HealthPsychologycovid 19 επιδημία

covid 19 επιδημία

Στη φάση την οποία βιώνουμε υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που μας στρεσάρουν: ο εγκλεισμός και ο ιός, που ανησυχούμε μήπως κολλήσουμε αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Και είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι να ανησυχούμε από την εποχή των σπηλαίων. Όσο βρισκόμαστε σε εγρήγορση έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουμε αλλά και να αποκτήσουμε νέες ικανότητες. Όμως όταν το στρες μας κατακλύζει και φτάνει να γίνεται πανικός, τότε αρχίζει να γίνεται και πρόβλημα. Και ο πανικός είναι μεταδοτικός. Πώς μπορούμε να κρατήσουμε το στρες υπό έλεγχο;

Δεν πρέπει να ακούμε πάντα αυτό που λέει το μυαλό μας
Θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε αν τα γεγονότα, τα επιστημονικά στοιχεία και οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε το ίδιο. Μερικές φορές το μυαλό μας φαντάζεται πράγματα χωρίς να επιμένει στην πραγματικότητα και στις απτές αποδείξεις. Για παράδειγμα, αντί να λέμε «Θα κολλήσω τον ιό», μπορούμε να λέμε «Το μυαλό μου λέει ότι θα κολλήσω», ώστε να συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για κάτι που δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις μας αλλά και τον χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτές. Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε. Άλλωστε, το να ανησυχούμε δεν θα μας βοηθήσει ούτε να μην κολλήσουμε ούτε να το περάσουμε πιο ελαφριά.

Δεν πρέπει να αγνοούμε τα σωματικά συμπτώματα του στρες
Δεν είναι καθόλου απίθανο να κάνουμε τον εαυτό μας να «αρρωστήσει» και να νιώθουμε πολλά δυσάρεστα συμπτώματα μόνο και μόνο από τον φόβο και τον πανικό ότι μπορεί να αρρωστήσουμε. Το στρες αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και είναι πολύ πιθανό να μας προκαλέσει και δύσπνοια. Οι ειδικοί προτρέπουν, αντί να αγνοήσουμε αυτά τα συναισθήματα και τα συμπτώματα που μας προκαλούν, να τα σκεφτούμε και να τα κατανοήσουμε. Να τα ονομάσουμε και να τα περιγράψουμε καθώς τα βιώνουμε. Μια καλή ιδέα είναι να εστιάσουμε στην αναπνοή μας. Να ηρεμήσουμε και να μετρήσουμε για 10 δευτερόλεπτα τις αναπνοές μας, εισπνοές και εκπνοές.

Κρατάμε ημερολόγιο
Όχι καραντίνας, αλλά των ανησυχιών μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα βοηθηθούμε αν έχουμε ένα τετράδιο όπου θα γράφουμε τις σκέψεις μας. Στη συνέχεια θα κλείνουμε το τετράδιο, θα το αφήνουμε στο πλάι και δεν θα το ξανακοιτάμε μέχρι να χρειαστεί να ξαναγράψουμε. Θα μας βοηθήσει επίσης το να ζωγραφίσουμε δύο κύκλους. Στον έναν θα βάλουμε όλα όσα μπορούμε να ελέγξουμε και στον άλλον όλα όσα δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να επηρεάσουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι.

Καταναλώνουμε μόνο όσα αντέχουμε
Αν τα νέα σχετικά με τον ιό μας αγχώνουν και μας στενοχωρούν, είναι σκόπιμο να τα περιορίσουμε. Όχι στον βαθμό να μη γνωρίζουμε τι συμβαίνει ή να αγνοήσουμε την κατάσταση, καθώς είναι σοβαρή, να μειώσουμε όμως τις ώρες που βλέπουμε ειδήσεις, που μπαίνουμε στο ίντερνετ και διαβάζουμε σχετικά νέα και ανακοινώσεις ή συζητάμε σε σχέση με αυτό.

Επιλέγουμε μόνο αξιόπιστες πηγές
Το να διαβάζουμε συνέχεια θεωρίες και πληροφορίες από πηγές που δεν είναι σίγουρα αξιόπιστες και επιστημονικές δεν θα μας βοηθήσει καθόλου. Ίσα ίσα θα αγχωθούμε και θα πελαγώσουμε. Η λύση είναι να αποφασίσουμε ποιους εμπιστευόμαστε και να ακούμε και να διαβάζουμε πληροφορίες μόνο από εκείνες τις πηγές.

Θα πρέπει σίγουρα να φροντίζουμε να αφιερώνουμε χρόνο στο να:

*Διαβάζουμε ένα βιβλίο

*Βλέπουμε μια ταινία

*Μαγειρεύουμε και τρώμε υγιεινό φαγητό

*Κοιμόμαστε καλά

*Κάνουμε κάποια μορφή άσκησης

*Επικοινωνούμε με τους αγαπημένους μας. Ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε απομόνωση, το να μιλήσουμε και να μοιραστούμε όσα νιώθουμε και φοβόμαστε, να γελάσουμε λίγο ή να συζητήσουμε άλλα, άσχετα πράγματα μας βοηθάει ουσιαστικά.

Θα μας βοηθήσει επίσης το να μη βγαίνουμε συχνά έξω, να παίρνουμε μέτρα προστασίας όταν βγαίνουμε, να πλένουμε καλά τα χέρια μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών ώστε να νιώθουμε πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προστατευτούμε.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, MSc, ψυχολόγο Υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.