fbpx

Ανησυχία

anisihia

Για πολλούς από εμάς η ανησυχία είναι μέρος της ζωής μας, της ίδιας της ύπαρξής μας. Ειδικά οι γυναίκες φαίνεται ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την ανησυχία. Είναι κατά κάποιον τρόπο γραμμένη στα γονίδιά μας.

Της Άννας Δάλλα

Γιατί ανησυχούμε συνέχεια;

Έρευνα που έγινε σε 2.000 ενήλικες έδειξε ότι συγκεκριμένα οι γυναίκες περνάμε έναν ολόκληρο μήνα από κάθε χρόνο της ζωής μας ανησυχώντας. Οι βασικές μας έγνοιες σχετίζονται με την υγεία των αγαπημένων μας, την ασφάλεια της οικογένειάς μας, τις ανάγκες και τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών και συγγενών μας. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για αναμενόμενες ανησυχίες, όταν περνάμε πολύ χρόνο ανησυχώντας για τέτοια πράγματα, ίσως δούμε να επηρεάζεται η υγεία μας, τόσο η ψυχική όσο και η συναισθηματική και η σωματική. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, το 57% των γυναικών παραδέχτηκε ότι παραμελεί την υγεία του από φόβο για τον χρόνο που θα στερήσει από την οικογένεια, ενώ κατά 72% παραδέχτηκαν ότι αγνοούσαν ανησυχητικά συμπτώματα που έκαναν την εμφάνισή τους.

Τι να κάνουμε για να διαχειριστούμε την ανησυχία μας

Κάνουμε τον εαυτό μας προτεραιότητα
Οι γυναίκες, δυστυχώς, τείνουμε να βάζουμε τον σύντροφό μας, τα παιδιά μας, την οικογένειά μας, τους ηλικιωμένους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τη φροντίδα του σπιτιού, τις επαγγελματικές υποχρεώσεις μας πάνω από τον εαυτό μας. Ωστόσο, ο εαυτός μας θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Ακόμα κι αν θέλουμε να φροντίσουμε όλους τους άλλους, πώς θα τα καταφέρουμε αν δεν είμαστε εμείς οι ίδιες καλά;

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας
Πολύ συχνά εκφράζουμε το παράπονό μας για όσα μας λείπουν: μια καλή σχέση, ένα ακριβό αυτοκίνητο, ένα ωραίο ταξίδι, ένα μεγαλύτερο σπίτι, περισσότερα χρήματα, μια καλύτερη δουλειά… Σπάνια όμως σκεφτόμαστε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας γι’ αυτά που έχουμε. Αυτή η πρακτική θα μας βοηθήσει να ανησυχούμε λιγότερο για όσα δεν έχουμε και να χαιρόμαστε περισσότερο με όσα απολαμβάνουμε.

Ελέγχουμε τη σκέψη μας
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το γεγονός ότι έχουμε μια σκέψη –που μας κάνει να ανησυχούμε– δεν σημαίνει ότι αυτή είναι και αληθινή. Εναλλακτικά, μπορούμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε αισιόδοξες σκέψεις.

Δείχνουμε συμπόνια στον εαυτό μας
Όταν έχουμε πολλές υποχρεώσεις, δουλειές και έγνοιες, μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε αποτύχει και ότι η ζωή μάς έχει πάρει από κάτω. Όμως αυτός ο τρόπος σκέψης δεν θα βοηθήσει. Αντίθετα, θα πρέπει να μας συμπονέσουμε για τις δυσκολίες μας και να μας δώσουμε συγχαρητήρια για όσα καταφέραμε.

Μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε
Αναγνωρίζουμε τις αγχωτικές σκέψεις και τις αφήνουμε να περάσουν. Μετά αναπνέουμε αργά και σταθερά, προσπαθώντας να εστιάσουμε στη διαδικασία της αναπνοής και του αέρα που μπαίνει από τη μύτη και βγαίνει από το στόμα. Τέλος, επιλέγουμε να κάνουμε κάτι που μας χαλαρώνει, όπως ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να μιλήσουμε στο τηλέφωνο με μια φίλη μας.

Ξεκινάμε ένα χόμπι
Ένα χόμπι που μας κάνει να συγκεντρωνόμαστε στο παρόν και σε αυτό με το οποίο ασχολούμαστε –για παράδειγμα, το να ζωγραφίζουμε– μας βοηθάει να διώχνουμε μακριά τις έγνοιες μας.

Επικεντρωνόμαστε στο τώρα
Θα μας βοηθήσει πολύ να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει σημασία ούτε το «σε λίγο» ούτε το «αύριο», οπότε γιατί να ανησυχούμε γι’ αυτά;

Βάζουμε την ανησυχία στο πρόγραμμα
Μπορούμε να επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα 15λεπτο π.χ. κάθε μέρα, το οποίο θα αφιερώσουμε στην ανησυχία. Σε αυτά τα λεπτά θα έχουμε το δικαίωμα να ανησυχήσουμε πραγματικά όσο θέλουμε, αλλά θα πρέπει να βάλουμε στην άκρη την ανησυχία αμέσως μόλις περάσει αυτός ο χρόνος. Έτσι, θα καταφέρουμε να διώξουμε τον «θόρυβο» της ανησυχίας από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας στη διάρκεια της ημέρας μας.

Κρατάμε σημειώσεις
Αν προσπαθήσουμε να γράψουμε όλα τα άγχη και τις ανησυχίες μας και όλες τις πιθανές λύσεις που μπορούμε να σκεφτούμε, θα καταφέρουμε να ηρεμήσουμε γιατί θα τα βάλουμε όλα σε μια σειρά.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. www.nataliakoutrouli.gr