fbpx

Ιώσεις: Μύθοι και πραγματικότητα

Πως να κρατήσετε μακριά τις ιώσεις

Όλες οι απορίες, οι παραδοχές, οι παρανοήσεις και οι βεβαιότητες που έχουμε σε σχέση με τις ιώσεις αλλά και το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας αποσαφηνίζονται εδώ!

Της Άννας Δάλλα

Αν το παραμικρό φτέρνισμα μας τρομοκρατεί, αν φοβόμαστε ακόμα και το συνάχι, αν αγχωνόμαστε με κάθε βηχαλάκι, ίσως είμαστε παραπληροφορημένοι και δεν έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τις ιώσεις όπως θα έπρεπε. Ως μια ευκαιρία, δηλαδή, να ξεκουραστούμε και ως μια διεγερτική ένεση για την άμυνά μας, που σε βάθος χρόνου κατά πάσα πιθανότητα θα μας ωφελήσει κιόλας. Διαβάζοντας όσα ακολουθούν θα μάθουμε περισσότερα τόσο για το πώς να προστατευτούμε όσο και για το τι να κάνουμε αν τελικά την πατήσουμε.

Η ίωση δεν περνάει με αντιβίωση: Πραγματικότητα
Οι παλιοί γιατροί έλεγαν ότι μια απλή ίωση περνάει σε μία εβδομάδα χωρίς αντιβίωση και σε 7 μέρες με αντιβίωση, ώστε να γίνει σαφές πως οι ιοί δεν σκοτώνονται με την αντιβιοτικά. Η αντιβίωση χρειάζεται μόνο όταν υπάρχει μικροβιακή λοίμωξη (π.χ. ωτίτιδα, βρογχίτιδα), την οποία μπορεί να διαγνώσει μόνο ο γιατρός.

Βγήκα έξω λουσμένη, θα κρυολογήσω: Μύθος και πραγματικότητα
Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι αν εκτεθούμε στο κρύο θα αρρωστήσουμε. Παρ’ όλα, αυτά ο λαός θεωρεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Οι ειδικοί το εξηγούν ως εξής: όταν ο οργανισμός μας εκτίθεται στο κρύο, υποχρεούται να παλέψει για να ζεσταθεί οπότε και μειώνει τις άμυνές του, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ευάλωτος στους ιούς.

Η ίωση κολλάει στην αρχή: Πραγματικότητα
Η αλήθεια είναι ότι οι ιοί κολλάνε κυρίως λίγο πριν από την εκδήλωσή τους καθώς και τις πρώτες μέρες των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια αποδυναμώνονται και κολλάνε δυσκολότερα.

Όταν κυκλοφορεί μια ίωση δεν υπάρχει περίπτωση να την αποφύγουμε: Μύθος
Αυτό δεν ισχύει. Καταρχάς, για να παραμείνουμε υγιείς, πρέπει να αποφεύγουμε τους αρρώστους, τους κλειστούς χώρους, τα φιλιά, τις χειραψίες και κυρίως πρέπει να φροντίζουμε να πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας. Επίσης, σημαντική είναι η καλή και ισορροπημένη διατροφή, που αποτελείται από πολλά φρούτα και λαχανικά, και η αποφυγή της κούρασης και του στρες.

Έχω κάνει το εμβόλιο της γρίπης οπότε δεν κινδυνεύω από τις ιώσεις: Μύθος
Το εμβόλιο της γρίπης δεν προφυλάσσει από άλλες ιώσεις, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα, παρά μόνο από τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης που περιέχονται στο εμβόλιο. Οι ευπαθείς ομάδες χρειάζεται να κάνουν και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, που προστατεύει από το εν λόγω μικρόβιο, υπεύθυνο για σημαντικό ποσοστό περιστατικών πνευμονίας.

Απέναντι στις ιώσεις δεν είμαστε όλοι ίσοι: Πραγματικότητα
Το αν θα κολλήσουμε μια ίωση και το πόσο βαριά θα την περάσουμε έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες που σχετίζονται είτε με το ανοσοποιητικό είτε με άλλα χαρακτηριστικά μας, όπως είναι το επάγγελμα, το αν έχουμε παιδιά κ.ά. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται όσοι ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς» ομάδες, δηλαδή οι ανοσοκατασταλμένοι, όσοι πάσχουν από αναπνευστικά, μεταβολικά ή καρδιολογικά νοσήματα κ.ά. Πρόκειται για ανθρώπους που η άμυνα του οργανισμού τους είναι χαμηλή και είναι επιρρεπείς στις επιπλοκές επειδή διαταράσσεται ευκολότερα η ισορροπία του οργανισμού τους. Κινδυνεύουν επίσης περισσότερο τα παιδιά, οι υπερήλικες, οι άνθρωποι που δεν διατρέφονται σωστά, κουράζονται πολύ αλλά και οι καπνιστές, που πρέπει να περιμένουν πως θα αρρωστήσουν πιο πολλές φορές μέσα στον χρόνο από τους υπόλοιπους.

Οι ιώσεις υποχωρούν μόλις κάνουν τον κύκλο τους: Πραγματικότητα
Οι ιώσεις διαρκούν κατά κανόνα 3 ως 5 ημέρες και υποχωρούν μόλις κάνουν τον κύκλο τους. Η μόνη «βοήθεια» που μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας είναι: ξεκούραση, καλό φαγητό, ύπνος, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά, αντιβηχικά σιρόπια και πολλά υγρά, καθώς με την καλή ενυδάτωση ρευστοποιούνται οι εκκρίσεις. Πολλοί ειδικοί το θέτουν ως εξής: το καλύτερο αντιβηχικό και βλεννολυτικό φάρμακο είναι το νερό.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Δρ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο.