fbpx

Πού πήγε η λίμπιντο, οέο;

poy-pige-i-libido-oeo

Εκτός όλων των άλλων που μας στέρησε η πανδημία, μας έκλεψε και τη λίμπιντο;

Της Άννας Δάλλα

Η χαμένη μας λίμπιντο στην εποχή του κορωνοϊού

Η μείωση της λίμπιντο κατά πάσα πιθανότητα δεν συνέβη ταυτόχρονα με την εισβολή του Covid-19 στη ζωή μας. Οι περισσότεροι τη νιώσαμε να μειώνεται, ακόμα και να μας εγκαταλείπει, κυρίως τους τελευταίους μήνες, όπου τα πολύ αυστηρά μέτρα, τα αυξημένα κρούσματα, το στρες, τα παιδιά εκτός σχολείου για μεγάλα διαστήματα και ο χειμωνιάτικος καιρός κυριάρχησαν στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι αναζητήσεις στο ίντερνετ σχετικά με τη μειωμένη διάθεση για σεξ έχουν αυξηθεί κατά 90% και εκείνες με τίτλο «μειωμένη λίμπιντο στις γυναίκες» έχουν αυξηθεί κατά 300%.

Το σεξ μειώθηκε αισθητά τον τελευταίο χρόνο

Ένας χρόνος κορωνοϊός, lockdown, απαγορεύσεις, περιορισμοί, μάσκες, σχολείο στο σπίτι, δουλειά από το σπίτι… Όλα αυτά έχουν σίγουρα αφήσει το αποτύπωμά τους, μεταξύ άλλων, και στη σεξουαλική μας ζωή. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 1/3 των ανθρώπων έκαναν σεξ λιγότερες φορές το 2020 απ’ ό,τι το 2019 και ότι στο 40% των περιπτώσεων η αιτία ήταν η μειωμένη λίμπιντο. Πιθανώς δεν ξεκίνησαν έτσι τα πράγματα από την αρχή του lockdown. Πέρσι την άνοιξη κληθήκαμε ξαφνικά να κάτσουμε σπίτι μας και –ακόμα κι αν πρόκειται απλώς για ένα παράπλευρο όφελος– ξεκουραστήκαμε, βρεθήκαμε περισσότερο με την οικογένειά μας και το έτερό μας ήμισυ, περιορίσαμε τις μετακινήσεις μας, κοιμηθήκαμε περισσότερο, μαγειρέψαμε, φροντίσαμε ο ένας τον άλλον… Όλα αυτά μπορεί να βοήθησαν στην ερωτική μας ζωή με τον/τη σύντροφό μας, όμως όσο αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν και συνεχίζεται –και μας γίνεται συνήθεια να περνάμε 24 ώρες το 24ωρο με τον σύντροφό μας–, η ερωτική διάθεση μειωνόταν και μειώνεται ή ακόμα και χανόταν ή χάνεται τελείως. Ο χειμώνας, όλη η οικογένεια μαζεμένη σε ένα σπίτι, οι πολύ λίγες διέξοδοι, η ανασφάλεια αλλά και το στρες σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι δεν βοήθησαν και δεν βοηθούν.

Γιατί βάλλεται τόσο η λίμπιντό μας;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που περνάνε πολλές ώρες μαζί και τα κάνουν όλα μαζί κάνουν τελικά πολύ λιγότερο σεξ από τα ζευγάρια που βρίσκονται σπανιότερα και έχουν ξεχωριστές ζωές. Μπορούμε να το καταλάβουμε αν σκεφτούμε τη συνθήκη. Περνάμε 24 ώρες το 24ωρο με τον άλλον, ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτόν, τι κάνει ή τι δεν κάνει, δεν έχουμε τίποτα καινούργιο να πούμε γιατί τίποτα καινούργιο δεν συμβαίνει. Βαριόμαστε, συνηθίζουμε ο ένας τον άλλον. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον ρόλο του στρες, έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να χαθεί η ερωτική επιθυμία σε ένα ζευγάρι. Στην περίοδο της πανδημίας πολλοί άνθρωποι νιώθουν στρες εξαιτίας του φόβου για την υγεία τους, ανασφάλεια για τη δουλειά τους, τα οικονομικά, το μέλλον κ.λπ. Επιπλέον, πολλοί βλέπουμε ότι η ψυχική μας υγεία έχει κλονιστεί και έχουμε πεσμένη διάθεση, μελαγχολία, ίσως και κατάθλιψη. Έτσι, όταν χάνεται ο ενθουσιασμός και η χαρά της ζωής, πώς περιμένουμε να παραμείνει η διάθεση για σεξ; Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι έχουμε βρει διέξοδο στο φαγητό, με τα γλυκά, τα σνακ, το αλκοόλ και την καφεΐνη να έχουν την τιμητική τους, συνήθειες που υπονομεύουν και αυτές με τη σειρά τους τη λίμπιντο.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Η λύση είναι καταρχάς να κάνουμε μικρά βήματα ώστε να έρθουμε πιο κοντά ως ζευγάρι. Μικρά δωράκια και κινήσεις που δείχνουν ότι νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον, ένα ρομαντικό δείπνο (ακόμα και στο σπίτι την ώρα που κοιμούνται τα παιδιά), μια βόλτα στον ήλιο, ένας καφές στο κρεβάτι… Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν είναι απαραίτητο κάθε ρομαντική στιγμή να καταλήγει στο σεξ, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχουν τέτοιες στιγμές όπου θα ερχόμαστε αρκετά κοντά. Ας προσπαθήσουμε να φιληθούμε για 20 δευτερόλεπτα. Δεν είναι ανάγκη αυτό το φιλί να οδηγήσει πουθενά. Θα βοηθήσει όμως στην οικειότητά μεταξύ μας. Όσο δεν κάνουμε σεξ τόσο το ξεχνάμε, οπότε θα πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση να το θυμίζουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στον/στη σύντροφό μας. Σημαντικό είναι να μην έχουμε στο μυαλό μας μια ιδανική συχνότητα για το πόσο σεξ θα κάνουμε γιατί αυτό στρεσάρει τη σχέση. Καλό είναι το σεξ να συμβαίνει όσο συχνά θέλουμε και οι δύο, χωρίς να βάζουμε «πρέπει» και ιδανικά στην ερωτική μας ζωή. Φυσικά, καθώς τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο, τα μέτρα θα χαλαρώνουν, τα πράγματα θα βελτιώνονται και το καλοκαίρι θα εδραιώνεται, θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ευχάριστα και λιγότερο τετριμμένα πράγματα με τον/τη σύντροφό μας, πράγμα που θα αυξήσει και την ερωτική μας διάθεση και πιθανότατα θα βοηθήσει την ερωτική μας ζωή να έρθει στην προ lockdown κατάστασή της.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. www.nataliakoutrouli.gr