fbpx

STOP στις ημικρανίες

Iqbeaute-migraine


Ανακαλύψτε εδώ πώς θα αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες και μην τις αφήνετε να κυριεύσουν τη ζωή σας.

της Άννας Βοργιά

Το πρώτο επεισόδιο είναι πιθανό να μας οδηγήσει ακόμα και στο νοσοκομείο, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ έντονα και τρομακτικά. Δυστυχώς, οι ημικρανίες μπορούν να μας ταλαιπωρούν αρκετά συχνά –ιδίως τις νέες γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση– και να είναι τόσο έντονες που να μας διακόπτουν από τις καθημερινές μας ασχολίες.

Εμφανίζεται Συνήθως σε παιδική ηλικία. Γενικά όμως η ημικρανία είναι συχνότερη τη δεύτερη με τρίτη δεκαετία της ζωής καθώς, αρχίζοντας συνήθως από την παιδική ηλικία, αυξάνεται έως την ηλικία των 40 ετών, οπότε και πάλι ελαττώνεται. Αυτό που χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας είναι ότι για να χαρακτηριστεί κάποιος ημικρανικός πρέπει να έχει πάθει τουλάχιστον 5 επεισόδια στη ζωή του, που να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Ταλαιπωρεί συχνότερα Γυναίκες σε αναλογία 4-5 προς 1 σε σχέση με τους άνδρες. Προκύπτει συχνά σε γυναίκες που έχουν σχετική κληρονομική προδιάθεση, έχουν στρες και είναι σε αναπαραγωγική ηλικία. Εκδηλώνεται Με πόνο που μπορεί να είναι από μέτριος ως πολύ έντονος, διαρκεί από 4 ως και 32 ώρες, αφορά κατά κανόνα τη μία πλευρά του κεφαλιού και συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, φωτοφοβία και ηχοφοβία. Μία στις πέντε περιπτώσεις συνοδεύεται συχνά και από αύρα, που προηγείται της κρίσης (περίπου μία ώρα) και παρουσιάζει ένα εστιακό νευρολογικό έλλειμμα (π.χ. μούδιασμα στο ένα χέρι, στο ένα πόδι, στη μισή πλευρά του σώματος ή του προσώπου, συνηθέστερα όμως παρουσιάζει προβλήματα στο οπτικό πεδίο του ασθενή και στα δύο μάτια). Συχνά επίσης υπάρχουν επακόλουθα συμπτώματα, όπως αδυναμία, εξάντληση και κακοδιαθεσία, τα οποία διαρκούν 1-2 ημέρες μετά από τη λήξη του πόνου. Επηρεάζεται 1. Από τις ορμονικές διακυμάνσεις του γυναικείου οργανισμού και πολύ συχνά (σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις) σχετίζεται με την περίοδο. Στην εγκυμοσύνη –όπως και στην εμμηνόπαυση– συνήθως οι ημικρανίες υποχωρούν και μόνο η 1 στις 3 ημικρανικές γυναίκες συνεχίζει να βιώνει το πρόβλημα και σε αυτές τις περιόδους. 2. Από την αλλαγή της ρουτίνας (χαρακτηριστικοί είναι οι πονοκέφαλοι του Σαββατοκύριακου ή των διακοπών καθώς και η ημικρανία που προκαλείται από τον πολύ ή αντίστοιχα τον λίγο ύπνο). 3. Από την υπερβολική ενασχόληση με οθόνες οπτικής απεικόνισης, όπως κομπιούτερ ή τηλεόραση (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά). 4. Από συγκεκριμένες τροφές, όπως είναι το κόκκινο κρασί, το κινέζικο φαγητό, οι χυμοί φρούτων, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, τα τυριά, τα πικάντικα και οτιδήποτε έχει πολύ έντονη γεύση. 5. Από τις κλιματολογικές συνθήκες, αφού μερικοί άνεμοι, όπως οι δυτικοί και οι νοτιάδες, αλλά και η υγρασία φαίνεται να την επιδεινώνουν. 6. Από το άγχος, αφού στο 60% των ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες η έναρξη του επεισοδίου σχετίζεται με το στρες.


ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Καταρχάς ο γιατρός θα μας συστήσει κοινά παυσίπονα, π.χ. παρακεταμόλη, ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όταν ο πόνος δεν είναι πολύ έντονος. Αν όμως ο πόνος είναι σοβαρός, η λύση είναι οι τριπτάνες. Όταν οι ημικρανίες είναι συχνές –περισσότερες από 3 κρίσεις τον μήνα– τότε χρειάζεται προφυλακτική αγωγή. Πρόκειται για ένα φάρμακο που θα παίρνει ο ασθενής καθημερινά. Υπάρχουν αρκετά τέτοια φάρμακα και φυσικά ο μόνος κατάλληλος για να τα επιλέξει και να τα συστήσει είναι ο ειδικός γιατρός.


ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Όταν νιώθουμε ότι ξεκινάει η ημικρανία χρειάζεται να επιδιώξουμε να βρεθούμε σε ένα μέρος δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο, που βοηθά στο να μειωθεί ο πόνος.

2. Να προσπαθούμε να διατηρούμε μία ρουτίνα, επειδή δεν αλλάζει το βιολογικό ρολόι και έτσι αποφεύγονται οι ημικρανίες που οφείλονται στις αλλαγές (π.χ. του Σαββατοκύριακου ή των διακοπών).

3. Να αποφεύγουμε τις τροφές που φαίνεται να συμβάλουν στην εκδήλωση της ημικρανίας (π.χ. τυρί, κόκκινο κρασί, ξηροί καρποί κ.λπ.).

4. Να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε το στρες, που είναι αποδεδειγμένο ότι εμπλέκεται στην εκδήλωση της ημικρανίας. Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις για τους πονοκεφάλους –τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης του πόνου όταν προκύπτει όσο και σε επίπεδο πρόληψης– βασίζονται στο γνωσιακό-συμπεριφοριστικό μοντέλο και περιλαμβάνουν τη διαχείριση του στρες, τη βιοανάδραση/biofeedback (το άτομο μαθαίνει, με τη βοήθεια των καταγραφών από ειδικά μηχανήματα, να παρακολουθεί και να ελέγχει ορισμένες σωματικές λειτουργίες που σχετίζονται με το στρες και οι οποίες χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση διαφεύγουν της ενημερότητάς του) και τον αυτοέλεγχο για την αλλαγή συνηθειών που συμβάλλουν στην εμφάνιση των πονοκεφάλων.


Η ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

Ο βελονισμός ή και ο ηλεκτροβελονισμός, σύμφωνα με την εμπειρία των ειδικών αλλά και με έρευνες, φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν, καθότι ενεργοποιούν συστήματα του οργανισμού που έχουν να κάνουν με την ανακούφιση από τον πόνο (όπως η έκκριση ενδορφινών). Η ρεφλεξολογία θα μπορούσε επίσης να ανακουφίσει άμεσα από μια κρίση ημικρανίας, αλλά κατά κύριο λόγο βοηθά προληπτικά, αποφορτίζοντας τον οργανισμό από τις εντάσεις και ενεργοποιώντας όλα τα συστήματά του έτσι ώστε να βρει την ισορροπία του.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Δρ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο.