fbpx

Διακοπές χωρίς καυγάδες. Γίνεται;

Διακοπές χωρίς καυγάδες

Ποιος από εμάς δεν ανυπομονεί για τις καλοκαιρινές διακοπές; Μπάνια, βόλτες, ωραίο φαγητό, γνωριμίες, ξεκούραση, διασκέδαση… Σωστά; Όχι πάντα, δυστυχώς. Πολλές φορές στις διακοπές συμβαίνουν πράγματα που μας χαλάνε τη διάθεση, όπως αναποδιές, ασθένειες ή ατυχήματα. Τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε, συχνά, δε, είναι αδύνατο και να τα αποφύγουμε, οπότε ξεκινάμε τις διακοπές μας και ελπίζουμε –και όσο γίνεται φροντίζουμε– να μη μας απασχολήσουν. Όμως υπάρχει και κάτι που μπορεί να χαλάσει τις διακοπές μας και το οποίο ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει ώστε να μη μας απασχολήσει ή να βρούμε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όταν προκύψει. Τι είναι αυτό; Οι καβγάδες.

Της Άννας Δάλλα

Πριν από τις διακοπές

Δεν είναι καθόλου απίθανο οι καβγάδες να ξεκινήσουν πριν από τις διακοπές, όταν προσπαθούμε να κανονίσουμε το πότε και το πού, να δούμε ποιοι φίλοι με παιδιά μπορούν να έρθουν μαζί μας για να έχουν παρέα τα δικά μας, να βρούμε ένα μέρος κοντά στο χωριό, ώστε να ρίξουμε και μια ματιά στο σπίτι, να συνδυάσουμε και μια επίσκεψη στην ηλικιωμένη θεία, να δούμε λίγο και τους γονείς μας κ.λπ. Όλα τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσουν διαφωνίες. Πώς θα τις αντιμετωπίσουμε; Καταρχάς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πειράζει να μη συμφωνούμε. Είναι φυσιολογικό –ειδικά τα ζευγάρια– να έχουμε διαφωνίες, αφού είναι αναμενόμενο να θέλουμε διαφορετικά πράγματα. Θα μας βοηθήσει να μπούμε στη θέση του άλλου ανθρώπου και να σκεφτούμε γιατί θέλει αυτό που ζητάει. Ποιοι είναι οι λόγοι; Τι νιώθει; Έτσι θα κατανοήσουμε καλύτερα τον άλλον και θα μπορέσουμε μαζί να δούμε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για τις κοινές μας διακοπές τελικά.

Η καλύτερη… θεραπεία είναι η πρόληψη

Σίγουρα η καλύτερη ιδέα είναι να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μια συνθήκη όπου υπάρχουν καβγάδες. Επομένως, καλύτερα να μη «συνδυάζουμε» στις διακοπές ανθρώπους που ξέρουμε ότι δεν ταιριάζουν ή να ταξιδεύουμε με ζευγάρια, συγγενείς ή φίλους με τους οποίους ξέρουμε ότι διαφωνούμε ή ότι έχουν την τάση να τσακώνονται μεταξύ τους ή με τους γύρω τους.

Τι γίνεται όμως αν βρεθούμε σε αυτήν τη συνθήκη χωρίς να το έχουμε προβλέψει ή αποφύγει; Κανονικά δεν πρέπει να εμπλακούμε στον καβγά, αλλά να αφήσουμε τα μέλη της παρέας που αφορά ο καβγάς να λύσουν μεταξύ τους το ζήτημα. Ωστόσο, οι διακοπές είναι ένας πεπερασμένος χρόνος που είναι πολύτιμος και δεν θέλουμε να χαθεί ανάμεσα σε καβγάδες και διαφωνίες. Δυστυχώς, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάρουμε θέση. Μια καλή ιδέα θα ήταν να προτείνουμε μια μέση λύση ή επίσης να τους χωρίσουμε, να τους βοηθήσουμε να ηρεμήσουν και να μιλήσουμε στον καθένα χωριστά, προσπαθώντας να τονίσουμε πόση σημασία έχει να κρατηθούν οι τσακωμοί μακριά από τη συνθήκη των διακοπών.

Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσέ το.

Πολλές φορές οι καβγάδες στις διακοπές ξεκινάνε και κορυφώνονται επειδή υπάρχουν πολλά σχόλια, επικρίσεις ή η γνώμη κάποιου που δεν ζητήσαμε… Για παράδειγμα, η πεθερά μας που μας αναλύει πως και γιατί το δικό της φαγητό είναι καλύτερο από το δικό μας ή της μητέρας μας. Τι να κάνουμε; Τίποτα. Ας δοκιμάσουμε να μη διαφωνήσουμε, να μην αφήσουμε να χαλάσει η διάθεσή μας, και να πούμε «ναι, έχεις δίκιο». Μπορούμε απλώς να αλλάξουμε συζήτηση ή να φύγουμε από τον χώρο και να συνεχίσουμε ό,τι κάναμε.

Θέτουμε ρεαλιστικές προσδοκίες

Μερικές φορές ο λόγος για τον οποίο έχουμε καβγάδες και δυσαρέσκεια στη διάρκεια των διακοπών είναι επειδή έχουμε την εντύπωση ότι για να περάσουμε καλά θα πρέπει να είναι όλα τέλεια, οπότε και το παραμικρό που πιθανώς συμβαίνει μας αναστατώνει και μας αγχώνει, με αποτέλεσμα να προκαλούνται γκρίνιες και συγκρούσεις. Δεν είναι όμως έτσι. Οι διακοπές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες για να είναι αρκετά καλές. Γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες και το ίδιο να έχουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας.

Οι βασικοί κανόνες

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που αν τους ακολουθήσουμε θα μειώσουμε πολύ το στρες και, κατ’ επέκταση, τους καβγάδες των διακοπών. Αυτοί είναι: να έχουμε ορίσει ένα budget ώστε να μην κάνουμε περιττά έξοδα που θα μας αγχώνουν και θα μας κάνουν να νιώθουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια ή/και ότι μπορεί να μείνουμε χωρίς χρήματα τελικά. Να μην προγραμματίζουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε και θα μας ευχαριστήσουν. Να μην καλούμε στις διακοπές ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καλά ή που δεν συμπαθούμε ή που δεν ταιριάζουμε ή που έχουν συνεχώς το «ζωνάρι τους λυμένο για καβγά». Ας θυμηθούμε ότι οι διακοπές υπάρχουν για να περνάμε χρόνο με τους αγαπημένους μας, τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Τέλος, ας είμαστε ευγνώμονες που μπορέσαμε να πάμε διακοπές κι ας τις ευχαριστηθούμε.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική – www.nataliakoutrouli.gr