fbpx

Πλάνο φυσικής κατάστασης!

Πλάνο φυσικής κατάστασης

Αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι η φυσική μας κατάσταση είναι η ιδανική ή αν θέλουμε να ελέγξουμε το πόσο καλά λειτουργούν το σώμα και η υγεία μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα τεστ που ακολουθούν.

Της Άννας Δάλλα

Σε πόσο καλή φυσική κατάσταση είμαστε;
Όσο μεγαλώνουμε είναι αναμενόμενο να παχαίνουμε και η ευλυγισία μας να μειώνεται; Οι ρυθμοί και οι αντοχές μας να πέφτουν και η καρδιαγγειακή μας υγεία να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα; Ακόμα κι αν το «φυσιολογικό» είναι να συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, την αντοχή, την ευλυγισία και την καρδιαγγειακή μας υγεία, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να αυξήσουμε και το προσδόκιμο της ζωής μας. Πώς θα τα καταφέρουμε; Θα τσεκάρουμε πρώτα όσα ακολουθούν και στη συνέχεια, με τις οδηγίες των ειδικών, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε αυτά στα οποία υπολειπόμαστε.

Μετράμε τη μέση μας με έναν σπάγγο
Η περίμετρος της μέσης είναι πολύ σημαντικό να παραμένει σταθερή και κατά το δυνατόν μικρή όσο περνάνε τα χρόνια. Όταν μεγαλώνει η περίμετρος της μέσης μας, σημαίνει ότι συσσωρεύεται κοιλιακό λίπος που επιβαρύνει το συκώτι και το πάγκρεάς μας, αυξάνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και κατ’ επέκταση την πιθανότητα να πάθουμε σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα και μεταβολικό σύνδρομο. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για συγκεκριμένα εκατοστά, σύμφωνα με τους επιστήμονες αρκεί η περίμετρος της μέσης μας να είναι μισή από το ύψος μας. Αν πάρουμε έναν σπάγγο ίσο με το ύψος μας, πρέπει στη συνέχεια να τον διπλώσουμε στη μέση και να τον βάλουμε γύρω από τη μέση μας. Το ιδανικό είναι να την καλύπτει ακριβώς. Αν όχι, είναι καιρός να προσέξουμε λίγο τη διατροφή μας.

Χρονομετράμε το πόσο γρήγορα ανεβαίνουμε τις σκάλες
Αν θέλουμε ένα γρήγορο τεστ για να δούμε πώς τα πάει η καρδιά μας, θα πρέπει να ανέβουμε 4 ορόφους (60 σκαλιά) και να χρονομετρήσουμε πόση ώρα μάς παίρνει να ανεβούμε τις σκάλες. Αν χρειαστούμε περισσότερο από 1,5 λεπτό για να ανέβουμε αυτά τα σκαλιά, τότε θα πρέπει να δουλέψουμε την αντοχή μας και να κοιτάξουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Jama Network Open» έδειξε ότι όταν βρίσκουμε τη φόρμα μας, ακόμα και στα 40 ή τα 50 μας, μειώνουμε την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 35% και προστατευόμαστε από τα καρδιακά προβλήματα.

Εξετάζουμε το στήθος μας
Μετά τα 40 χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, και είναι σημαντικό να δίνουμε σημασία σε όλα τα πιθανώς ύποπτα σημάδια που βλέπουμε στο στήθος μας, όπως έναν όγκο ή πρήξιμο στο στήθος, το στέρνο ή τη μασχάλη μας, αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους μας, αλλαγή στην υφή ή στο χρώμα του δέρματος του στήθους (π.χ. να φαίνεται σαν να έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού, να μοιάζει σαν να έχει δίπλες ή να είναι κόκκινο), ένα έκζεμα, κρούστα ή κακάδι (όπως αυτό που παρατηρούμε στο επουλωμένο τραύμα) στη θηλή ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στην περιοχή της θηλής ή κάποιο έκκριμα από τη θηλή.

Στεκόμαστε στο ένα πόδι
Η ισορροπία –που δυστυχώς χειροτερεύει όσο μεγαλώνουμε– είναι σημαντικός προγνωστικός παράγοντας σε σχέση με την προοπτική της μακροζωίας και της υγείας μας, ενδεικτικός και για την υγεία του εγκεφάλου μας. Σύμφωνα με έρευνα σε 5.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1946, κατά τη διάρκεια όλης τους της ζωής, όσοι μπορούσαν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα με τα μάτια κλειστά και μετά να σηκωθούν και να κάτσουν σε μια καρέκλα 37 φορές (ή 35 για τις γυναίκες) μέσα σε 1 λεπτό, φαινόταν να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής όταν τους επανεξέταζαν 13 χρόνια μετά. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κάνουμε πρακτική στο να στεκόμαστε στο ένα πόδι μέσα στην ημέρα ώστε να βελτιώσουμε την ισορροπία μας και τη στάση του σώματός μας. Μπορούμε, για παράδειγμα, να στεκόμαστε στο ένα πόδι κάθε βράδυ για όλο και περισσότερα δευτερόλεπτα την ώρα που βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν πάμε για ύπνο.

Μετράμε την πίεση και τη χοληστερίνη μας
Τόσο η αρτηριακή πίεση όσο και η χοληστερίνη, όταν είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια, δεν δίνουν κάποια συμπτώματα, γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να τις ελέγχουμε προληπτικά όσο μεγαλώνουμε, ειδικά όταν έχουμε σχετικό κληρονομικό ιστορικό.

Σκύβουμε να πιάσουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας
Όσο μεγαλώνουμε ξεκινάνε προβλήματα με τη μέση και γενικά το μυοσκελετικό μας σύστημα. Η ευλυγισία έχει πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά όσο περνάνε τα χρόνια. Στα 40 μας, ιδανικό θεωρείται το να μπορούμε να ακουμπήσουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας, σκύβοντας και χωρίς να λυγίζουμε τα γόνατά μας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Heart and Circulatory Physiology» έδειξε ότι όταν μπορούμε να ακουμπήσουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας οι αρτηρίες μας είναι σε καλή κατάσταση. Αν δυσκολευόμαστε, μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά να προσπαθούμε να σκύψουμε και στη συνέχεια να τεντωνόμαστε προς τα επάνω ώστε να μακρύνει η σπονδυλική μας στήλη και να βελτιώσουμε έτσι σιγά σιγά την ευλυγισία μας.

Ελέγχουμε τις ελιές μας
Καλό είναι μία φορά τον χρόνο να ελέγχουμε τις ελιές μας –ειδικά αν έχουμε πολλές– επισκεπτόμενοι έναν ειδικό.