αγορά και την κατηγορία μας, καθώς σίγουρα και η πλήρης επαναφορά της τουριστικής αγοράς θα είναι καταλυτική για την επανάκαμψη της αγοράς της μπίρας.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων, όλα εξαιρετικά δημοφιλή. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναφορά, ώστε και οι αναγνώστριές μας να καταλάβουν πόσα από τα brands που χειρίζεστε αγαπούν και προτιμούν καθημερινά. Όσον αφορά στις μπίρες, λοιπόν, παράγετε και διανέμετε στο ελληνικό κοινό τη FIX Hellas, την 1η ελληνική μπίρα, μια premium lager! Και βέβαια τις FIX Dark και FIX Άνευ εκδοχές της. Επίσης τη Mythos, μια ευκολόπιοτη δροσιστική lager, τη Mythos Radler καθώς και τις νέες προσθήκες στην οικογένεια της Mythos, Mythos Ice και Mythos 0.0%. Έχετε όμως και την Kaiser, τη No1 pilsner στην Ελλάδα, την Carlsberg, τη δανέζικη pilsner που θεωρείται και από τις καλύτερες στον κόσμο, τη Henninger βαυαρικής σχολής lager, την Kronenbourg Blanc –ή, αλλιώς, θα έλεγα τη Γαλλίδα σταρ–, την Grimbergen, μια βελγική μοναστηριακή μπίρα, αλλά και την Guinness, την πιο διάσημη μαύρη μπίρα στον κόσμο! Στο χαρτοφυλάκιό σας ανήκουν ακόμη η Kilkenny, η κρεμώδης red ale μπίρα από την Ιρλανδία, η Schneider Weisse, η αυθεντική βαυαρική weisse από σιτάρι, και η Aegean, μια ευκολόπιοτη ελληνική lager. Και φυσικά έχετε τον δροσιστικό αγαπημένο μηλίτη Somersby, αλλά και την κορυφαία Tuborg Soda, τα αναψυκτικά Tuborg και το Tuborg Tonic! Ως Marketing Director και ως γυναίκα, πώς είναι να έχετε έναν τόσο σημαντικό ρόλο σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά σήμερα;
Από κάθε πρόκληση μαθαίνω να εξελίσσομαι ως επαγγελματίας και να αντιμετωπίζω τα πράγματα από άλλη οπτική. Είναι γεγονός, όπως αναφέρετε, ότι είμαστε ένας πολυεθνικός όμιλος ζυθοποιίας, με ισχυρά τοπικά brands. Συνολικά, έχουμε περισσότερα από 17 brands, στις κατηγορίες της μπίρας (mainstream, premium, craft & specialty, non-alcohol), του μηλίτη και των mixers, αριθμός που συνεπάγεται πολλές προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες. Επίσης, είναι δεδομένο ότι δραστηριοποιούμαστε σε μια αγορά τρομερά ανταγωνιστική, ωστόσο ο ανταγωνισμός συμβάλλει στο να εντοπίζουμε συγκεκριμένα στοιχεία και μοναδικά χαρακτηριστικά που είναι ελκυστικά για τους καταναλωτές. Προσωπικά, ποτέ δεν μένω στάσιμη. Μονίμως αξιολογώ και επανεξετάζω, καθώς ως marketers πρέπει να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε βάσει του παρελθόντος τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Πρέπει να αντιδρούμε άμεσα σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, ενώ παράλληλα πρέπει να κάνουμε πλάνα για αυτά που θα ακολουθήσουν, έχοντας πάντα κατά νου τα «μαθήματα» του παρελθόντος. Προσπαθώ να είμαι προσηλωμένη και ήρεμη για όλα, έχοντας μάθει να αντιμετωπίζω και να λύνω ένα-ένα τα θέματα. Και έχω επίσης ένα μότο που με γεμίζει δύναμη και ηρεμία: «Ζήστε το, αναπνεύστε το ή απλά ξεχάστε το».

Μαρία Ηρωίδη

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ