Έχει συμβεί σε πολλούς από εμάς. Προσπαθούμε αλλά δεν καταφέρνουμε να χάσουμε βάρος, να ρυθμίσουμε τη διατροφή μας και να σταματήσουμε να τσιμπολογάμε και να κάνουμε κακές επιλογές, με αποτέλεσμα να μην είμαστε ευχαριστημένοι ούτε από τη διατροφική μας συμπεριφορά ούτε από την ένδειξη της ζυγαριάς μας. Υπάρχουν όμως πολλά διατροφικά σφάλματα που διαπράττουμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ας δούμε ποια είναι αυτά και ποιες οι παγίδες στις οποίες πέφτουμε ως προς τη διατροφή μας.
της Άννας Δάλλα
Οι «κακοί» υδατάνθρακες
Συνήθως θεωρούμε ότι η μόνη λύση για να αδυνατίσουμε είναι να καταργήσουμε τους υδατάνθρακες. Οι ειδικοί όμως εξηγούν ότι δεν είναι αυτή η λύση, αλλά θα πρέπει σταδιακά να τους μειώσουμε και να εστιάσουμε κυρίως στο να κόψουμε τους απλούς υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη, λευκό ψωμί), που είναι και οι πιο επιβαρυντικοί, ενώ οι σύνθετοι (φρούτα με τη φλούδα, δημητριακά ολικής άλεσης) παραμένουν πάντα πολύτιμοι για τη διατροφή μας, αφού μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα και είναι ευεργετικοί για την υγεία μας (π.χ. για την καλή λειτουργία του εντέρου μας).
Το αυτομαστίγωμα
Οι έρευνες δείχνουν ότι, όταν προσπαθούμε να υιοθετήσουμε μια νέα καλή συνήθεια ή να εξαλείψουμε μια κακή, όσο περισσότερο συμπονούμε τον εαυτό μας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να τα καταφέρουμε. Η ουσία είναι να αποδεχόμαστε τα λάθη μας και να φροντίζουμε να μαθαίνουμε από αυτά. Θα είναι βοηθητικό να κρατήσουμε ένα ημερολόγιο διατροφής, καθώς και να σημειώνουμε δίπλα στα όσα τρώμε το συναίσθημα που νιώσαμε πριν και αφού τα καταναλώσαμε. Καλό είναι να κοιτάμε το ημερολόγιο διατροφής στο τέλος κάθε εβδομάδας ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε πώς σχετίζεται το τι τρώμε με τα συναισθήματά μας.
Οι περιοριστικές δίαιτες
Οι περισσότερες αποτυχημένες απόπειρες δίαιτας οφείλονται σε έναν έντονο περιορισμό της τροφής, που τον ακολουθούν όμως τεράστιες λιγούρες. Αν σπάσουμε τον κύκλο και προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε μια μέση οδό θα βγούμε κερδισμένοι. Ας φροντίσουμε να φτιάξουμε μια μετρημένη και ισορροπημένη, αλλά όχι περιοριστική διατροφή, ώστε να μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε για πάντα. Καμία υπερβολικά αυστηρή διατροφή δεν μπορεί να κρατηθεί για πάντα.
Τσιμπολογάμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε
Τσιμπολογάμε ή «τρώμε στο πόδι» κυρίως λόγω της κούρασης, του στρες και της συναισθηματικής πείνας, που σημαίνει ότι τρώμε για παρηγοριά. Τρώμε λοιπόν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε και συχνά χωρίς καν να το ευχαριστιόμαστε.
Παρασυρόμαστε το Σαββατοκύριακο
Ενώ είμαστε προσεκτικοί στα όσα τρώμε στη διάρκεια της εβδομάδας, το Σάββατο και την Κυριακή που βγαίνουμε έξω χαλαρώνουμε, πίνουμε λίγο περισσότερο, τρώμε γλυκά, «υποκύπτουμε» σε κεράσματα, ξεπερνάμε το όριο και καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες θερμίδων.
Τα γλυκά ροφήματα
Τα ποτά που μας δίνουν πολλή ζάχαρη είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε. Θα πρέπει να αποφεύγουμε χυμούς και φρουτοποτά, αναψυκτικά, καφέ και τσάι με επιπρόσθετη ζάχαρη και να επιμένουμε στο νερό και στο τσάι και τον καφέ ή τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.
Δεν κοιμόμαστε όσο πρέπει
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν δεν αφιερώνουμε στον ύπνο αρκετό χρόνο, τουλάχιστον 7 με 8 ώρες, βλάπτουμε τη σιλουέτα μας. Η έλλειψη ύπνου μάς κάνει να νιώθουμε πιο πεινασμένοι, να επιθυμούμε γλυκά και λιπαρά τρόφιμα και να νιώθουμε χορτάτοι πιο δύσκολα.
Τρώμε συνεχώς έξω ή απέξω
Ποτέ το φαγητό που τρώμε έξω ή παραγγέλνουμε δεν μπορεί να συγκριθεί από πλευράς ποιότητας αλλά και σύστασης –όσον αφορά τις θερμίδες και τα λίπη– με το σπιτικό. Το σπιτικό είναι πάντα πιο υγιεινό, ελαφρύ και λιγότερο επιβαρυμένο θερμιδικά.
Τι άλλο θα μας βοηθήσει στην απώλεια κιλών
Η ευεργετική σαλάτα
Όσο περισσότερα λαχανικά και σαλάτα φάμε σε ένα γεύμα, τόσο λιγότερες θερμίδες θα καταναλώσουμε τελικά. Μια καλή επιλογή είναι να ξεκινάμε το γεύμα μας από τη σαλάτα και τα λαχανικά, ώστε να γεμίζει το στομάχι μας και τελικά να τρώμε λιγότερο συνολικά.
Μασάμε καλά το φαγητό μας
Η πέψη ξεκινά από το στόμα, όχι μόνο μηχανικά, αλλά και μεταβολικά. Μασώντας το φαγητό, το σώμα μας ξεκινάει να απελευθερώνει ινσουλίνη σε μικρές ποσότητες, φροντίζοντας για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μας. Ο στόχος μας θα είναι λοιπόν να τρώμε αργά, μικρές μπουκιές και να μασάμε πολύ καλά το φαγητό μας πριν το καταπιούμε. Το ιδανικό είναι το κάθε γεύμα μας να διαρκεί 20 λεπτά με μισή ώρα.
Πολλά μικρά γεύματα
Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε τρία γεύματα –πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο– κάθε μέρα, καθώς και ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες. Τις μέρες που περπατάμε έντονα, το πλούσιο σε πρωτεΐνες σνακ μπορεί να αντικατασταθεί με ένα ρόφημα μετά την προπόνηση. Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό είναι να μοιράζουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε σε πολλά και μικρά γεύματα (5-6) καθημερινά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θερμίδες που μοιράζονται σε περισσότερα γεύματα καίγονται ευκολότερα και επίσης με τη διαδικασία της πέψης, στην οποία μπαίνει συχνά ο οργανισμός, αυξάνεται λίγο ο μεταβολισμός και καίμε τελικά περισσότερες θερμίδες.
Σταθερά γεύματα
Είναι σημαντικό να διατηρούμε τακτικές ώρες γευμάτων σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (αυτό θα μας βοηθήσει και να μην ξεφεύγουμε το Σαββατοκύριακο) και να αποφεύγουμε να τρώμε αργά το βράδυ – αν και για κάποιους αυτό είναι δύσκολο λόγω του προγράμματος της καθημερινότητάς τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι κακή ιδέα να πέφτουμε για ύπνο κατευθείαν μετά το φαγητό, καθώς, αν μη τι άλλο, η διαδικασία της πέψης θα δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο μας. Ας προσπαθήσουμε να προγραμματίζουμε και να μαγειρεύουμε το βραδινό μας αρκετά νωρίς, ώστε να μεσολαβούν τουλάχιστον 2 ώρες ανάμεσα στο δείπνο και τη στιγμή που ξαπλώνουμε στο κρεβάτι.