Psychology

Will I marry you? Λίγο πριν πούμε το μεγάλο «ναι»… 1

Συχνά θεωρούμε ότι ο γάμος είναι μια απόφαση που προϋποθέτει απλώς ένα ναι ή ένα όχι. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημαντικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε πριν προχωρήσουμε ή όχι σε έναν γάμο. Όπως το αν γνωριζόμαστε αρκετά με τον σύντροφό μας και αν έχουμε συζητήσει για τα πρακτικά της ζωής μετά τον γάμο, τα όνειρά μας, τα σχέδια, τους στόχους μας, τις απόψεις μας για το μεγάλωμα των παιδιών κ.λπ.

Της Άννας Δάλλα

7 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε πριν αποφασίσουμε να παντρευτούμε

Το αν θέλουμε να παντρευτούμε ή όχι με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο μπορεί να είναι μια ερώτηση στην οποία δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε με σιγουριά. Είμαστε άραγε έτοιμοι για το επόμενο, μεγάλο βήμα; Ή μήπως είναι καλύτερα να περιμένουμε; Ή μήπως φταίει ο συγκεκριμένος σύντροφος που δεν νιώθουμε τόσο έτοιμοι; Μήπως με κάποιον άλλο θα νιώθαμε; Πώς μπορούμε να ξέρουμε τι αισθανόμαστε, τι πραγματικά θέλουμε και τι είναι τελικά σκόπιμο να κάνουμε; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κάποιες βασικές ερωτήσεις που είναι καλό να κάνουμε στον εαυτό μας πριν απαντήσουμε καταφατικά στη μία και σημαντική ερώτηση: «Θα με παντρευτείς;».

 

Γνωριζόμαστε αρκετά καλά;

Μπορεί να ακούγεται αφελής αυτή η ερώτηση, αλλά το πόσο πραγματικά γνωρίζουμε τον σύντροφό μας πριν παντρευτούμε παίζει σημαντικό ρόλο. Και βέβαια δεν μιλάμε μόνο για το πώς πίνει τον καφέ του ή το πού γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά για τα όσα είναι και πιστεύει σε βαθύτερο επίπεδο. Γνωρίζουμε τα σχέδια και τα όνειρά του για το μέλλον; Κι αν ναι, ευθυγραμμίζονται με τα δικά μας; Έχουμε ζήσει μαζί στο ίδιο σπίτι για να δούμε τι μας αρέσει και τι πιθανώς μας ενοχλεί σε εκείνον; Θέλει να κάνει παιδιά; Και αν ναι, πώς θέλει να τα μεγαλώσει; Ποιες είναι οι αρχές και τα πιστεύω του; Όταν γνωρίζουμε κάποιον αρκετά καλά και κατανοούμε τις σκέψεις και τα όνειρά του είναι πιο εύκολο να ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας μαζί του και να κάνουμε οικογένεια.

 

Γιατί θέλω να παντρευτώ;

Η σύντομη απάντηση μπορεί να είναι: επειδή αγαπώ τον σύντροφό μου. Και αυτό είναι μια ιδανική αρχή. Αλλά πριν πούμε «ναι» σε οποιαδήποτε πρόταση, θα πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε σε βάθος αυτό που λέμε. Μήπως δεν είναι η αγάπη, αλλά οι κοινωνικές επιταγές, οι πιέσεις, το στάδιο της ζωής μας που μας κάνουν να σκεφτόμαστε τον γάμο; Μήπως θέλουμε απλώς να «τσεκάρουμε» το κουτάκι του γάμου; Να το έχουμε κάνει κι αυτό;

 

Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή;

Παρά τα όσα μας λένε, μια πρόταση γάμου δεν είναι απαραίτητο να έχει για απάντηση ένα «ναι» ή ένα «όχι», ειδικά όταν ο γάμος είναι θέμα του «πότε» και όχι του «αν» Μερικές φορές θέλουμε και είναι καλή ιδέα να παντρευτούμε με έναν άνθρωπο, αλλά είναι σκόπιμο –για διάφορους λόγους– να περιμένουμε λίγο ακόμα. Σε γενικές γραμμές, το να επιβραδύνουμε κάποιες φορές τις διαδικασίες δεν είναι κακή προσέγγιση. Παίρνοντας χρόνο αποκτούμε προοπτική. Θέλουμε πραγματικά να δεσμευτούμε με αυτό το άτομο και, αν ναι, είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή; Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να το προχωρήσουμε αυτό; Μερικές φορές μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή και αξίζει τον κόπο να περιμένουμε λίγο.

 

Μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να παντρευτούμε;

Οι γάμοι είναι γενικά ακριβοί, αλλά πέρα από αυτό, ο γάμος έχει τη δική του οικονομική δέσμευση και πρέπει να την αντιληφθούμε πριν αποφασίσουμε να κάνουμε το μεγάλο αυτό βήμα. Είμαστε πρόθυμοι να μοιραζόμαστε τα χρήματά μας; Νιώθουμε ότι χρειάζεται να προστατευτούμε οικονομικά πριν προχωρήσουμε σε μια τόσο μεγάλη δέσμευση; Τα οικονομικά είναι συχνά ένα μεγάλο ταμπού στις σχέσεις, ας μην το αγνοούμε αυτό.

 

Παντρεύομαι το άτομο ή τις «προοπτικές» του;

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι παντρευόμαστε το άτομο που έχουμε σχέση και όχι αυτό που φανταζόμαστε ότι θα μπορούσε ή θα θέλαμε να γίνει. Σημασία έχει η πραγματικότητα και όχι η όποια φαντασίωσή μας. Κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει ως διά μαγείας αν παντρευτεί.

 

Μπορούμε να διαφωνήσουμε με υγιή τρόπο;

Το να γνωρίζουμε και να κατανοούμε πώς και γιατί συγκρούεται ο σύντροφός μας είναι πολύ σημαντικό πριν αποφασίσουμε να μπούμε σε έναν γάμο. Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες ακόμη και στις πιο ευτυχισμένες σχέσεις. Όλοι έχουμε τους δικούς μας τρόπους επικοινωνίας υπό πίεση: κάποιοι άνθρωποι επιδιώκουν τις διαφορές και θέλουν να τις συζητήσουν, ενώ άλλοι αποστασιοποιούνται άμεσα και χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν. Δεν χρειάζεται να αντιδράμε με τον ίδιο τρόπο για να είμαστε συμβατοί με τον σύντροφό μας, αλλά η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εμείς ως ζευγάρι βιώνουμε τις διαφωνίες μας είναι ζωτικής σημασίας για να καταλάβουμε πώς θα λειτουργήσουμε αν τα πράγματα αρχίσουν να δυσκολεύουν. Άλλωστε, ο στόχος δεν είναι να μην τσακωνόμαστε ποτέ σε έναν γάμο, αλλά να μπορούμε να τσακωνόμαστε καλά και εποικοδομητικά.

 

Τι θα αλλάξει αν παντρευτούμε;

Είναι συνηθισμένο να ακούμε από δύο ανθρώπους που είναι ζευγάρι ότι γνωριστήκαν, τα πήγαιναν καλά και κάποια στιγμή σκέφτηκαν «γιατί να μην παντρευτούμε;». Είναι όμως σημαντικό να αναλογιστούμε τι περιμένουμε από τον σύντροφό μας και τι ακριβώς είναι αυτό που μας κάνει να θέλουμε να πάμε τη σχέση μας στο επόμενο επίπεδο. Όταν πρωτογνωρίζουμε κάποιον και είμαστε ερωτευμένοι, πιστεύουμε ότι αυτός είναι η απάντηση σε όλα όσα μας απασχολούν, ίσως η σανίδα σωτηρίας της ζωής μας. Όμως αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Στην αληθινή ζωή μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και να «σώσουμε» τον εαυτό μας, με την αφοσίωση που δείχνουμε στην εξέλιξή μας.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Μαρία Ζούμπα, κοινωνιολόγο, συστημική ψυχοθεραπεύτρια ατόμου, ζεύγους, ομάδας.