fbpx

Καρκίνος μαστού: Μπορείς να τον ξεπεράσεις!

iqbeaute-karkinos-mastou


Η ασθένεια δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους. Κάποιοι, όμως, πιο γενναίοι επιλέγουν να εμπνεύσουν και να δώσουν κουράγιο με το παράδειγμά τους ώστε να μπορέσουμε οι υπόλοιποι να πούμε «Αφού το ξεπέρασε εκείνος, μπορώ κι εγώ!» Αυτό λέμε και για τον καρκίνο μαστού.

Έχει γίνει πλέον θεσμός ο Οκτώβριος να είναι αφιερωμένος στον καρκίνο μαστού, στον πιο συχνό τύπο γυναικείου καρκίνου, που απασχολεί τη 1 στις 8-10 γυναίκες. Γυναίκες νέες αλλά και ηλικιωμένες, με παιδιά, εγγόνια ή άτεκνες. Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό αλλά και γυναίκες χωρίς προηγούμενο κληρονομικότητας. Γυναίκες που δεν έκαναν καμία κατάχρηση αλλά και γυναίκες που έπιναν ή κάπνιζαν. Γυναίκες παχουλές ή αδύνατες. Γυναίκες που γυμνάζονταν και γυναίκες που δεν έκαναν παρά μόνο λίγο περπάτημα. Γυναίκες πλούσιες ή φτωχές. Γυναίκες άσημες ή διάσημες. Γυναίκες που το κρατούν κρυφό και γυναίκες που μιλούν γι’ αυτό, με σκοπό να δώσουν κουράγιο και δύναμη σε άλλες που περνούν την ίδια δοκιμασία.


Ο καρκίνος μαστού έχει δύο πλεονεκτήματα συγκριτικά με άλλα είδη καρκίνου:

  1. Μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών γύρω από τα όσα κάνουν πιο πιθανή ή πιο απίθανη την εμφάνισή του.

  2. Μπορεί να νικηθεί αν διαγνωστεί έγκαιρα, γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων.

Αυτά τα πλεονεκτήματα θέλησαν να τονίσουν οι celebrities για τις οποίες θα διαβάσουμε παρακάτω, οι οποίες νόσησαν από καρκίνο μαστού, πάλεψαν, νίκησαν και δημοσιοποίησαν την περιπέτειά τους ώστε να δώσουν κουράγιο και να αφυπνίσουν τις υπόλοιπες γυναίκες σε σχέση με τη σημασία της πρόληψης.


Διάσημες ασθενείς

Η ηθοποιός Christina Applegate, 45 ετών, η όμορφη και αφελής Kelly Bundy στην αγαπημένη σειρά Παντρεμένοι με παιδιά, έκανε διπλή μαστεκτομή όταν ανακάλυψε στα 37 της –χάρη σε μια προληπτική μαγνητική μαστογραφία– ότι είχε καρκίνο μαστού. Η Applegate ανήκει στις γυναίκες που έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 και, κατά συνέπεια, μέχρι 85% πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η μητέρα της, Nancy Priddy, 75 ετών σήμερα, επίσης ηθοποιός, είχε προσβληθεί από καρκίνο μαστού στα 37 της και ξανά στα 55, ξεπερνώντας την ασθένεια και τις δύο φορές. Σήμερα, η Christina Applegate συμβάλλει στην ενημέρωση των γυναικών για τον καρκίνο μαστού και τη σημασία της προληπτικής μαστογραφίας στην έγκαιρη διάγνωσή του, κυρίως για τις γυναίκες με σχετικό ιστορικό.

Η διάσημη τραγουδίστρια Kylie Minogue, 48 ετών, αναγκάστηκε να διακόψει την περιοδεία της καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού. Τότε ήταν 37 ετών. Μίλησε για την περιπέτεια της υγείας της και προέτρεψε το κοινό της να μη θεωρεί τους γιατρούς αλάνθαστους. Στην ίδια είχε γίνει αρχικά λάθος διάγνωση.


Αλλάζουμε συνήθειες

Δεν χρειάζεται να δώσουμε συμβουλές ή κατευθυντήριες οδηγίες. Η μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο και του Imperial College του Λονδίνου τα λέει όλα: περίπου 40% λιγότερα κρούσματα καρκίνου μαστού θα καταγράφονταν στις ΗΠΑ αν οι γυναίκες φρόντιζαν να διατηρούνται σε φυσιολογικό βάρος, να καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα αλκοόλ, να γυμνάζονται περισσότερο και να θηλάζουν!

Η σημασία των εξετάσεων

Οι γυναίκες πρέπει κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία από τα 35 έως τα 40 χρόνια και στη συνέχεια να την επαναλαμβάνουν ετησίως ή μία φορά στα δύο χρόνια (αυτή είναι η πρακτική στην Αμερική), συμπληρώνοντάς την με υπέρηχο, ανάλογα με τις οδηγίες του ειδικού γιατρού. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη εξέταση (μαγνητική και ψηφιακή μαστογραφία) πρέπει να γίνεται σε ηλικία μικρότερη κατά 10 χρόνια από την εκείνη της συγγενούς όταν εμφάνισε καρκίνο μαστού και η οποία νόσησε πριν από την ηλικία των 50 ετών. Στη συνέχεια, σχεδιάζεται η παρακολούθηση της εν δυνάμει ασθενούς με τη συνδρομή εξειδικευμένου γιατρού.

Η αγαπημένη μας Miranda από το Sex and the City, η κατά κόσμο Cynthia Nixon, 50 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού στα 40 της (έκανε μαστογραφία από τα 35 της, καθώς υπήρχε ιστορικό καρκίνου μαστού από την πλευρά της μητέρας της). Προτίμησε να γνωστοποιήσει την περιπέτειά της πολύ αργότερα, για να αποφύγει τη δημοσιότητα εκείνη την εποχή.

Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Anastacia, 48 ετών, ανακάλυψε στα 35 της και ενώ η καριέρα της ήταν σε άνθηση ότι είχε καρκίνο μαστού. Δέκα χρόνια μετά, στα 45, ο καρκίνος επανήλθε και εκείνη υπεβλήθη σε διπλή μαστεκτομή.

Η Βρετανίδα ηθοποιός Maggie Smith, 82 ετών, έπαθε καρκίνο μαστού στα 73 της, την εποχή των γυρισμάτων της ταινίας Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ, χειρουργήθηκε και έκανε τις απαραίτητες θεραπείες.

Δύο από τους τρεις άγγελους του Τσάρλι νόσησαν από καρκίνο μαστού. Η Jaclyn Smith, 71 ετών, τον αντιμετώπισε στα 58 της. Αργότερα πήρε μέρος στο ντοκιμαντέρ 1 a Minute, με θέμα τον καρκίνο, ενώ δήλωσε ότι χωρίς τις φίλες της δεν θα ξεπερνούσε αυτή τη δοκιμασία. Η Kate Jackson, 68 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού στα 39 της και αργότερα στα 41 της. Την πρώτη φορά συνέχισε να δουλεύει εν μέσω θεραπειών και τη δεύτερη, εκτός από την επέμβαση και τις θεραπείες, αποφάσισε να ακολουθήσει πιο υγιεινή διατροφή και να αποκτήσει θετική στάση ζωής ώστε να αντιμετωπίσει την ασθένεια ολοκληρωμένα.

Η διάσημη τενίστρια Martina Navratilova, 60 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού στα 54 της.

Η τραγουδίστρια Melissa Etheridge, 55 ετών, έπαθε καρκίνο μαστού στα 43 της, ακολούθησε κανονικά τις οδηγίες των γιατρών, αλλά δήλωσε ότι προτίμησε τη μαριχουάνα για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Έναν χρόνο αργότερα, χωρίς μαλλιά, εμφανίστηκε στο φεστιβάλ-αφιέρωμα στην Janis Joplin.

Η ταλαντούχα ηθοποιός Kathy Bates, 68 χρόνων, διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών στα 55 της, τον ξεπέρασε και στα 64 της εμφάνισε καρκίνο μαστού και έκανε διπλή μαστεκτομή. Παρουσιάζοντας αργότερα λεμφοίδημα και στα δύο χέρια, μια πάθηση διόγκωσης των άκρων, έχει ενεργό ρόλο σε ό,τι αφορά την έρευνα και την ενημέρωση γύρω από αυτό.

Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός και παραγωγός Rita Wilson, 60 ετών, σύζυγος του Tom Hanks, διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού πριν από 1,5 χρόνο, παίρνοντας δεύτερη γνώμη για τα αποτελέσματα σχετικών εξετάσεών της. Τελικά, προέβη σε διπλή μαστεκτομή και αποκατάσταση.

Η λαμπερή Jane Fonda, 79 ετών, νόσησε με καρκίνο μαστού στα 73 της και δήλωσε ότι η αντιμετώπισή του ήταν πολύ πιο εύκολη από την αντικατάσταση ισχίου που αναγκάστηκε να κάνει περίπου την ίδια περίοδο.

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Olivia Newton John, 68 ετών, ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο σε ηλικία 44 ετών, αφού ψηλάφισε μόνη της τον όγκο. Έκανε ολική μαστεκτομή και έκτοτε είναι πολύ ενεργή στον αγώνα για την ενημέρωση γύρω από τον καρκίνο μαστού.

Η τραγουδίστρια Sheryl Crow, 54 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού σε ηλικία 44 ετών. Πιστεύει ότι για την ασθένειά της ευθύνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος και έκτοτε έχει αλλάξει τελείως τις συνήθειές της.


Φωτογραφία Εξωφύλλου: Angelina Jolie φωτογραφημένη από την Patrick Demarchelier Pinterest