fbpx

Drink Life!


Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε; Κι αν δεν μας αρέσει, μπορούμε να πίνουμε χυμό, αναψυκτικό ή τσάι όταν διψάμε; Επίσης, είναι το νερό τόσο καλό όσο θεωρούμε ή μπορεί να μην είναι ασφαλές και καθαρό, με αποτέλεσμα να γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας;

Της Άννας Δάλλα


Νερό: Το πιο υγιεινό ποτό

Το έχουμε ακούσει πολλές φορές και ίσως το θεωρούμε δεδομένο, αλλά είναι χρήσιμο να το επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία: το καλύτερο, το πιο υγιεινό, το πιο διαιτητικό και το πιο φθηνό «ποτό» για να αντιμετωπίσουμε τη δίψα μας είναι ένα ποτήρι δροσερό νερό. Το νερό δεν μας δίνει καθόλου θερμίδες και δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Έτσι, οι ειδικοί συστήνουν να πίνουμε καθημερινά 1,5 με 2 λίτρα νερού (λίγο λιγότερο τον χειμώνα και λίγο περισσότερο το καλοκαίρι), που αντιστοιχούν σε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα, ώστε να είμαστε ενυδατωμένοι και να αντικαθιστούμε το νερό που χάνει ο οργανισμός μας καθημερινά. Μια λύση είναι να γεμίζουμε κάθε πρωί ένα μπουκάλι 1,5 λίτρου με φρέσκο, δροσερό νερό από τη βρύση (ή να το διατηρούμε στο ψυγείο το καλοκαίρι) και να το μας έχουμε δίπλα στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να νιώθουμε την υποχρέωση να το καταναλώσουμε όλο. Το νερό, άλλωστε, είναι βασικό για να λειτουργεί καλά το σώμα μας. Βοηθά στο να αποβάλλονται οι τοξίνες από τον οργανισμό μας, στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και των νεφρών μας, στο να έχουμε ένα υγιές και όμορφο δέρμα κ.ά.

Άκου τη δίψα σου

Η δίψα είναι ο μηχανισμός του οργανισμού μας για να μας θυμίσει ότι πρέπει να πιούμε νερό για να μην αφυδατωθούμε. Η αφυδάτωση (κατάσταση στην οποία διαταράσσεται η ισορροπία ηλεκτρολυτών και υγρών στο αίμα μας) είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνη (π.χ. σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης διάρροιας και εμετών που επιμένουν), αλλά αντιστρέφεται εύκολα αν πάρουμε αρκετή ποσότητα υγρών, γι’ αυτό και όταν αρχίζουμε να νιώθουμε ότι διψάμε είναι σκόπιμο να πίνουμε νερό αμέσως. Μάς ξεδιψάει χωρίς να μας επιβαρύνει με θερμίδες, ζάχαρη ή άλλες περιττές ουσίες. Δεν είναι όμως μόνο το νερό που ξεδιψάει, είναι και οι φρέσκοι φυσικοί χυμοί, τα φρούτα (π.χ. πορτοκάλι, καρπούζι, γκρέιπφρουτ), τα λαχανικά (π.χ. αγγούρι), το τσάι και τα διάφορα αφεψήματα από βότανα, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης όμως. Όσον αφορά άλλα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, αν και θα μας ξεδιψάσουν στην αρχή, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ζάχαρη που περιέχουν θα διαταράξει και πάλι τους ηλεκτρολύτες μας. Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη δεν θα έχουν πιθανώς αυτήν την επίδραση, αλλά και πάλι δεν πρέπει να τα προτιμάμε σε σχέση με το νερό, που είναι τόσο ευεργετικό. Όσον αφορά στον καφέ και γενικά στα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη –όπως και στο αλκοόλ–, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ούτε αυτά ενδείκνυνται για να μας ενυδατώσουν, καθώς αυξάνουν τη διούρηση και άρα το ενδεχόμενο της περαιτέρω αφυδάτωσης. Τα ισοτονικά ποτά που επιλέγουν κάποιοι είναι χρήσιμα κυρίως έπειτα από προπόνηση και έντονη σωματική άσκηση και εφίδρωση, όπου έχουν χαθεί πολλοί ηλεκτρολύτες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κι αυτά περιέχουν ζάχαρη.

Το νερό αδυνατίζει

Αυτό ισχυρίζεται έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity και λέει ότι όταν πίνουμε 500 ml νερό πριν από κάθε γεύμα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσουμε, αφού στη διάρκεια της έρευνας όσοι έπιναν και νερό πριν από το γεύμα έτρωγαν τελικά περίπου 40 θερμίδες λιγότερες τη φορά και έχασαν συνολικά 2 κιλά περισσότερα από όσους έκαναν επίσης δίαιτα αλλά δεν έπιναν και το επιπλέον νερό πριν από το φαγητό.

Να πίνουμε νερό βρύσης;

Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι το νερό που παίρνουμε από βρύσες που ανήκουν στο δίκτυο ύδρευσης είναι πόσιμο και ασφαλές. Και ποιο ποσοστό της χώρας μας καλύπτεται από το δίκτυο ύδρευσης; Το 99-100%. Υπεύθυνες για την ασφάλεια του νερού του δικτύου είναι η ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα και οι κατά τόπους δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης (που έχουν ιδρύσει οι Δήμοι) ή οι ίδιοι οι Δήμοι, αν δεν υπάρχουν ειδικές τέτοιες επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις (ή οι Δήμοι, όπου αυτές δεν υπάρχουν) είναι υπεύθυνες για να διενεργούν μετρήσεις στο νερό και στη συνέχεια να γνωστοποιούν τα αποτελέσματα στους αρμόδιους φορείς (στις Νομαρχίες και στο Υπουργείο Υγείας, που με τη σειρά του τα στέλνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Επίσης, δειγματοληψίες διενεργούνται και από τις Νομαρχίες, τις Περιφέρειες και, τέλος, το Υπουργείο Υγείας.

Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.PhDc, κλινικός διαιτολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (www.dimosthenopoulos.gr).