fbpx

Τι να βάλουμε στο φαρμακείο των διακοπών

Τι να βάλουμε στο φαρμακείο των διακοπών

Πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας έχουμε πολλά πράγματα να μαζέψουμε, να κανονίσουμε, να σκεφτούμε. Δεν θέλουμε –και δεν πρέπει– να ξεχάσουμε τίποτα: τα ρούχα μας, το μαγιό μας, το καπέλο μας, τις πετσέτες μας, τις κρέμες μας, τα αντηλιακά μας, τα απαραίτητα εντομοαπωθητικά… Όλα όσα χρειαζόμαστε για να ευχαριστηθούμε τη θάλασσα και τον ήλιο, να ξεκουραστούμε, να διασκεδάσουμε αλλά και να προλάβουμε τυχόν απρόοπτα, όπως τσιμπήματα, εγκαύματα κ.λπ. Μερικές φορές όμως, παρά την προσοχή μας, προκαλούνται ατυχήματα ή μας συμβαίνουν άλλες αναποδιές, όπως κάποια αλλεργία, ένα τσίμπημα, μια ελαφριά δηλητηρίαση. Ας δούμε τι πρέπει να έχουμε πάντα στο φαρμακείο των διακοπών μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.

Της Άννας Δάλλα

Τι χρειάζεται να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών

Αν δεν είναι να κάνουμε διακοπές σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος, που απέχει από πόλη ή κέντρο υγείας, δεν χρειάζεται να πάρουμε πολλά φάρμακα μαζί μας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε τα φάρμακα που παίρνουμε σε σταθερή βάση και μάλιστα σε ποσότητα επαρκή για όσο διάστημα θα λείπουμε. Πέρα από αυτά, χρειάζεται να έχουμε μαζί μας:

*Οινόπνευμα, οξυζενέ και ένα ιωδιούχο αντισηπτικό για να αντιμετωπίσουμε τυχόν μικροτραυματισμούς.

*Βαμβάκι και επιδεσμικό υλικό (τραυμαπλάστ, γάζες, επίδεσμο απλό και ελαστικό και λευκοπλάστ).

*Παυσίπονα (παρακεταμόλη και αντιφλεγμονώδη).

*Μια αντιισταμινική ή/και κορτιζονούχα αλοιφή για τα τσιμπήματα, αμμωνία και αντιισταμινικά χάπια. Αν γνωρίζουμε ότι έχουμε κάποια σοβαρή αλλεργία, θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί την ειδική ένεση αδρεναλίνης (με συνταγή του γιατρού μας). Σε κάθε περίπτωση, αν δούμε ότι παρουσιάζουμε έντονη αντίδραση (είτε τοπική είτε γενικευμένη) σε κάποιο τσίμπημα, είναι σκόπιμο να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

*Μια αντιβιοτική αλοιφή.

*Αντιεμετικά φάρμακα (αν έχουμε πρόβλημα ναυτίας στα ταξίδια).

*Αντιδιαρροϊκά χάπια.

*Ενυδατικές κρέμες για να χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση εγκαύματος.

*Αν έχουμε παιδιά, θα πρέπει να έχουμε επιπλέον μαζί μας σιρόπι παρακεταμόλης, αντιισταμινικό σιρόπι και αμπούλες φυσιολογικού ορού (καθώς και σύριγγες ώστε να μετρήσουμε τη δοσολογία αν χρειαστεί να τους χορηγήσουμε κάποιο από τα παραπάνω).

Προσοχή στη φύλαξη των φαρμάκων

Ναι και βέβαια θα πάρουμε στις διακοπές τα φάρμακά μας, τόσο εκείνα που παίρνουμε σε σταθερή βάση όσο και αυτά που χρειαζόμαστε σε περίπτωση απροόπτου. Είναι όμως πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τη φύλαξή τους, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο ήλιος του ελληνικού καλοκαιριού μπορούν να αλλοιώσουν τα φάρμακά μας. Αυτά θα πρέπει να διατηρούνται σε μέρος ξηρό και σκοτεινό και να μην εκτίθενται στην υγρασία, τον ήλιο και τη ζέστη. Έτσι, όταν πηγαίνουμε διακοπές είναι σκόπιμο να τα έχουμε στο δωμάτιό μας ή σε σκιερό μέρος, όταν χρειάζεται να τα παίρνουμε μαζί μας, και να μην τα αφήνουμε στο αυτοκίνητο ή σε κάποια τσάντα στην παραλία, κάτω από τον ήλιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα φάρμακα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, εκτός αν αναγράφεται στις οδηγίες τους ή μας το συστήνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Μάρω Καβάλλη, φαρμακοποιό.