HealthHangover

Hangover


Κατά τη διάρκεια των γιορτών, καταναλώνουμε συνήθως περισσότερο αλκοόλ και μερικοί το παρακάνουν, ξυπνώντας την επόμενη μέρα με ενοχλητικό hangover. Υπάρχουν όμως κάποια μυστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν.

Της Άννας Δάλλα

Στις γιορτές πάντα «ξεφεύγουμε», λιγότερο ή περισσότερο. Με το φαγητό, με τα ξενύχτια, με τα γλυκά, με το αλκοόλ… Δεν είναι σπάνιο, μάλιστα, μερικές φορές να πληρώσουμε ακριβά αυτές τις ατασθαλίες μας. Ένα, δύο κιλά παραπάνω, κούραση, φούσκωμα, βαρυστομαχιά… Ας μην ξεχνάμε όμως και το hangover, το δυσάρεστο επακόλουθο των λίγο παραπάνω ποτηριών, που μας κάνει συχνά να μετανιώνουμε που… χαλαρώσαμε τόσο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να ευχαριστηθούμε το αλκοόλ, όταν βγούμε για φαγητό ή ποτό, χωρίς να πρέπει να υποστούμε τις δυσάρεστες συνέπειες. Ας δούμε πώς.

[thb_dividers style=”style7″]

Τι είναι το hangover

Με τον όρο «hangover» περιγράφουμε το σύνολο των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκύπτουν μετά από ένα μεθύσι. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν πόνους ή κράμπες στο κεφάλι ή και σε σημεία του σώματος, έντονη ναυτία και ζάλη, εμετούς, έντονο αίσθημα δίψας και ξηροστομία, αίσθημα κακουχίας, αδυναμίας, εξάντλησης και ευαισθησία στο φως.

[thb_dividers style=”style7″]

Πώς θα το προλάβουμε

Όπως πιθανώς ήδη γνωρίζετε, το αλκοόλ μάς «χτυπάει» λιγότερο όταν συνοδεύεται από φαγητό ή όταν έχουμε γεμάτο στομάχι τη στιγμή που αρχίζουμε να πίνουμε. Η καλύτερη επιλογή είναι τα λιπαρά φαγητά (αν δεν θέλουμε να φάμε, μπορούμε να πιούμε έστω μία κουταλιά λάδι), γιατί έτσι το στομάχι αδειάζει πιο αργά και το αλκοόλ απορροφάται πιο δύσκολα, ενώ αντίστοιχα και η δράση του γίνεται πιο ήπια. Αντίθετα, όταν το στομάχι είναι άδειο, το αλκοόλ απορροφάται πολύ γρήγορα, περνάει συντομότερα στην κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλο και έτσι μεθάμε πιο εύκολα. Αν δεν έχουμε φάει ή είμαστε σε κάποιο μπαρ, πάρτι, κάλεσμα χωρίς φαγητό, τότε μια καλή λύση είναι οι ξηροί καρποί, που ανήκουν στις λιπαρές τροφές και έτσι επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ, ακόμα κι αν καταναλωθούν παράλληλα με το ποτό.

Εκτός από το φαγητό, μεγάλη σημασία έχει και το νερό. Είτε πίνουμε νερό ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά είτε τα αραιώνουμε με νερό, έχουμε διπλό κέρδος: αραιώνεται το αλκοόλ που καταναλώνουμε κι έτσι μεθάμε δυσκολότερα, ή αυξάνεται η ποσότητα του ποτού, με αποτέλεσμα να κρατάει περισσότερη ώρα.


Ποια ποτά μάς μεθάνε ευκολότερα

Ίσως έχετε ήδη ακούσει ότι τα γλυκά ποτά προκαλούν πιο εύκολο αλλά και χειρότερο μεθύσι. Είναι αλήθεια. Υπάρχουν όμως κι άλλοι κανόνες σχετικά με το ποια ποτά μάς μεθάνε ευκολότερα από τα υπόλοιπα. Έτσι:

*Αποφεύγουμε ό,τι αφρίζει. Τόσο τα αναψυκτικά στα ποτά όσο και οι αφρώδεις οίνοι (π.χ. σαμπάνια) χαλαρώνουν τον πυλωρικό σφιγκτήρα που υπάρχει ανάμεσα στο στομάχι και το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα το αλκοόλ να περνάει ταχύτερα στο έντερο, να απορροφάται γρηγορότερα και έτσι να μεθάμε πιο εύκολα.

*Προτιμάμε τα ανοιχτόχρωμα ποτά. Οι ξανθιές μπίρες, το λευκό κρασί και τα «άσπρα» ποτά έχουν πάντα λιγότερο αλκοόλ (βότκα, τζιν κ.ά.).

*Όσο πιο σκουρόχρωμο είναι το ποτό, τόσο πιο μεγάλο είναι το μεθύσι. Η μπίρα και το κόκκινο κρασί είναι τα λιγότερο «επικίνδυνα», ενώ το ρούμι και τα διάφορα μπέρμπον είναι από αυτά που μας μεθάνε περισσότερο.

*Προσοχή στα γλυκά ποτά! Όσο πιο γλυκό είναι ένα ποτό, όπως π.χ. τα λικέρ ή τα κοκτέιλ, και κυρίως αυτά που έχουν προσθήκη ζάχαρης, τόσο πιο εύκολο είναι να μεθύσουμε.


Τι να κάνουμε αν τελικά μεθύσουμε

*Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο ύπνος είναι πολύ βοηθητικός. Στη διάρκειά του δίνουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να μεταβολίσει στο συκώτι όλο το αλκοόλ που καταναλώσαμε.

*Πολύ σημαντική είναι η καλή ενυδάτωση και η κατανάλωση πολλών υγρών (κυρίως νερού, και φυσικά όχι αλκοολούχων). Από τη μία πλευρά θα ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας, που αφυδατώνεται από το αλκοόλ, και από την άλλη πλευρά, τα πολλά υγρά θα μειώσουν την περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα μας.

*Αν μεθύσουμε, είναι σκόπιμο να καταναλώσουμε στερεά τροφή για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα γαστρίτιδας (πόνος στο στομάχι, ναυτία κ.λπ.) που προκαλεί το αλκοόλ. Το ψωμί και οι φρυγανιές, που απορροφούν τα υγρά, είναι μια καλή επιλογή όπως και οτιδήποτε άλλο που δεν ερεθίζει το στομάχι.

*Κάποιο αναλγητικό, κατά προτίμηση παρακεταμόλη, που δεν επιβαρύνει το στομάχι, είναι χρήσιμο για να αντιμετωπιστεί ο πονοκέφαλος που πιθανώς νιώθουμε.

*Πίνουμε έναν καφέ για να μας τονώσει, καθώς το αλκοόλ προκαλεί καταστολή.

*Χαλαρώνουμε. Ηρεμία, χαμηλός φωτισμός και ίσως μια κρύα πετσέτα στο κεφάλι θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα. Καλό είναι όμως να αποφύγουμε το ζεστό μπάνιο, γιατί προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να ζαλιστούμε, να πέσουμε και να χτυπήσουμε. Αντ’ αυτού, αρκετό δροσερό νερό στο πρόσωπο θα μας βοηθήσει να ανανεωθούμε και να ξυπνήσουμε.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Δρ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, κλινικό φαρμακολόγο-παθολόγο.