fbpx

Time for diet!

Time for diet


Η άνοιξη, εκτός από εποχή των λουλουδιών, είναι και η εποχή της δίαιτας, αφού θέλουμε να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας για το καλοκαίρι που ακολουθεί. Το ζήτημα όμως είναι να πάρουμε την απόφαση και να την τηρήσουμε!

Της Άννας Βοργία

Η φίλη μου η Όλγα κάθε χειμώνα χαλαρώνει, τρώει λίγο περισσότερο, απολαμβάνει τις σοκολάτες που λατρεύει και το καλό κρασί όταν είναι με παρέα και βάζει 3 με 4 κιλά. Κάθε καλοκαίρι όμως εμφανίζεται στην παραλία καλύτερη από ποτέ. «Πώς τα καταφέρνεις;» την ρώτησα μια φορά. «Έχω δύναμη θέλησης», μου απάντησε. Και πράγματι έτσι είναι, καθώς η Όλγα δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως και οι περισσότερες από εμάς, χρειάζεται να προσπαθήσει για να χάσει κιλά. Ξεκινάει συνήθως στις αρχές Μαρτίου. Περιορίζει τα γλυκά, τα τηγανητά, το ψωμί, τις πατάτες, το αλκοόλ και περπατάει καθημερινά σε γρήγορο ρυθμό. Κάπως έτσι φτάνει στον στόχο της. Πώς καταφέρνει όμως να παίρνει την απόφαση και να την ακολουθεί πιστά; Γιατί κάποιοι ξεκινούν και κρατούν μια δίαιτα και άλλοι «σκοντάφτουν» στο πρώτο σακουλάκι με πατατάκια ή στην πρώτη πάστα που θα δουν μπροστά τους; Υπάρχουν κάποια μυστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν. 

Η σημασία του timing

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, λένε. Μήπως γι’ αυτό πολλοί βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες για να αναβάλουμε την απόφαση της δίαιτας; Οι ειδικοί πάντως μας δίνουν δίκιο και τονίζουν τη σημασία του timing. Είναι πολύ δυσκολότερο να κάνουμε δίαιτα όταν οι «πειρασμοί» είναι μεγάλοι, όπως σε περιόδους όπου ταξιδεύουμε πολύ, έχουμε συχνές προσκλήσεις σε εκδηλώσεις, γιορτές κ.ά. Έτσι, συστήνουν να ξεκινάμε τη δίαιτα σε μια περίοδο που προβλέπεται πιο «ήσυχη» από πλευράς καλεσμάτων και ευκαιριών για φαγητό και ποτό.

Μία σημαντική ημερομηνία

Πολλοί λέμε «θα ξεκινήσω δίαιτα την 1η του μήνα, ή τη Δευτέρα, ή την Πρωτοχρονιά, ή στα γενέθλιά μου». Οι ειδικοί εξηγούν ότι το να αρχίσουμε τη δίαιτα σε μια σημαδιακή ημερομηνία μπορεί να μας βοηθήσει να τηρήσουμε την απόφασή μας.

Γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν και άλλοι όχι;

Προφανώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο δυναμική προσωπικότητα, σέβονται περισσότερο τις αποφάσεις τους και έχουν μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση. Στην αυτοσυγκράτηση μπορεί να συμβάλλει και η προσωπική θεώρηση των πραγμάτων του καθενός μας. Αν πιστεύουμε ότι ακολουθώντας διατροφή κάνουμε καλό στην υγεία μας, ή μας αρέσει να βλέπουμε το σώμα μας αδύνατο κ.ά.

Πώς θα πάρουμε την απόφαση

Τα βήματα για μια δίαιτα είναι:

α) Το κίνητρο της απόφασης, β) η λήψη της απόφασης, γ) η δέσμευση σε αυτό που επιλέξαμε και δ) η φιλοσοφία μας, που πρέπει να αλλάξει ώστε να διατηρήσουμε τη δέσμευση. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν νέο διατροφικό κώδικα και να καταφέρουμε να τον συντηρήσουμε. Μια νέα διατροφική παιδεία είναι απαραίτητη, ώστε να αναγνωρίζουμε τι κάνει καλό στον οργανισμό μας και τι όχι. Να έχουμε επίγνωση του τι διαλέγουμε να φάμε, χωρίς να επηρεαζόμαστε από το συναίσθημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τη διατροφή είναι ότι την βλέπουμε ως μέσο ικανοποίησης συναισθηματικών αναγκών. Τρώμε δηλαδή επειδή βαριόμαστε, επειδή είμαστε χαρούμενοι ή στενοχωρημένοι κ.λπ., ενώ θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουμε ότι το φαγητό είναι μια λειτουργική ανάγκη για την επιβίωσή μας και τη διατήρηση της υγείας μας. Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε γιατί τρώμε το καθετί και παράλληλα να εστιάσουμε στην προσπάθεια για αλλαγή με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Για να ξεπεράσουμε την τροχοπέδη της συναισθηματικής πείνας, είναι καλό να καταγράφουμε τι νιώθουμε πριν από καθετί που τρώμε. Όταν αναγνωρίζουμε ότι τρώμε όχι γιατί πεινάμε αλλά γιατί βαριόμαστε ή έχουμε άγχος, για παράδειγμα, καλό είναι να επιλέγουμε μία άλλη διέξοδο αντί για το φαγητό, π.χ. να κάνουμε μια βόλτα ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο.

«Μυστικά» που θα μας βοηθήσουν να τηρήσουμε τη δίαιτά μας

*Να μη «δαιμονοποιούμε» τρόφιμα, αποκλείοντάς τα από τη διατροφή μας. Αν λειτουργούμε διαρκώς με πολλές και αυστηρές απαγορεύσεις, είναι πιθανό στο τέλος να «πέσουμε με τα μούτρα».

*Να συμφιλιωθούμε με το σώμα μας και να μην προσπαθούμε για μια εικόνα που δεν μας ταιριάζει. Σημασία έχει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε το σώμα μας, καθώς είναι το εργαλείο που έχουμε για να πορευόμαστε στη ζωή.

*Πριν φάμε κάτι να σκεφτούμε «ας μην το φάω τώρα, ας το αφήσω για αργότερα» ή «γιατί να το φάω; Τι θα σημαίνει για μένα σε μία ώρα το να το έχω φάει;»

*Να αποφεύγουμε να έχουμε στο σπίτι παχυντικά τρόφιμα.

*Να μην πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ πεινασμένοι.

*Όταν πηγαίνουμε για ψώνια, να έχουμε μαζί μας το ποσό που χρειαζόμαστε για να αγοράσουμε συγκεκριμένα τρόφιμα. Τα επιπλεόν χρήματα θα μας κάνουν να πάρουμε κι άλλα, πιθανώς παχυντικά.

*Να προγραμματίζουμε τα ψώνια και το μαγείρεμα, ώστε να μη χρειαστεί να πεινάσουμε πολύ και να μην έχουμε τι να φάμε. Έτσι ίσως καταλήξουμε σε τρόφιμα πολλών και κενών θερμίδων, τα οποία απλώς βρίσκουμε εύκολα και φθηνά.

*Να φροντίζουμε να έχουμε πολλά υγιεινά σνακ, ώστε να μην αφήνουμε στον εαυτό μας περιθώρια για ατασθαλίες.

*Αν κάνουμε κάποια παρασπονδία, να μην απογοητευόμαστε, σταματώντας τη δίαιτα και διαγράφοντας κάθε προσπάθεια μέχρι εκείνη τη στιγμή.

*Να διατηρούμε την απαραίτητη ισορροπία. Θα πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να απολαύσει πού και πού ένα ποτό ή ένα γλυκό.

*Να μη ζυγιζόμαστε κάθε μέρα και να μην απογοητευόμαστε αν για κάποιο διάστημα δεν χάνουμε βάρος.

*Να θέλουμε πραγματικά να χάσουμε βάρος.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, MSc, ψυχολόγο Υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.