fbpx

Cellulite: What really works!


Μαγικό ραβδί που εξαφανίζει την κυτταρίτιδα δεν υπάρχει! Για σώμα πιο σφριγηλό, με δέρμα πιο λείο και όμορφο, ο αγώνας εναντίον της πρέπει να είναι συνεχής και κάποιες φορές εντατικός. Απαιτεί σύστημα, επιμονή και τα κατάλληλα όπλα! Μεσοθεραπεία, μηχανήματα, μικροβελονισμός, διατροφή, λεμφικό μασάζ και καθημερινές συνήθειες που βοηθούν πραγματικά να περιορίσουμε την κυτταρίτιδα αναφέρονται στις απαντήσεις που λάβαμε από τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα. Ανακαλύψτε όσα αξίζει να γνωρίζετε!

Της Μάνιας Μπούσμπουρα

Γιατί τόσο πολλές γυναίκες παραπονούνται για την κυτταρίτιδα; Κάνουμε κάτι λάθος;

Είχα ακούσει σε μια σχετική ομιλία κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη: ότι το 80% των γυναικών έχει κυτταρίτιδα και το υπόλοιπο 20% πιστεύει ότι έχει! Πράγματι, λοιπόν, απασχολεί σχεδόν όλες τις γυναίκες, αφού είναι δυστυχώς γυναικείο προνόμιο. Ακόμα και αθλήτριες ή μοντέλα, δηλαδή πολύ γυμνασμένες ή αδύνατες γυναίκες, έχουν κυτταρίτιδα. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά ο σημαντικότερος, κατά τη γνώμη μου, είναι η ανατομία του λιπώδους ιστού κάτω από το γυναικείο δέρμα. Ο συνδετικός ιστός που κρατά τα λιποκύτταρα είναι αραιός και έτσι τα λιποκύτταρα προβάλλουν, κάτι που δεν συμβαίνει στους άνδρες. Η ποιότητα του δέρματος επίσης παίζει ρόλο. Όσο πιο παχύ είναι το δέρμα, τόσο λιγότερη κυτταρίτιδα έχουμε. Ορμονικοί παράγοντες, κακή διατροφή και καθιστική ζωή συμβάλλουν επίσης, με αποτέλεσμα αυτή η κατασκευαστική γυναικεία ιδιαιτερότητα να εκδηλώνεται ακόμη πιο έντονα. Παράλληλα, όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα χαλαρώνει και η όλη εικόνα επιδεινώνεται. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι η κυτταρίτιδα είναι μια κατασκευασμένη «ασθένεια» της εποχής μας, αφού ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας επιβάλλει να δείχνουμε πιο συχνά γυμνό το σώμα μας και να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τέλειες εικόνες που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα αναφέρετε καταλαβαίνω γιατί κάθε λίγο βγαίνουν και νέες μέθοδοι για την αντιμετώπισή της. Αλλά… what really works;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αντιμετώπισή της, γι’ αυτό ακριβώς αναπτύσσονται συνέχεια νέες μέθοδοι και τεχνολογίες. Με αυτές τις μεθόδους δεν μπορούμε όμως να την εξαφανίσουμε δια παντός. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να την βελτιώσουμε, να την περιορίσουμε. Επίσης, προσπαθούμε να προλάβουμε τη χαλάρωση του δέρματος, ώστε να μην έχουμε περαιτέρω επιδείνωση της κυτταρίτιδας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη μεσοθεραπεία;

Η ενέσιμη μεσοθεραπεία είναι μία από τις μεθόδους που σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, τεχνολογίες όπως οι ραδιοσυχνότητες, που στόχο έχουν τη σύσφιξη του δέρματος, και μηχανήματα που κάνουν λεμφικό μασάζ δρουν συνεργικά με τη μεσοθεραπεία.

Η μεσοθεραπεία τι επιτυγχάνει και τι προσφέρει τελικά στο σώμα;

Επεμβαίνει στοχευμένα στην καρδιά του προβλήματος. Διοχετεύουμε με λεπτή βελόνα ειδικές ουσίες που ενισχύουν τον συνδετικό ιστό, βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία, απομακρύνουν τοξικές ουσίες και ομαλοποιούν τον λιπώδη ιστό. Επίσης, πάντα χρησιμοποιούμε και ουσίες που προλαμβάνουν τη χαλάρωση του δέρματος και το ενισχύουν. Στοχεύουμε στην πρόληψη, με το να βελτιώσουμε την ποιότητα του δέρματος, αλλά και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, επεμβαίνοντας στην αιτιοπαθογένεια.

Πώς μπορούμε να επιλέξουμε τη θεραπεία που μας ταιριάζει και σε πόσο καιρό θα δούμε αν έχει πράγματι αποτελέσματα στο σώμα μας;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε αν δεν δοκιμάσουμε μια θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι εξατομικευμένη. Για την κυτταρίτιδα συνήθως απαιτούνται 6-8 συνεδρίες με όλες τις μεθόδους (ενέσιμη μεσοθεραπεία ή μηχανήματα). Ένα μικρό ποσοστό των θεραπευόμενων θα ανταποκριθεί εξαιρετικά, ένα επίσης μικρό ποσοστό δεν θα ανταποκριθεί καθόλου και το μεγαλύτερο ποσοστό θα έχει μια καλή ή μέτρια ανταπόκριση. Αυτό όμως το βλέπουμε συνήθως μετά τη δεύτερη ή τρίτη συνεδρία. Σίγουρα πάντως αξίζει να το δοκιμάσουμε.

Ποια είναι η διαδικασία της μεσοθεραπείας;

Είναι σχετικά απλή. Έχοντας το σώμα σε όρθια θέση και με κάθετο φωτισμό, εντοπίζουμε τις περιοχές με την κυτταρίτιδα. Αποστειρώνουμε σχολαστικά το δέρμα και με πολύ λεπτή βελόνα διοχετεύουμε το μεσοθεραπευτικό μας μείγμα σε βάθος 4-6 χιλιοστών. Κάνουμε μια ένεση ανά 0,5-1 εκ., ώσπου να καλύψουμε όλη την περιοχή. Προηγουμένως μπορούμε να βάλουμε αναισθητική κρέμα τοπικά, ώστε να είναι καλά ανεκτή η θεραπεία. Κάνουμε μία θεραπεία την εβδομάδα και συνήθως απαιτούνται 6-8 συνεδρίες. Μετά μπορούμε να επαναλαμβάνουμε μία φορά τον μήνα, για συντήρηση του αποτελέσματος.

Άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουμε; Παρενέργειες, αντενδείξεις υπάρχουν;

Μετά τη θεραπεία μπορεί να υπάρχει τοπικά ερεθισμός ή ήπιο αίσθημα πόνου, τσιμπήματος ή φαγούρας, που υποχωρεί εντός 24ώρου. Μπορεί να προκύψουν επίσης μελανιές, που υποχωρούν σε μία εβδομάδα περίπου. Σε άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες καλό είναι να κάνουμε ένα τεστ πριν ξεκινήσουμε τη θεραπεία. Αντενδείκνυται όταν υπάρχουν ενεργές δερματικές λοιμώξεις (έρπητας, σταφυλόκοκκος), σε άτομα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά ή κορτιζόνη, που έχουν μη ελεγχόμενο διαβήτη ή σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα.

Στη μεσοθεραπεία, όμως, έχουν δοκιμαστεί πολλές ουσίες τα τελευταία χρόνια. Ποιο μείγμα είναι το πιο αποτελεσματικό; Υπάρχει κάτι νέο και πολύ δραστικό;

Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η καφεΐνη, που έχει διουρητική δράση και κινητοποιεί τον μεταβολισμό (αντενδείκνυται όμως σε αυτούς που κάνουν ομοιοπαθητική). Η καρνιτίνη, επίσης, που έχει λιποδιαλυτική δράση. Το οργανικό πυρίτιο, που ενισχύει το δέρμα και τον συνδετικό ιστό και συμβάλλει στη σφριγηλότητα του δέρματος. Επίσης, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, όπως η αγκινάρα, το ginkgo biloba (ενισχύει και τη μικροκυκλοφορία) κ.ά.

Πατενταρισμένα μεσοθεραπευτικά μείγματα που περιέχουν και νέες δραστικές ουσίες για την κυτταρίτιδα έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα.

-Το RRS CELLUTRIX περιέχει υαλουρονικό οξύ για την ενίσχυση της ποιότητας του δέρματος και άλλες δέκα ομάδες δραστικών συστατικών (πεπτίδια, βιταμίνες, αμινοξέα, λιποδιαλυτικά, φλαβονοειδή, ισοένζυμα, ιχνοστοιχεία, πολυφαινόλες κ.ά.). Ο συνδυασμός αυτών των δραστικών συστατικών δίνει τροφή στους ιστούς, ρυθμίζει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και τον μεταβολισμό των λιπιδίων, αποσυμφορεί την περιοχή. Στοχεύοντας σε πολλαπλά επίπεδα, ομαλοποιείται το δέρμα που εμφανίζει κυτταρίτιδα.

-Το STRIKECELL βασίζεται σε μια νέα υπόθεση για την παθογένεια της κυτταρίτιδας, η οποία σχετίζεται με την τοξικότητα του σιδήρου. Περιέχει το EDTA, μια δραστική ουσία που δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες που αθροίζονται στο δέρμα λόγω της κακής μικροκυκλοφορίας και οδηγούν στη χαλάρωση του συνδετικού ιστού και στο οξειδωτικό στρες. Επίσης, περιέχει καφεΐνη, αγκινάρα (detox και διουρητική δράση) και equisetum (φυτικό διουρητικό και πλούσιο σε πυρίτιο για ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος).

-Το SRS BODYFIT περιέχει centella asiatica, caffeine, lcarnitine, cytokines και υαλουρονιδάση, η οποία δρα στοχευμένα στα αίτια που προκαλούν την εικόνα φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα, ενώ αυξάνει τη διαπερατότητα των ιστών, κάνοντας πιο δραστικά τα υπόλοιπα συστατικά του μείγματος.

Ο γιατρός σας θα επιλέξει το κατάλληλο μείγμα για σας, ανάλογα με τον τύπο της κυτταρίτιδας που έχετε.

Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες για ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα;

Συσκευές όπως τα dermarollers και dermapen (μικροβελονισμός) μπορούν να δράσουν συνεργικά. Πρόκειται για συσκευές με λεπτές βελόνες που προκαλούν πολλαπλά λεπτά τσιμπήματα-τραυματισμούς στο δέρμα, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των επουλωτικών μηχανισμών του και την παραγωγή νέου κολλαγόνου. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ευεργετική στις μεγαλύτερες γυναίκες, γιατί συσφίγγει το δέρμα, δίνει σφριγηλότητα και ελαστικότητα και καταπολεμά σε μεγάλο βαθμό την επιδερμιδική χαλάρωση.

Τι άλλο βοηθάει παράλληλα;

Η ενέσιμη μεσοθεραπεία αποδίδει πολύ περισσότερο όταν συνδυάζεται με λεμφικό μασάζ, γιατί έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία της περιοχής και αποβάλλονται τοξίνες και λιποκύτταρα. Είναι σημαντικό κατά την περίοδο της θεραπείας να περιοριστούν οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά στη διατροφή. Πολλοί συνιστούν μία ώρα πριν από τη θεραπεία να προσλαμβάνεται πρωτεΐνη, όπως ασπράδια δύο αβγών.

Πέρα από τις θεραπείες στο ιατρείο, θεωρείτε ότι η κυτταρίτιδα προϋποθέτει και κάποιες θυσίες;

Ασφαλώς και χρειάζεται προσοχή. Πρέπει να διατηρούμε ένα φυσιολογικό για το ύψος μας σωματικό βάρος, να κάνουμε ισορροπημένη διατροφή, να γυμναζόμαστε καθημερινά (ιδανική άσκηση θεωρείται το κολύμπι, γιατί κινητοποιεί τη λεμφική κυκλοφορία). Επίσης, να μην καπνίζουμε, γιατί το κάπνισμα είναι από τους κύριους παράγοντες γήρανσης του δέρματος (σπάει το κολλαγόνο και την ελαστίνη), ενώ επηρεάζει και τη μικροκυκλοφορία (διαταραχές στα αγγεία). Βέβαια, όλα αυτά θα τα χαρακτήριζα περισσότερο ως αλλαγή τρόπου ζωής, η οποία θα ευεργετήσει συνολικά την υγεία μας, και δεν τα βλέπω σαν θυσίες. Καθημερινή περιποίηση με αντικυτταριτιδικές κρέμες επίσης βοηθά στη συντήρηση του αποτελέσματος.


Ευχαριστούμε την κ. Παναγιώτα Ρήγα, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, εξειδικευμένη σε σημαντικούς τομείς της Αισθητικής Δερματολογίας, όπως η μεσοθεραπεία (ειδική εκπαίδευση στη Γαλλία), η χρήση των δερματολογικών lasers και τα ενέσιμα εμφυτεύματα.

www.improveyourskin.gr