Αποτελούν ταμπού ακόμα και για τα δεμένα ζευγάρια. Είναι όμως προβλήματα αντιμετωπίσιμα, πολύ περισσότερο μάλιστα τα τελευταία χρόνια, χάρη στα «θαυματουργά» χάπια που διαθέτουν οι ουρολόγοι, οι κατάλληλοι γιατροί για θέματα στύσης.
Της Άννας Βοργία
Είναι προβλήματα γένους αρσενικού. Δεν θα ακούσουμε όμως ποτέ τους άνδρες να τα συζητάνε, ούτε με τον καλύτερό τους φίλο, πιθανώς ούτε καν με τον γιατρό τους. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα θορυβούνται, προβληματίζονται και αγχώνονται πολύ αναζητώντας λύση. Σε ποσοστό 50-80%, τα προβλήματα αυτά έχουν οργανική βάση, αλλά και ψυχολογική – σε ποσοστό 70% σε νέους άνδρες. Όλοι οι άνδρες ελπίζουν και εύχονται τα προβλήματα στύσης να μην τους απασχολήσουν ποτέ. Τελικά όμως χτυπάνε την πόρτα του ενός στους δέκα Έλληνες, ενώ μετά την ηλικία των 40 ετών η αναλογία αυτή αυξάνεται και η στυτική δυσλειτουργία αφορά τρεις στους δέκα άνδρες. Τα καλά νέα; Η επιστήμη έχει την απάντηση.
Η ταυτότητα του προβλήματος
Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται από τους ειδικούς, τους ουρολόγους-ανδρολόγους, ως η επίμονη αδυναμία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει στύση κατάλληλη για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.
Οργανικό ή ψυχολογικό;
Ένας άνδρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα το οποίο επιμένει πρέπει να επισκεφθεί ουρολόγο-ανδρολόγο. Εκείνος θα πάρει καταρχάς ιστορικό από τον ασθενή, ώστε να διερευνήσει αν το πρόβλημα είναι οργανικό ή ψυχολογικό. Για παράδειγμα, εάν εμφανίστηκε σταδιακά και όχι απότομα και αν παράλληλα μειώθηκαν ή χάθηκαν οι πρωινές στύσεις, τότε είναι πιθανό η αιτία να είναι οργανική.
Τι προκαλεί τη στυτική δυσλειτουργία;
Αν ο ουρολόγος καταλήξει ότι η αιτία τους προβλήματος είναι οργανική, θα εξηγήσει τις διάφορες πιθανές αιτίες: Αγγειακά προβλήματα (λόγω καπνίσματος, παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας), νευρολογικά (αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλες νευρολογικές νόσοι), ενδοκρινικά (υπογοναδισμός, παθήσεις του θυρεοειδούς), τραυματισμοί της πυέλου, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή η λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. αντιυπερτασικά όπως οι β-αναστολείς, φάρμακα για το έλκος στομάχου, αντιανδρογόνα, αντικαταθλιπτικά ή άλλα ψυχιατρικά φάρμακα). Η αξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου είναι επίσης σημαντική, καθώς η υπνική άπνοια πολύ συχνά συνυπάρχει με τη στυτική δυσλειτουργία. Σημαντική είναι και η κλινική εξέταση, που μπορεί να αποκαλύψει ανατομικές ανωμαλίες του πέους που δυσκολεύουν τη στύση ή τη διείσδυση, καθώς και κλινικά σημεία υπογοναδισμού (π.χ. μικροί όρχεις). Στη συνέχεια, ο γιατρός ενδέχεται να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις (σάκχαρο, τιμές λιπιδίων, τεστοστερόνη ή και άλλες ορμονολογικές εξετάσεις, αναλόγως του ιστορικού) ή/και καρδιολογικό έλεγχο. Ανάλογα με τις ενδείξεις και την περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν και άλλες, πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.
Η διατροφή που σας κρατάει… στο ύψος σας
Πολλοί καρδιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εξηγούν ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απαραιτήτως το δυσάρεστο επακόλουθο του χρόνου που περνάει, αλλά συχνά ένα σύμπτωμα κάποιου καρδιαγγειακού προβλήματος. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι, στο 80% των περιπτώσεων, η στυτική δυσλειτουργία προκύπτει εξαιτίας αγγειακών προβλημάτων και είναι μια προειδοποίηση ότι οι ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή/και έμφραγμα. Τι συσήνουν οι γιατροί; Τη μεσογειακή διατροφή, η οποία όχι μόνο θα λύσει τα προβλήματα στύσης, αλλά θα απομακρύνει και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή, που περιέχονται στα φρούτα με έντονο χρώμα (φράουλες, διάφορα μούρα, σταφύλια κ.λπ.), μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευεργετικά. Έτσι, συστήνονται τρεις χούφτες μούρα την εβδομάδα και μερικά ποτήρια κόκκινο κρασί. Έρευνα των πανεπιστημίων East Anglia και Χάρβαρντ σε 50.000 μεσήλικες άνδρες έδειξε ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να βελτιώσουν τα προβλήματα στύσης κατά 14%. Όταν αυτή η διατροφή συνδυάζεται και με γρήγορο περπάτημα, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της στύσης ακόμα και κατά 21%. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα οφέλη από τα φλαβονοειδή είναι μεγαλύτερα στους άνδρες κάτω των 70 ετών, ενώ όσοι ακολουθούσαν ήδη διατροφή πλούσια σε τέτοια φυτοχημικά είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στύσης.
Μήπως η λύση βρίσκεται στα «μαγικά» χάπια;
Αν το πρώτο που σκέφτεστε για τη φαρμακευτική αγωγή κατά της στυτικής δυσλειτουργίας είναι τα «μαγικά» χαπάκια, που έκαναν την εμφάνισή τους πριν από περίπου 20 χρόνια και άλλαξαν την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, έχετε δίκιο. Η θεραπεία είναι οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5. Ωστόσο, για να δράσουν τα φάρμακα αυτά είναι απαραίτητη η ύπαρξη σεξουαλικής διέγερσης. Προσοχή όμως, πριν τα πάρει κανείς θα πρέπει να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις τους. Έτσι, δεν πρέπει να λαμβάνονται από ασθενείς με στεφανιαία νόσο που παίρνουν νιτρώδη (μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη και επικίνδυνη πτώση της πίεσης). Εκτός από τα εν λόγω φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει και αγγειοδιασταλτικές ουσίες που τοποθετούνται απευθείας στην ουρήθρα. Τα φάρμακα αυτά όμως δεν έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα και προτιμώνται σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5. Τέλος, μία άλλη θεραπευτική επιλογή, που δεν προϋποθέτει την ερωτική επιθυμία, είναι οι ενδοπεϊκά χορηγούμενες αγγειοδιασταλτικές ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν στύση μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η επιλογή του φαρμάκου που θα λάβει ο ασθενής και η δοσολογία καθορίζονται πάντα από τον γιατρό. Σε άνδρες που δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες αυτές, ως τελική λύση προτείνεται η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων, οι οποίες προκαλούν μια τεχνητά υποβοηθούμενη στύση.