fbpx

Fall in the Fall!

Fall in Fall

Φθινόπωρο. Ευκαιρία για ηρεμία, περισυλλογή και νέα ξεκινήματα.

Της Άννας Δάλλα

Έχουμε ίσως συνηθίσει να βλέπουμε το φθινόπωρο σαν ένα τέλος. Το τέλος των διακοπών, των μπάνιων, της χαλαρότητας, της ζέστης, της ανεμελιάς. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται μπροστά μας ως ένας προάγγελος «κακών»: του χειμώνα, του κρύου, των πολλών υποχρεώσεων, της δουλειάς, του κλεισίματος στο σπίτι… Έτσι, μαζί με τη μουντάδα, τις βροχές και τη δροσιά που φέρνει μαζί του, ευθυγραμμίζουμε και τη διάθεσή μας, που γίνεται βαριά και μελαγχολική. Μήπως έχει έρθει η στιγμή να το δούμε αλλιώς; Να δώσουμε την ευκαιρία στο φθινόπωρο να δείξει πως είναι μια ήρεμη, ρομαντική και δροσερή εποχή, όπου είμαστε ξεκούραστοι και έτοιμοι να υλοποιήσουμε όσα χρειαστεί τον χειμώνα που μας έρχεται; Ας δούμε το φθινόπωρο σαν αρχή, μια χρυσή ευκαιρία για να βάλουμε σε τάξη όλα όσα σκεφτήκαμε και ονειρευτήκαμε το καλοκαίρι και να φτιάξουμε ένα σχέδιο δράσης ώστε να τα πραγματοποιήσουμε.

Αν το φθινόπωρο ήταν άνθρωπος, νομίζω πως θα ήταν ένας νεαρός ενήλικας, δυνατός, γρήγορος, ευπαρουσίαστος, αλλά κυρίως γεμάτος ορμή, πίστη και αισιοδοξία ότι όλα μπορούν να γίνουν. Έτσι το έχω στο μυαλό μου αυτή την εποχή. Ορμητική όπως τα πρωτοβρόχια, που έρχονται να διακόψουν τη ζέστη και την ανάπαυλα του καλοκαιριού και να μας κλείσουν για λίγο στο σπίτι, παρέα με έναν ζεστό, μυρωδάτο καφέ, να ορίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Άλλωστε το φθινόπωρο είναι μια ευκαιρία για νέα ξεκινήματα. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μάς αφορά και μας καθορίζει όλους, ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια από τότε που αφήσαμε τα θρανία, ακόμα κι αν δεν έχουμε παιδιά στο σχολείο ή οικογένεια. Μας μένει να πιαστούμε από την ορμή του φθινοπώρου και, μαζί με τη βροχή που κυλάει στους δρόμους, μαζί με τα δέντρα που ξεφορτώνονται ό,τι δεν χρειάζονται, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία να υποδεχτούν αργότερα τα νέα φύλλα τους, να ακολουθήσουμε.

Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να απολαύσουμε το φθινόπωρο

Η γνώμη του ειδικού

Σχολιάζει η Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, MSc, Ψυχολόγος Υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής

Κάθε εποχή του χρόνου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χρώμα και εικόνες. Κάθε εποχή είναι όμορφη, αρκεί να έχει συνδεθεί με ευχάριστες αναμνήσεις που δημιουργούν θετικές προσδοκίες. Το καλοκαίρι, λοιπόν, είναι συνυφασμένο με την ξεγνοιασιά, την ξεκούραση και την απόλαυση. Από την άλλη, το φθινόπωρο θεωρείται η περίοδος επιστροφής στην απαιτητική καθημερινότητα, το πρόγραμμα και τη ρουτίνα. Η σύνδεση με την έναρξη των σχολείων, των υποχρεώσεων και της δουλειάς οδηγεί πολλούς ανθρώπους στη μελαγχολία κάθε 1η του Σεπτέμβρη.

Θα μπορούσε όμως και να αποτελεί μια αφορμή για επανεκκίνηση και επαναπροσδιορισμό των στόχων, των αναγκών, ακόμα και του τρόπου ζωής μας. Χωρίς να είναι απαραίτητο να λάβουμε ακραία μέτρα, η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη αν επιλέξουμε να διατηρήσουμε την καλή διάθεση του καλοκαιριού και οργανώσουμε το ημερήσιο μας πρόγραμμα με τρόπο που να μας ικανοποιεί περισσότερο. Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να φανταστεί πώς θα ήθελε να είναι η καθημερινότητά του και ας την πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, να εντάξουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, τη γυμναστική, την επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα. Η αρχή της νέας σεζόν είναι η κατάλληλη στιγμή για να φτιάξουμε τη ρουτίνα μας με τρόπο που να εξυπηρετεί όλα τα «θέλω» που καταπιέζουμε τον χειμώνα και τα ζούμε μόνο στις διακοπές μας. Το φθινόπωρο είναι επίσης η ιδανική περίοδος για να τακτοποιήσουμε εκκρεμότητες που μας βαραίνουν, όπως η εκκαθάριση στις ντουλάπες μας που πάντα θέλαμε να κάνουμε, να ανανεώσουμε το σπίτι μας, να κλείσουμε ανοιχτές υποθέσεις για να αφήσουμε χώρο για καθετί καινούριο. Φέτος, αντί για τη συνηθισμένη μελαγχολία, ας επιλέξουμε συνειδητά τη θετική διάθεση, την ενεργητικότητα και την αισιοδοξία και έτσι θα προσαρμοστούμε καλύτερα στη νέα εποχή.