fbpx

Πώς θα μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων;

Το ακούμε συχνά, πολλές φορές το λέμε κι εμείς εκφράζοντας παράπονο ή και αγωνία ίσως: «Δεν έχω μπει ακόμα στο πνεύμα των Χριστουγέννων». Πιθανότατα, όμως, αν κάποιος μας ρωτούσε τι είναι πια αυτό το πνεύμα των Χριστουγέννων θα δυσκολευόμασταν να απαντήσουμε.

Της Άννας Δάλλα

Μήπως το Πνεύμα των Χριστουγέννων είναι εκείνο που εμφανίστηκε στον τσιγγούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, στη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς, προσπαθώντας να τον κάνει να συνειδητοποιήσει την αξία και το πραγματικό νόημα της γιορτής; Μήπως είναι ο «δικός μας» Άγιος Βασίλης, Father Christmas στην Αγγλία, Santa Claus στην Αμερική –και πάει λέγοντας, ανάλογα με την κάθε χώρα και την παράδοσή της– που φέρνει δώρα και μοιράζει καλούδια στους μη έχοντες; Είναι το χριστουγεννιάτικο φως –τα λαμπιόνια του δέντρου, τα κεριά στο στρωμένο τραπέζι, τα φωτισμένα σπίτια– που στοχεύει να διώξει το σκοτάδι από τις μεγάλες και κρύες χειμωνιάτικες νύχτες του Δεκεμβρίου; Είναι οι επισκέψεις που ανταλλάσσουμε με φίλους και συγγενείς ανοίγοντας τα σπίτια μας και περνώντας χρόνο με τους αγαπημένους μας για να σπάσουμε τη χειμωνιάτικη μουντάδα και μονοτονία; Είναι η γενναιοδωρία, η ευγένεια και η φιλανθρωπία για όσους δεν έχουν αρκετά; Είναι μια θρησκευτική ιστορία που μιλάει για τη γέννηση του Χριστού, του υιού του Θεού, που Εκείνος έστειλε στη Γη και τους ανθρώπους για να τους εκφράσει την αγάπη Του και να πιστέψουν σε Εκείνον;

Το πνεύμα των Χριστουγέννων γεννάται μέσα μας
Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα. Αλλά δεν το «συναντάμε» μόλις βγάλουμε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από το πατάρι, ούτε μόλις διαλέξουμε δέντρο, ούτε μόλις ξεκινήσουμε να αγοράζουμε ή να τυλίγουμε δώρα. Το πνεύμα των Χριστουγέννων υπάρχει μέσα μας, δεν μπορούμε ούτε να το αγοράσουμε, ούτε να το πάρουμε από κάποιον άλλον. Βρίσκεται στην καρδιά μας και αναγεννιέται σιγά σιγά αυτή την περίοδο για να γεμίσει εμάς με ζεστασιά και τη ζωή μας με λάμψη. Το πνεύμα των Χριστουγέννων ξαναπαίρνει ζωή μέσα μας σιγά σιγά, μόλις πιάσει το πρώτο κρύο, μόλις τα μάτια μας πιάσουν ένα φωτάκι που φαίνεται να λάμπει περισσότερο από τα άλλα, μόλις ακούσουμε το πρώτο γιορτινό τραγούδι, όταν μυρίσουμε το πρώτο γλυκό που ψήνεται και μόλις νιώσουμε ευγνωμοσύνη και χαρά για όσα έχουμε και συμπόνια για όσους δεν έχουν την ίδια τύχη.

Λίγο πνεύμα Χριστουγέννων, παρακαλώ!
Πολλά από αυτά έχουμε σκοπό να τα κάνουμε, άλλα ήδη τριγυρίζουν στο μυαλό μας, κάποια δεν είναι τόσο του τύπου μας… Όμως, ό,τι κι αν επιλέξουμε για να ενισχύσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων, η αγάπη, το φως, η ειρήνη και η ελπίδα θα πρέπει σίγουρα να κυριαρχήσουν στην ψυχή μας.

*Το κόκκινο, το χρυσό, το γκλίτερ, το σατέν και το βελούδο συνοδεύουν τα Χριστούγεννα. Φιόγκοι και στολίδια φτιαγμένα από τέτοια υλικά για να διακοσμήσουν το σπίτι μας θα δώσουν μια χριστουγεννιάτικη νότα στον χώρο μας.

*Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή γιορτή. Κεριά, φωτάκια στο δέντρο ή το αναμμένο τζάκι –για τους τυχερούς που το διαθέτουν– σίγουρα συνθέτουν μια γιορτινή εικόνα.

*Χριστουγεννιάτικα τραπεζομάντιλα, χαρτοπετσέτες, πιάτα, ποτήρια, μπολ όλο τον Δεκέμβριο, όχι μόνο τις μέρες των γιορτών ή εκείνες που έχουμε κόσμο στο σπίτι, θα μας βάλουν οπωσδήποτε στο κλίμα.

*Το δέντρο και κάθε είδους χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι φυσικά απαραίτητα, όπως και οι ταινίες και τα καρτούν με γιορτινά θέματα, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα παιδιά που θα χτυπήσουν την πόρτα να μας πουν τα κάλαντα και οι κάρτες που θα γράψουμε αλλά και θα λάβουμε από τους αγαπημένους μας.

*Ας μην ξεχάσουμε να ανοίξουμε το σπίτι μας μαζί με την καρδιά μας. Να καλέσουμε κόσμο, να επισκεφτούμε ή έστω να μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Τα ακριβά δώρα δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητα, η σκέψη και τα συναισθήματα είναι όμως.

*Αν, τέλος, ανήκουμε σε εκείνους που πιστεύουν ή που θα ήθελαν να βιώσουν τις γιορτές με μεγαλύτερη κατάνυξη, καλό είναι να παρακολουθήσουμε μια λειτουργία αυτές τις μέρες. Θα μας βοηθήσει να νιώσουμε ακόμα περισσότερο την πνευματική και θρησκευτική πλευρά των γιορτών.