Anti-AgeHealthΤα οφέλη του περπατήματος

Τα οφέλη του περπατήματος-iqbeaute

Όσοι περπατήσαμε πολύ στη διάρκεια της καραντίνας –και σίγουρα είμαστε πολλοί– έχουμε παρατηρήσει τα οφέλη του περπατήματος τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Στα όσα ακολουθούν, μας τα επιβεβαιώνει και η επιστήμη.

της Άννας Δάλλα

Τι κερδίζουμε περπατώντας

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το περπάτημα είναι ότι μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς εξοπλισμό, ιδιαίτερη εκπαίδευση ή προσπάθεια. Επιπλέον, προσφέρει όλα τα οφέλη μιας μέτριας αερόβιας προπόνησης, χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις, όπως συμβαίνει π.χ. με το τρέξιμο. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Neurology» έδειξε ότι το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, 13 τύπων καρκίνου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και ότι συμβάλλει στην αύξηση της πνευματικής διαύγειας και της δημιουργικής ροής των ιδεών. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, το περπάτημα βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας κατάσταση και μειώνει τον καρδιακό ρυθμό όταν είμαστε σε ηρεμία. Έχει επίσης ευρεία οφέλη σε όλο το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του κυκλοφορικού μας συστήματος.

Το περπάτημα:

  • Έχει εκπληκτική επίδραση στην ενδυνάμωση των μυών, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του σώματος, αλλά και στους μυς του κορμού.
  • Είναι ιδανικό για όσους έχουν προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος.
  • Είναι μια καλή επιλογή για αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη προπόνηση ή/και γυμναστική.
  • Βελτιώνει την εγκεφαλική, την πνευματική, τη μυοσκελετική κατάσταση καθώς και τη φυσική μας κατάσταση.
  • Συμβάλλει στο να έχουμε καλύτερη ισορροπία αλλά και ευλυγισία.
  • Αυξάνει την αντοχή μας.
  • Μειώνει το στρες, όπως άλλωστε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα που προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες βοηθούν στην τόνωση της διάθεσης. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2022, το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική υγεία, μειώνοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
  • Βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Για καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων μας

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation and Prevention», αν περπατάμε καθημερινά 10.000 βήματα, θα ενισχυθούν οι αναπνευστικοί μας μύες, θα βελτιωθεί ο αερισμός και η συνολική λειτουργία των πνευμόνων μας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αρχικά, οι πνεύμονες διαστέλλονται όλο και περισσότερο καθώς παίρνουμε αυξημένες αναπνοές χάρη στην ελαφριά προπόνηση που προσφέρει το περπάτημα. Καθώς οι αναπνοές γίνονται βαθύτερες, οι πνεύμονες διαστέλλονται περαιτέρω. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβούν αρκετά γρήγορα ακόμα και μέσα σε μέρες ή εβδομάδες. Βέβαια, όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση των πνευμόνων βελτιώνεται ακόμα περισσότερο.

 

Για υγιή καρδιά

Το περπάτημα, ειδικά αν γίνεται τακτικά, μπορεί να ενισχύσει την καρδιά μας και να τη διατηρήσει υγιή. Η καρδιά είναι ένας μυς και, όπως κάθε μυς, όσο περισσότερο τη χρησιμοποιούμε και τη γυμνάζουμε τόσο πιο δυνατή γίνεται. Καθώς η καρδιά δυναμώνει δεν χρειάζεται να αντλεί τόσο δυνατά για να σπρώξει την ίδια ποσότητα αίματος προς τα έξω. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Έτσι, μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός και βελτιώνεται η αντοχή και η φυσική μας κατάσταση.

 

Για τη ρύθμιση των τιμών του σακχάρου μας

Αν συνηθίζουμε να περπατάμε μετά το φαγητό, θα παρατηρήσουμε ότι θα βελτιωθεί η πέψη μας και θα μειωθούν οι μεταγευματικές τιμές του σακχάρου στο αίμα μας. Ως εκ τούτου, το πάγκρεάς μας δεν θα επιβαρύνεται τόσο προσπαθώντας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης.

Πώς θα κάνουμε περισσότερα βήματα;

Βρίσκουμε μια δραστηριότητα που είναι σημαντική για εμάς και δεσμευόμαστε να κάνουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό βημάτων πριν ασχοληθούμε με αυτήν. Για παράδειγμα, δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε 1.000 βήματα πριν πιούμε τον πρωινό μας καφέ ή πριν καθίσουμε στον καναπέ για να παρακολουθήσουμε το αγαπημένο μας σίριαλ.

Χωρίζουμε τη μέρα μας σε διαστήματα και φροντίζουμε σε κάθε τέτοιο διάστημα (π.χ. τρίωρο) να έχουμε περπατήσει για κάποια ώρα, για παράδειγμα 10 λεπτά.

Φροντίζουμε να περπατάμε με φίλους. Για παράδειγμα, αντί να τα λέμε με τους φίλους μας μέσω social media ή ενός τηλεφωνήματος, μπορούμε να τα πούμε όσο είμαστε μαζί από κοντά περπατώντας. Αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να περπατήσουμε περισσότερο.

Δεν ξεχνάμε τα οφέλη του περπατήματος για την υγεία.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Λάμπρο Παπούλια, ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.