fbpx

Συναισθηματική απιστία

Συναισθηματική απιστία

Διαφέρει από την πραγματική απιστία; Απέχει πολύ από τη φιλία; Τι συμβαίνει όταν ο σύντροφός μας απομακρύνεται από εμάς και έρχεται κοντά –ίσως όχι σωματικά, αλλά τουλάχιστον πνευματικά και ψυχικά με κάποια άλλη;

Της Άννας Δάλλα

Μια συνειδητοποίηση που έρχεται ξαφνικά. Ο σύντροφός μας δεν είναι απόλυτα πιστός. Όχι, δεν βρήκαμε σημάδια από κραγιόν στον γιακά του πουκαμίσου του, όπως γίνεται στις ταινίες. Δεν υπάρχουν ούτε κρυφά ραντεβού, ούτε ερωτικά μηνύματα, ούτε πονηρές φωτογραφίες. Υπάρχουν όμως προσωπικές συζητήσεις που κρατάνε ώρα, μηνύματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αποκαλύψεις για σκέψεις, όνειρα, ανησυχίες… Και όλα αυτά όχι μ’ εμάς αλλά με κάποια άλλη, μια συνάδελφο, μια γνωστή, μια παλιά φίλη. Μήπως ο σύντροφός μας μας απατάει… συναισθηματικά;

Τι είναι η συναισθηματική απιστία

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια που πρέπει κάποιος να πληροί ώστε να θεωρηθεί ότι απατά συναισθηματικά τον σύντροφό του, και βέβαια όλα έχουν να κάνουν με τη σχέση του κάθε ζευγαριού. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μπορούμε να μιλήσουμε για συναισθηματική απιστία όταν σκεφτόμαστε τον άλλον –το τρίτο πρόσωπο δηλαδή– συνεχώς ή εμμονικά, σε σημείο να τροποποιούμε το πρόγραμμά μας για να βρισκόμαστε κοντά του περισσότερο και συχνότερα. Το αν η συναισθηματική απιστία μπορεί να γίνει και σεξουαλική σχέση δεν είναι σαφές ή δεδομένο, αλλά οι ειδικοί εξηγούν ότι ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερη συναισθηματική δέσμευση από μια καθαρά σεξουαλική σχέση.

Το «επικίνδυνο» με τη συναισθηματική απιστία είναι ότι κανείς από τους δύο συντρόφους δεν είναι βέβαιος για το αν πρόκειται για πραγματική απιστία, με αποτέλεσμα ο απατημένος να νιώθει ότι δεν έχει αρκετές και χειροπιαστές αποδείξεις, ενώ εκείνος που απατά να νιώθει ότι δεν κάνει κάτι κακό αφού δεν έχει σεξουαλική συνεύρεση εκτός της σχέσης του.

Η διαφορά με τη φιλία

Το να έχουμε γερές φιλίες, πέρα από τη σχέση μας, ειδικά μεγαλώνοντας, δεν είναι απλά καλό και υγιές, είναι ουσιώδες, γιατί έτσι αισθανόμαστε πως έχουμε υποστήριξη, συμπαράσταση και αγάπη. Τα πράγματα γίνονται «επικίνδυνα» όταν επενδύουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της συναισθηματικής μας ενέργειας σε μια σχέση εκτός της σχέσης μας. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει ερωτική επαφή, πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος προδοσίας.

Πώς θα υποψιαστούμε ότι συμβαίνει

Αν και η συναισθηματική απιστία διαφέρει από σχέση σε σχέση, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που μπορούμε να εντοπίσουμε. Αυτά είναι:

  • Νεοεμφανιζόμενη και ανεξήγητη δυσανασχέτηση για τον σύντροφο και για κάποιο/α χαρακτηριστικό/ά του. Αυτή η αντίδραση, εξηγούν οι ειδικοί, προκύπτει από την ακούσια προσπάθεια αυτού που απατάει να δικαιολογήσει μέσα του το γιατί προτιμάει κάποιον άλλον από τον/τη σύντροφό του.
  • Αδικαιολόγητη μυστικοπάθεια από την πλευρά εκείνου που απατά, κυρίως όσον αφορά στο κινητό τηλέφωνο, τον υπολογιστή, τα emails κ.λπ.
  • Ξαφνική ενασχόληση του συντρόφου που απατά με την εμφάνισή του, πολύ πιο έντονη από το παρελθόν.
  • Συχνή αναφορά σε έναν νέο φίλο, συνεργάτη, γνωστό κ.λπ.
  • Ο σύντροφος που απατά περνά πολύ χρόνο με το νέο πρόσωπο και μοιράζεται μαζί του πολλά προσωπικά του θέματα.

Μπορεί να σωθεί η σχέση μετά την απιστία;

Η συναισθηματική απιστία δεν είναι αδιέξοδο. Υπάρχει επιστροφή, όπως και από όλα τα άλλα προβλήματα που μπορεί να απασχολήσουν μια σχέση. Δεν είναι όμως εύκολη, χρειάζεται προσπάθεια. Ωστόσο, προτού απογοητευτούμε, ίσως έχει αξία να γνωρίζουμε ότι έπειτα από μια απιστία –οποιουδήποτε είδους–μια σχέση μπορεί να βγει πολύ δυνατότερη, αρκεί να το θέλουν και οι δύο σύντροφοι. Το κλειδί βρίσκεται στην ειλικρινή επικοινωνία –χωρίς επιθετικότητα– του ζευγαριού. Ο κάθε σύντροφος είναι σκόπιμο να επικεντρωθεί στο να μιλήσει για τον εαυτό του και όχι να κάνει κριτική στις πράξεις του άλλου. Η βοήθεια ενός ειδικού –κυρίως για τον σύντροφο που έκανε την απιστία– μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος θα πρέπει να είναι ο κάθε σύντροφος να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και να παραδεχτεί τα λάθη του.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτικήwww.nataliakoutrouli.gr