Έχει συμβεί σε όλους μας: είμαστε μόνοι, χωρίς μια σχέση που να μας ικανοποιεί, και νιώθουμε δυστυχείς. Σκεφτόμαστε πως αν είχαμε μια καλή σχέση θα ήμασταν και ευτυχισμένοι τελικά. Οι ειδικοί όμως δεν συμφωνούν μαζί μας και μας εξηγούν ότι δεν είναι η σχέση που μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά είμαστε εμείς που κάνουμε μια ευτυχισμένη σχέση.
Της Άννας Δάλλα
Φέρνει μια σχέση την ευτυχία;
Το να έχουμε μια καλή, υγιή και ευτυχισμένη σχέση είναι το ζητούμενο για τον καθέναν από εμάς. Επηρεάζει το πόσο πλήρεις, ευτυχισμένοι και χαρούμενοι νιώθουμε γενικά στη ζωή. Όταν οι άνθρωποι βιώνουμε στιγμές ευτυχίας, τρυφερότητας και αγάπης σε προσωπικό επίπεδο, ενισχύεται η αίσθηση ικανοποίησης, ευδαιμονίας και επιτυχίας στο σύνολο της ζωής μας. Έτσι, δεν είναι καθόλου σπάνιο να πιστεύουμε ότι αυτό που μας λείπει για να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι και γεμάτοι είναι μια καλή ερωτική σχέση. Ως ένα σημείο δεν έχουμε άδικο. Αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι πριν καταφέρουμε να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση με έναν σύντροφο χρειάζεται πρώτα να αναζητήσουμε και να δουλέψουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας και να κατακτήσουμε τον τρόπο να είμαστε ευτυχισμένοι ακόμα και μόνοι μας. Όταν πετύχουμε αυτόν τον στόχο, θα μπορέσουμε να βρούμε και τη σχέση που θα μας ολοκληρώσει. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιλέξουμε και τον κατάλληλο σύντροφο, που θα μας καθρεφτίσει.
Χτίζοντας τη σχέση με τον εαυτό μας
Ουσιαστικά, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε ο σύντροφος του εαυτού μας. Να παίρνουμε φροντίδα, αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό από τον εαυτό μας, έτσι ώστε όταν μάθουμε πώς είναι να τα απολαμβάνουμε όλα αυτά να ψάξουμε για ανθρώπους που θα μας τα προσφέρουν χωρίς εκπτώσεις. Ο στόχος μας λοιπόν θα πρέπει να είναι να μάθουμε να περνάμε καλά και να είμαστε ευτυχισμένοι ενώ είμαστε εργένηδες. Πώς; Θα πρέπει να γίνουμε εμείς οι ίδιοι εκείνοι που θα στηρίζουμε, θα σεβόμαστε, θα ενισχύουμε τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε τι ακριβώς θέλουμε και μας αρέσει, να αναλάβουμε την ευθύνη των επιλογών μας, να αναπτύξουμε τον εαυτό μας και παράλληλα τις κοινωνικές μας σχέσεις. Έτσι θα μάθουμε να στηριζόμαστε στον εαυτό μας και όχι στους άλλους ή στον σύντροφό μας, θα ξέρουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, θα είμαστε ανεξάρτητοι με τους φίλους και τις προσωπικές μας σχέσεις, θα έχουμε τα δικά μας ενδιαφέροντα. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε για να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη και καλή σχέση με τον εαυτό μας και να αναζητήσουμε στη συνέχεια τον κατάλληλο σύντροφο.
Πώς θα αναγνωρίσουμε μια υγιή σχέση
Μια καλή σχέση εμπεριέχει φροντίδα, αγάπη, θαυμασμό, εμπιστοσύνη, σεβασμό, υποστήριξη (πρακτική, συναισθηματική και ηθική), καλή επικοινωνία, προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του ζευγαριού αλλά και του καθενός από τους συντρόφους χωριστά. Δύο ευτυχισμένοι σύντροφοι μοιράζονται την καθημερινότητά τους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κάνουν τα πάντα μαζί ή ότι είναι υποχρεωμένοι να περνάνε ολόκληρο το 24ωρό τους μαζί. Λειτουργούν ως ομάδα, βάζουν τη σχέση τους σε προτεραιότητα, νιώθουν ερωτική και σεξουαλική έλξη ο ένας για τον άλλον και, τέλος, έχουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον τους ως ανθρώπων, ζευγαριού ή και οικογένειας.
Προσοχή στις εξαρτητικές σχέσεις
Ένας κίνδυνος που ελλοχεύει στις σχέσεις –κυρίως όταν δεν έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση– είναι η δημιουργία μιας εξαρτητικής σχέσης. Όπως είναι αναμενόμενο, όλες οι σχέσεις εμπλέκουν έναν βαθμό εξάρτησης των μακροχρόνιων συντρόφων. Το πρόβλημα έγκειται στο να εξαρτώνται υπερβολικά ο ένας από τον άλλον ή και ο ένας μόνο από τον άλλον, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε μη φυσιολογικές συμπεριφορές στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τη σχέση. Πώς θα καταλάβουμε ότι υπάρχει υπερβολική εξάρτηση; Ο εξαρτημένος σύντροφος νιώθει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, ότι δεν είναι ικανός, ότι θα είναι αβοήθητος και ότι χρειάζεται επιβεβαίωση και συμβουλές από τους άλλους για ό,τι κάνει.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. www.nataliakoutrouli.gr