Health8 λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε

8 λόγοι για τους οποίους παχαίνουμε

Προσέχουμε, τρώμε υγιεινά, φροντίζουμε να κάνουμε σωστές επιλογές, παρ’ όλα αυτά βλέπουμε τον δείκτη της ζυγαριάς να παραμένει σταθερός ή και να ανεβαίνει! Τι συμβαίνει; Τι κάνουμε λάθος;

Της Άννας Δάλλα

Όταν βλέπουμε ότι δεν χάνουμε κιλά ή ότι το βάρος μας αυξάνεται ενώ δεν κάνουμε υπερβολές στο φαγητό, προβληματιζόμαστε για το τι μπορεί να εμποδίζει την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε ή να παραμείνουμε σταθεροί. Ας ανακαλύψουμε, όμως, τους λόγους της αποτυχημένης μας προσπάθειας. Αν απαντήσουμε ειλικρινά στις ερωτήσεις που ακολουθούν, είναι πιθανό να βρούμε τις αιτίες πίσω από τη δυσκολία να δούμε στη ζυγαριά το επιθυμητό, για εμάς, νούμερο.

Πότε τρώμε;
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με όσους δεν το παραλείπουν. Το πρωινό μάς βοηθά να δώσουμε ώθηση στον μεταβολισμό μας, ενώ αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που βοηθά το μυαλό και τους μυς μας να δουλεύουν καλύτερα. Είναι σκόπιμο, λοιπόν, να διαλέγουμε τι μας αρέσει και να το τρώμε για πρωινό. Βρόμη, γιαούρτι, φρούτα, φρούτα στο μπλέντερ με γάλα αμυγδάλου, ένα βραστό αβγό είναι πολύ καλές επιλογές για το πρώτο μας γεύμα.

Πόσο τρώμε;
Επιλέγοντας υγιεινά φαγητά και τρόφιμα φροντίζουμε την υγεία μας, όχι όμως και τη σιλουέτα μας. Πολλές υγιεινές τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, το μέλι, οι φυσικοί χυμοί φρούτων, μας δίνουν και πολλές θερμίδες. Επίσης, κάποια υγιεινά τρόφιμα, όπως όσα μας δίνουν πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλούν φούσκωμα και πρήξιμο. Μια καλή ιδέα είναι να κρατήσουμε ένα λεπτομερές ημερολόγιο φαγητού και στη συνέχεια να το μελετήσουμε για να καταλάβουμε αν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από ό,τι φανταζόμαστε και υπολογίζουμε.

Πώς είναι οι συνήθειες του εντέρου μας;
Ειδικά οι γυναίκες ταλαιπωρούμαστε συχνά από φουσκώματα και δυσάρεστα συμπτώματα που προκύπτουν από το ευερέθιστο έντερο. Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για τα προβιοτικά, τα καλά μικρόβια και τη χλωρίδα του εντέρου. Έχει βρεθεί ότι η διατροφή –όπως και οι αντιβιώσεις που πιθανώς παίρνουμε κατά καιρούς– μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη χλωρίδα του εντέρου και επομένως την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του. Σκόπιμο είναι να βρούμε ποια τρόφιμα μας ενοχλούν, προκαλώντας φουσκώματα και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, και να τα αποφεύγουμε (π.χ. γαλακτοκομικά ή τρόφιμα με υψηλά σάκχαρα).

Μήπως φταίνε τα φάρμακα που παίρνουμε;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν το βάρος μας. Μάλιστα, περίπου 10-15% των προβλημάτων βάρους μπορεί να οφείλονται στη φαρμακευτική αγωγή που παίρνουμε. Συγκεκριμένα, τα στεροειδή, κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, αντιυπερτασικά κ.ά. μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε μια τέτοια αγωγή ενώ τη χρειαζόμαστε επειδή μπορεί να ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά μας. Μπορούμε όμως να το συζητήσουμε με τον γιατρό μας και να διερευνήσουμε πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Πώς είναι το ορμονικό μας προφίλ;
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης προβληματιζόμαστε με το βάρος. Χάνουμε δυσκολότερα, έχουμε φουσκώματα, ίσως έχουμε περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς κ.λπ. Όταν βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση της ζωής μας πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικές με τις διατροφικές μας συνήθειες και να ασκούμαστε. Επίσης, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γυναικολόγο για πιθανές βοηθητικές λύσεις (π.χ. λήψη ορμονών).

Κοιμόμαστε αρκετά και καλά;
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη αλλά και η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό, και κατ’ επέκταση το βάρος, όπως και άλλους οργανικούς παράγοντες (π.χ. την υγεία των οστών, την αρτηριακή πίεση κ.ά.). Για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων και για να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος, είναι σκόπιμο να προσπαθούμε να κοιμόμαστε καλά, φροντίζοντας να έχει το δωμάτιό μας μέτρια θερμοκρασία και καθόλου φως, να μην πίνουμε καφέ το απόγευμα και να μην τρώμε βαριά το βράδυ. Άλλωστε, το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να αυξήσει τις τιμές του σακχάρου, της πίεσης και της χοληστερίνης αλλά και να μας δημιουργήσει και γαστρεντερικά προβλήματα.

Πόσο κινούμαστε;
Η άσκηση, είτε ανεβαίνουμε σκάλες είτε αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε είτε πάμε γυμναστήριο, βοηθά στον έλεγχο του βάρους αλλά και στην καλή υγεία γενικότερα. Πέντε φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά άσκησης είναι αυτό που συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η αερόβια άσκηση, οι ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη) αλλά και οι ασκήσεις που αυξάνουν την ευλυγισία είναι πολύ χρήσιμες. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα ειδικό ρολόι για να μετράμε την καθημερινή μας κίνηση και άσκηση.

Μήπως φταίει το στρες;
Όταν έχουμε έντονο άγχος, το σώμα παράγει κορτιζόλη, τη γνωστή ορμόνη του στρες, αλλά και άλλες ορμόνες που σχετίζονται με αυτό. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η αρτηριακή μας πίεση, ο καρδιακός ρυθμός, οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα αλλά και η όρεξή μας για φαγητό. Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την απάντηση του οργανισμού στο στρες, όπου η φυσική, εγγεγραμμένη τάση μας είναι να «προετοιμαστούμε» και να βρεθούμε σε εγρήγορση, σωματική και πνευματική, ώστε να πολεμήσουμε ή να το βάλουμε στα πόδια να σωθούμε.

Επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.PhDc, κλινικός διαιτολόγος, προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό», μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (www.dimosthenopoulos.gr).