fbpx

It’s all about forgiveness

Συγχώρεση

Όταν καταφέρνουμε να συγχωρέσουμε, αποδεχόμαστε αυτό που έχει συμβεί, συνειδητοποιούμε πώς και γιατί συνέβη ό,τι συνέβη και βλέπουμε τι προέκυψε από αυτή την κατάσταση. Ουσιαστικά, κατανοούμε την ανθρώπινη φύση με όλα τα πιθανά ελαττώματά της.

Της Άννας Δάλλα

Συγχωρούμε τους άλλους πρώτα για το δικό μας καλό

Το να συγχωρούμε σημαίνει ότι σταματάμε να νιώθουμε μνησικακία για όποιον μας έβλαψε. Ακούγεται ίσως κλισέ το να δίνουμε έναν ορισμό για τη συγχώρεση, έναν ορισμό που κάποιος θα έβρισκε σε ένα λεξικό, αλλά αυτό φαίνεται απαραίτητο, καθώς η συγχώρεση είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες στην καθημερινή μας ζωή. Τη συγχώρεση είναι δύσκολο τόσο να την καταλάβουμε όσο και να την επιτύχουμε. Έχει όμως ψυχικά, πνευματικά και σωματικά οφέλη για την υγεία μας. Στην ουσία χρειάζεται λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι συγχωρούμε για το δικό μας καλό, όχι επειδή ξεχνάμε τις πράξεις των άλλων, αλλά επειδή επιλέγουμε να τις συγχωρέσουμε.

Τι είναι η συγχώρεση

*Συγχώρεση είναι να αφήνουμε στην άκρη όποια τυχόν λύπη ή κριτική διάθεση νιώθουμε για κάποιον άλλον ή για τον εαυτό μας, ώστε η πληγή που έχουμε να κλείσει στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν.

*Συγχώρεση σημαίνει ότι βρίσκουμε έναν τρόπο να αποδεχτούμε ό,τι συνέβη και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

*Συγχωρούμε πρώτα για τον εαυτό μας. Έτσι ελευθερωνόμαστε από τη μνησικακία, τον πόνο και την υπερενασχόληση με το παρελθόν. Συγχωρώντας μπορούμε να ζούμε πλέον στο παρόν.

Τι δεν είναι η συγχώρεση

*Το να συγχωρούμε δεν σημαίνει ότι δίνουμε χάρη στον άλλον.

*Το να συγχωρούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ή ότι δεν μπορούμε να έχουμε άλλα συναισθήματα για την κατάσταση. Επίσης, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα θέματα που επιζητούν λύση.

*Η συγχώρεση δεν σημαίνει λήθη. Δεν χρειάζεται να ξεχνάμε, επειδή όλα όσα συνέβησαν στη ζωή μας είναι μέρος όσων ζήσαμε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συγχωρούμε ή για να μη συγχωρούμε

Δεν συγχωρούμε για τους άλλους αλλά για εμάς τους ίδιους. Αυτό είναι το σημαντικότερο που θα πρέπει να ξέρουμε. Η συγχώρεση κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά συχνά δεν αποφασίζουμε να προσπαθήσουμε να συγχωρέσουμε για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουμε ότι όσο δεν συγχωρούμε ελέγχουμε την κατάσταση και ότι αν συγχωρέσουμε χάνουμε αυτόν τον έλεγχο. Επίσης, μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να «πάρουμε το αίμα μας πίσω» ή μερικές φορές το να είμαστε θυμωμένοι μάς βολεύει γιατί δεν χρειάζεται να λύσουμε την κατάσταση, ενώ μπορεί να είναι και μια πολύ «ερεθιστική» συνθήκη που μας γεμίζει αδρεναλίνη. Επιπλέον, όσο δεν συγχωρούμε διατηρούμε μια κάποια σχέση με τον άλλον άνθρωπο. Για κάποιους είναι επίσης πολύ σημαντικό το να έχουν τον ρόλο του θύματος. Τέλος, και αυτό είναι το πιο συχνό, δεν προσπαθούμε να συγχωρέσουμε ακριβώς επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τα τεράστια οφέλη που θα έχουμε για την υγεία μας αν καταφέρουμε να το κάνουμε. Άλλωστε το να κρατάμε θυμό, δυσαρέσκεια και κακία μάς κάνει τεράστιο κακό. Όλα αυτά είναι συναισθήματα που μας δημιουργούν πολύ μεγάλο στρες και όλοι γνωρίζουμε ότι το στρες δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. www.nataliakoutrouli.gr