fbpx

Ο έρωτας ωφελεί την υγεία


Ο φτερωτός θεός, που όλοι αναζητούμε, επηρεάζει, εκτός από την ψυχή, και τα συναισθήματα, το σώμα και την υγεία μας!

Της Άννας Δάλλα

Όλοι ξέρουμε το πώς επηρεάζει ο έρωτας την ψυχολογία και τη σκέψη μας. Είμαστε χαρούμενοι, χωρίς προφανή λόγο, βλέπουμε τα πάντα θετικά, το μυαλό μας είναι συνέχεια εκεί… Πολύ συχνά παρατηρούμε και την επίδρασή του στο σώμα μας. Το στομάχι μας «δένεται κόμπος» από την αγωνία και την προσμονή και δεν μπορούμε να φάμε, η καρδιά μας πεταρίζει, ο ύπνος μας συνήθως επηρεάζεται. Είναι τα γνωστά ψυχοσωματικά που μας προκύπτουν όταν ερωτευόμαστε. Άλλωστε, ο έρωτας είναι ένα στρες, ωραίο μεν, αλλά παραμένει στρες. Εκτός όμως από την κατάσταση εγρήγορσης στην οποία μας βάζει, ο έρωτας μας ωφελεί κιόλας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την ευτυχία που βιώνουμε χάρη σ’ αυτόν και η οποία, αν και δεν μετριέται, έχει πάντα θετική επίδραση στην υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και το σεξ, που σχετίζεται άμεσα με τον έρωτα και σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει πάρα πολλά οφέλη, τα οποία κατά καιρούς έχουν καταγραφεί σε διάφορες έρευνες. Ας δούμε λοιπόν πώς και πόσο επηρεάζει ο έρωτας την υγεία μας.

Με τη συνεργασία της Δρ. Χριστίνας Δάλλα, νευροεπιστήμονος, επίκουρης καθηγήτριας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η χημεία του έρωτα

Ωκυτοκίνη, η αγχολυτική

Είναι γνωστή ως η ορμόνη της εμπιστοσύνης γι’ αυτό και φαίνεται να παίζει καταλυτικό ρόλο στα πρώτα στάδια του έρωτα, αφού μας αποτρέπει από το να φοβόμαστε το άγνωστο, το νέο. Επιπλέον, φαίνεται να επιδρά και στις μακροχρόνιες σχέσεις μειώνοντας το στρες και το άγχος.

Ντοπαμίνη, η δεσμευτική

Η απελευθέρωση ντοπαμίνης και η ενεργοποίηση του κυκλώματος ανταμοιβής του εγκεφάλου (που προκαλείται και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. στον εθισμό) κάνει την εμπειρία του έρωτα μια ανταποδοτική εμπειρία.

Σεροτονίνη, η «αναστατωτική»

Είναι μία άλλη ουσία που εμπλέκεται σαφώς στον έρωτα και το δέσιμο των ζευγαριών. Οι εναλλαγές των επιπέδων αυτού του νευροδιαβιβαστή είναι γνωστό ότι συμβαίνουν σε διάφορες καταστάσεις, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή. Ευθύνεται για πολλά από τα όσα βιώνουμε στα πρώτα στάδια του έρωτα, όπως ο «κόμπος» στο στομάχι.

Κορτιζόλη, η στρεσογόνος

Εκτός από τα γνωστά συναισθήματα ευφορίας που συνοδεύουν το πρώτο διάστημα μιας σχέσης, βρίσκονται υψηλά τα επίπεδα του στρες και της ανασφάλειας που σχετίζονται με την αρχή της σχέσης, γι’ αυτό και είναι αυξημένη η κορτιζόλη. Έτσι προκύπτουν οι εφιδρώσεις, οι ταχυπαλμίες και οι διαταραχές του ύπνου.

Τεστοστερόνη, η σεξουαλική

Η «ανδρική» αυτή ορμόνη σχετίζεται με την επιθετικότητα. Έχει όμως σχέση και με τη σεξουαλική επιθυμία και τη στενή επαφή.

Ενδορφίνες, οι αναλγητικές

Απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού και είναι γνωστές και ως τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού.

Η αγάπη και η συντροφικότητα μας ωφελούν

Αφού περάσει το πρώτο στάδιο του έρωτα και της εγρήγορσης και οδηγηθούμε σε μια πιο σταθερή σχέση, χωρίς τόση αγωνία και ανασφάλεια, οι ορμόνες αρχίζουν να ομαλοποιούνται και τα επίπεδα του στρες να πέφτουν. Έτσι, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που βιώνουν σχέσεις αγάπης και συντροφικότητας έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (γνωστής και ως ορμόνης του στρες) και ότι τα επίπεδα της σεροτονίνης ομαλοποιούνται, όπως περίπου και στους ανθρώπους που υπέφεραν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και έχουν κάνει θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, οι ερωτευμένοι που βιώνουν ανταπόκριση στην αγάπη τους και έχουν μια ομαλή σχέση νιώθουν ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, ευτυχία, ηρεμία και απολαμβάνουν όλα τα οφέλη αυτών των συναισθημάτων στην υγεία. Κοιμούνται καλύτερα, έχουν καλύτερη διάθεση, λιγότερο στρες και μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Πώς μας ωφελεί το σεξ

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται έρευνες για να μας πουν πόσο καλό μας κάνουν ο έρωτας και το σεξ. Γνωρίζουμε ότι προκαλούν ευχαρίστηση, ευτυχία, χαλάρωση, ηρεμία… Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, το σεξ έχει και άλλα πλεονεκτήματα στην υγεία μας που πιθανώς δεν γνωρίζουμε. Έτσι, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι το σεξ αυξάνει την άμυνά μας απέναντι σε ιούς και επηρεάζει θετικά την προοπτική μακροζωίας και μας κάνει να δείχνουμε νεότεροι και ομορφότεροι. Επίσης, τόσο οι ουρολόγοι όσο και οι γυναικολόγοι παρατηρούν ότι οι γυναίκες που κάνουν περισσότερο σεξ ταλαιπωρούνται λιγότερο από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και, επίσης, ότι οι άνδρες που εκσπερματίζουν συχνά έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη. Το σημαντικότερο; Αν και υπάρχει η εντύπωση ότι το σεξ μπορεί να βλάψει την καρδιά, ισχύει το αντίθετο, αφού έχει φανεί –βάσει δεκαετούς έρευνας του πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ σε 1.000 μεσήλικους άνδρες– ότι εκείνοι που έχουν συχνές ερωτικές επαφές (τρεις ή περισσότερες την εβδομάδα) μειώνουν κατά 50% τις πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.


Η εικονογράφιση του άρθρου είναι εμπνευσμένη από την αφίσα – φόρο τιμής στον έρωτα δύο θρυλικών σταρ (Paul Newman – Joanne Woodward) για το φεστιβάλ των Κανών.