fbpx

New year’s resolutions

New year’s resolutions


Κάθε Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί μια αλλαγή. Αποχαιρετούμε το παλιό κρατώντας τις μνήμες του και καλωσορίζουμε το καινούργιο γεμίζοντας ελπίδα και προσμονή.

Της Άννας Βοργία

Ας καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά και φέτος και ας την δούμε ως νέα αρχή. Συμβολικά άλλωστε δεν υπάρχει καταλληλότερη χρονική στιγμή για να κάνουμε το βήμα, την αλλαγή που τόσο επιθυμούμε, να γίνουμε μια καλύτερη, πιο δυναμική, πιο ανανεωμένη εκδοχή του εαυτού μας. Είναι μια ευκαιρία να βάλουμε στόχους, μικρούς ή μεγάλους, και να τους υλοποιήσουμε. Πώς; Καταρχάς θα πρέπει να βρούμε και να καταγράψουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε, να βελτιώσουμε, να αλλάξουμε και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε το πώς θα τα καταφέρουμε ξεπερνώντας πιθανά εμπόδια. Όλα αυτά ίσως μας ακούγονται δύσκολα, δεν είναι ανάγκη όμως να τα κάνουμε μόνοι μας. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών!


Βήμα 1ο: Ο στόχος

Για να βρούμε τι θέλουμε να αλλάξουμε, να καταφέρουμε ή να διακόψουμε, χρειάζεται να σκεφτούμε σοβαρά και υπεύθυνα. Δεν μπορούμε να βρούμε τον στόχο μας αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποιοι είμαστε, ποια ζωή ζούμε, τι μας συμβαίνει, τι μας αρέσει και τι όχι. Έχουμε τροφή για σκέψη λοιπόν. Αν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν και δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε σε μια απόφαση, όπως για το μέλλον της σχέσης μας ή την αλλαγή καριέρας, θα ήταν χρήσιμο να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τι χρειάζεται και κυρίως τι θέλουμε να αλλάξουμε.

Γενικά, είναι απαραίτητο να θέτουμε στόχους εφικτούς, που δεν είναι μεγαλεπήβολοι ή περίπλοκοι. Αν ένας στόχος μάς φαίνεται πολύ μεγάλος, καλό είναι να τον «σπάσουμε» σε μικρότερους. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να χάσουμε 30 κιλά, δεν θα πούμε ξαφνικά «σταματάω να τρώω παχυντικά, γράφομαι στο γυμναστήριο και χάνω 30 κιλά». Έτσι είναι πολύ πιθανό να φοβηθούμε, να απογοητευτούμε και να μην προσπαθήσουμε. Αντίθετα, αν πούμε «θέλω να κάνω γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα» ή «θα κόψω τα γλυκά» ή «θα χάσω 6 κιλά σε δύο μήνες», αμέσως οι στόχοι μας είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμοι. Έτσι, κάθε φορά που θα καταφέρνουμε κάτι θα παίρνουμε δύναμη, θα είμαστε χαρούμενοι και θα συνεχίζουμε.

Βήμα 2ο: Η αρχή

Το ξεκίνημα της προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου δεν είναι ανάγκη να γίνει σε μια σημαδιακή χρονική στιγμή, όπως είναι τα γενέθλιά μας, η Πρωτοχρονιά, η πρωτομηνιά ή η Δευτέρα. Το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσουμε όταν είμαστε πραγματικά έτοιμοι. Μετά μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη χρονική αφορμή.

Βήμα 3ο: Τα «κόλπα»

Όταν αποφασίζουμε να πετύχουμε έναν δύσκολο στόχο, αρχικά έχουμε ενθουσιασμό και χαρά, σύντομα όμως συναντάμε δυσκολίες. Η συνήθεια φαίνεται να είναι πιο δυνατή από την επιθυμία μας για αλλαγή, νιώθουμε ανασφάλεια και φόβο για το καινούργιο που πάμε να κατακτήσουμε χωρίς να γνωρίζουμε καλά, δυσκολευόμαστε να βάλουμε όρια και να πούμε όχι, τόσο στους άλλους όσο και στον εαυτό μας, υποκύπτουμε στην παρόρμηση κ.λπ. Έτσι συχνά τα παρατάμε και δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας. Σε αυτήν ακριβώς την καμπή οι ειδικοί έχουν να μας προτείνουν κάποια «κόλπα» για να «κοροϊδέψουμε» τον κακό μας εαυτό και να αφήσουμε να νικήσει αυτός που έχει την επιθυμία να τα καταφέρουμε.

*Πριν ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας και αφού περιγράψουμε γραπτώς τον στόχο μας, καταγράφουμε πιθανές δυσκολίες και προτεινόμενες λύσεις. Έτσι, κάθε φορά που θα βρίσκουμε ένα εμπόδιο θα ανατρέχουμε στη λύση που έχουμε προβλέψει.

*Θυμόμαστε όλα τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει και ξεπεράσει στο παρελθόν και όλους τους στόχους που έχουμε πετύχει. Αυτές οι σκέψεις θα μας δώσουν δύναμη να πούμε: «Αφού τα κατάφερα τότε, θα τα καταφέρω και τώρα».

*Προσπαθούμε να οραματιστούμε τα θετικά αποτελέσματα που μπορούμε να πετύχουμε, τον στόχο μας ολοκληρωμένο και το σχέδιό μας τελειοποιημένο.

*«Εκμεταλλευόμαστε» τους άλλους με τον εξής τρόπο: ανακοινώνουμε τους στόχους μας στους δικούς μας ανθρώπους και είτε ξεκινάμε την προσπάθεια μαζί τους είτε ζητάμε την υποστήριξή τους. Έτσι θα ντραπούμε να τα παρατήσουμε.

*Ζητάμε τη βοήθεια ειδικού. Για παράδειγμα, ενός διατροφολόγου αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, ή ενός γυμναστή αν θέλουμε να βελτιώσουμε το σώμα μας.

*Φροντίζουμε να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε πρακτικά θέματα. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να κάνουμε δίαιτα θα πρέπει να προμηθευτούμε τα υλικά για τα γεύματά μας, αν θέλουμε να κόψουμε το τσιγάρο θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν πια τσιγάρα πουθενά στο σπίτι μας.

*Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για κάθε μικρό βήμα που κάνουμε και πετυχαίνουμε.

Ευχαριστούμε τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, MSc, ψυχολόγο Υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.