fbpx

Αργή δίαιτα ολοταχώς!

Η νέα τάση στις δίαιτες ονομάζεται slow dieting και είναι ίσως ο μόνος τρόπος να χάσουμε μόνιμα τα κιλά που μας ταλαιπωρούν.

Της Άννας Δάλλα

Slow dieting: Πώς θα χάσουμε κιλά και δεν θα τα ξαναπάρουμε

Η σύλληψη της ιδέας του slow dieting ανήκει στον Dr Nick Fuller, ερευνητή στον τομέα της παχυσαρκίας στην Αυστραλία, στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Δεν πρόκειται για μια δίαιτα που υπόσχεται να μας εντυπωσιάσει, να μας κάνει να δείχνουμε «άλλοι» άνθρωποι σε χρόνο ρεκόρ ούτε να μας ξεφουσκώσει σε 10 μέρες. Όμως, υπόσχεται κάτι που σχεδόν καμία δίαιτα δεν μπορεί να εξασφαλίσει. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη μόνιμη απώλεια των κιλών που θα καταφέρουμε να χάσουμε. Άλλωστε, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις δίαιτες: χάνουμε κάποια κιλά και μετά, όταν ξαναγυρίζουμε στις παλιές μας συνήθειες, τα ξαναπαίρνουμε πολύ εύκολα.

«Ξεγελώντας» τον οργανισμό μας

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε κύκλους που ο καθένας διαρκεί 4 εβδομάδες. Στον πρώτο κύκλο ο στόχος μας είναι να μην προσπαθήσουμε να χάσουμε καθόλου βάρος, ώστε ο οργανισμός μας να «ξεχάσει» όλες τις δίαιτες αλλά και το υπερβολικό φαγητό που έχουμε πιθανώς καταναλώσει το προηγούμενο διάστημα. Στον επόμενο κύκλο ο στόχος είναι να χάσουμε δύο κιλά, στον επόμενο να διατηρήσουμε το βάρος μας, στον μεθεπόμενο να χάσουμε και πάλι 2 κιλά κ.ο.κ. Η δίαιτα αυτή βασίζεται στη θεωρία ότι χρειάζεται να χάσουμε βάρος αργά, ώστε να «κοροϊδέψουμε» τον οργανισμό μας για να μην προλάβει να θέσει σε λειτουργία τους μηχανισμούς επιβίωσης (ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός, πεινάμε περισσότερο κ.λπ.), που τον κάνουν να προσπαθεί να διατηρήσει το βάρος στο οποίο τον έχουμε συνηθίσει το τελευταίο μεγάλο διάστημα. Φυσικά, αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο οργανισμός μας δεν θέλει να αδυνατίσουμε, αλλά με το ότι ανακινεί αρχέγονους μηχανισμούς επιβίωσης που υπάρχουν για να μας προστατεύουν όταν υπάρχει έλλειψη φαγητού. Βέβαια, στις μέρες μας το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη τροφίμων, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Καθώς όλοι είμαστε περιτριγυρισμένοι από παχυντικά και ανθυγιεινά φαγητά, ο κίνδυνος είναι η παχυσαρκία και όχι το να λιμοκτονήσουμε.

Παχαίνοντας από τη δίαιτα

Ο Dr Nick Fuller εξηγεί ότι συνέλαβε την ιδέα του slow dieting έπειτα από 15 χρόνια δουλειάς στον τομέα της παχυσαρκίας. Μετά από 15 χρόνια που συναντά ανθρώπους που κάθονται στο γραφείο του και το μόνο που του λένε είναι ότι έχουν δοκιμάσει όλες τις δίαιτες που υπάρχουν και τελικά κατάφεραν μόνο να… παχύνουν. Σύμφωνα με τον Dr Fuller, όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν αποτυγχάνουν να χάσουν βάρος επειδή δεν έχουν αρκετή θέληση, αλλά επειδή δεν μπορούν να ξεγελάσουν τον οργανισμό τους. Μάλιστα, οι έρευνες θέτουν στο 90% το ποσοστό των ανθρώπων που ενώ κάνουν δίαιτα καταλήγουν να παχύνουν περισσότερο αφού τη σταματήσουν. Και, εκτός από το αυξημένο βάρος, το πρόβλημα είναι και το ψυχολογικό φορτίο, γιατί για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα χαμένα κιλά αναγκαζόμαστε να αποκλείουμε πολλά πράγματα από τη διατροφή μας, με αποτέλεσμα να πιεζόμαστε υπερβολικά και να νιώθουμε «λίγοι» και ανίκανοι.

Η μέθοδος του slow dieting

Πρόκειται για μια μέθοδο που στοχεύει στη μακροπρόθεσμη αλλαγή. Πράγματι, παίρνει χρόνο για να τα καταφέρουμε τελικά, αλλά αξίζει να δούμε το slow dieting σαν μια επένδυση για την υγεία μας μακροπρόθεσμα. Βέβαια, ο Dr Fuller εξηγεί ότι για να ισχυριστούμε ότι τελικά τα καταφέραμε χρειάζεται να διατηρήσουμε το χαμένο βάρος μας για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Οι κανόνες της δίαιτας

Στη διάρκεια της προσπάθειας απώλειας βάρους

5 γεύματα. Το μεγαλύτερο θα πρέπει να είναι το πρωινό και όσο προχωράει η ημέρα τα γεύματα να μικραίνουν, με το τελευταίο (το βραδινό) να είναι το μικρότερο.

Σπιτικό φαγητό τουλάχιστον 6 ημέρες την εβδομάδα.

Ένα γεύμα μόνο εκτός σπιτιού την εβδομάδα και μόνο ένα γλυκό την εβδομάδα.

30 λεπτά άσκηση την ημέρα (διαφορετικών ειδών και δυσκολίας), τουλάχιστον 6 φορές την εβδομάδα.

Ύπνος 6 με 8 ώρες κάθε βράδυ.

3 ημέρες την εβδομάδα χωρίς τηλεόραση. Όχι περισσότερες από 2 ώρες τηλεόραση τις υπόλοιπες 4 ημέρες.

Στη διάρκεια της προσπάθειας διατήρησης του βάρους

5 γεύματα. Το μεγαλύτερο θα πρέπει να είναι το πρωινό και όσο προχωράει η ημέρα τα γεύματα να μικραίνουν, με το τελευταίο (το βραδινό) να είναι το μικρότερο.

Σπιτικό φαγητό τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Δύο γεύματα εκτός σπιτιού την εβδομάδα
και δύο γλυκά την εβδομάδα.

30 λεπτά άσκηση την ημέρα (όποιου είδους θέλουμε και χαμηλής δυσκολίας), τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.

Ύπνος 6 με 8 ώρες κάθε βράδυ.

2 ημέρες την εβδομάδα χωρίς τηλεόραση. Όχι περισσότερο από 2 ώρες τηλεόραση
τις υπόλοιπες 5 ημέρες.