fbpx

Αμυνόμαστε στα συναισθηματικά βαμπίρ!

Συναισθηματικά Βαμπιρ


Υπάρχουν πρόσωπα στη ζωή μας που νιώθουμε ότι μας ασκούν συναισθηματική πίεση και βία. «Τοξικός» άνθρωπος για μας μπορεί να είναι ο συγγενής που έχει συνέχεια κάποια ανάγκη, ο συνάδελφος που μας κάνει μπούλινγκ, η φίλη που το παίζει πάντα θύμα κ.ά. Επίτηδες ή άθελά τους, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να μας προκαλέσουν εκνευρισμό, στενοχώρια, θυμό, συμπεριφορά άμυνας κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους. Χωρίς συναισθηματική αμυντική στρατηγική, είναι πολύ εύκολο να γίνουμε αβοήθητα θύματα αυτών των «βαμπίρ» και να εκδηλώνουμε δυσάρεστα συμπτώματα, από τα πιο απλά, όπως είναι το στρες, η στενοχώρια και ο εκνευρισμός, μέχρι και προβλήματα ύπνου, διαταραχές όρεξης ή και κρίσεις πανικού. Στα όσα ακολουθούν παρουσιάζουμε 5 συνηθισμένους τύπους τέτοιων ανθρώπων και τον τρόπο που μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Της Άννας Δάλλα


Το θύμα

Ο κόσμος είναι εναντίον του και οι υπόλοιποι είμαστε υποχρεωμένοι να τον σώσουμε, να τον ακούσουμε, να του συμπαρασταθούμε και να τον λυπηθούμε.

Η γραμμή άμυνας: Δεν είμαστε ψυχολόγοι ούτε θεραπευτές και δεν μπορούμε να αναλάβουμε αυτόν τον ρόλο. Ούτε μπορούμε να σπαταλάμε όλο μας τον χρόνο δίνοντας συμβουλές. Χρειάζεται να αντιδράσουμε δυναμικά και να θέσουμε τα όριά μας. Κόβουμε ευγενικά τη συζήτηση, δεν ενισχύουμε την αυτολύπηση και δεν αφήνουμε περιθώρια για σχετικές συνομιλίες.

Ο νάρκισσος

Όλα έχουν να κάνουν με αυτόν. Είναι το κέντρο του κόσμου και όλοι πρέπει να γυρνάνε γύρω του, να τον θαυμάζουν και να τον εξυπηρετούν. Συνήθως είναι πολύ γοητευτικός και ενδιαφέρων μέχρι τη στιγμή που θα απειληθεί η πρωτιά του.

Η γραμμή άμυνας: Μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» τις καλές του πλευρές, αλλά δεν πρέπει να έχουμε υψηλές προσδοκίες. Το μότο του είναι «Πρώτα ο εαυτός μου» και δεν θα κερδίσουμε πολλά αν εκνευριστούμε ή απογοητευτούμε με τον τρόπο που συμπεριφέρεται κατά καιρούς. Αν θέλουμε κάτι από αυτόν, ας προσπαθήσουμε να του αναδείξουμε το πώς θα βοηθήσει το εγώ του κάνοντας αυτό που θέλουμε.

Αυτός που αλλάζει συνέχεια διάθεση

Μπορεί το πρωί να είμαστε «κολλητοί» και να μας πει όλα τα μυστικά και τις σκέψεις του και το απόγευμα να μας επιτεθεί χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Αυτοί οι άνθρωποι τρομάζουν συνήθως τους γύρω τους, οι οποίοι «περπατάνε στις μύτες των ποδιών» για να μην τους ενοχλήσουν.

Η γραμμή άμυνας: Με έναν τόσο άστατο και αναποφάσιστο άνθρωπο, που αλλάζει διάθεση και σκέψεις από τη μία στιγμή στην άλλη, χρειάζεται σίγουρα να θέσουμε τα όριά μας και να ξεκαθαρίσουμε μέχρι πού μπορούμε να ανεχτούμε τις παραξενιές του. Μια καλή λύση είναι να τον αποφεύγουμε και να αδιαφορούμε για τις «επιθέσεις» του, σαν να δημιουργούμε μια αόρατη προστατευτική ασπίδα γύρω μας.

Αυτός που θέλει να έχει πάντα τον έλεγχο

Έχει γνώμη για τα πάντα. Θεωρεί ότι ξέρει τι είναι το καλύτερο για όλους τους γύρω του, ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος και πρέπει κατά κάποιον τρόπο να είναι ο αρχηγός.

Η γραμμή άμυνας: Χρειάζεται να έχουμε αυτοπεποίθηση και να αντιδρούμε λέγοντας τη γνώμη μας χωρίς να φοβόμαστε. Μπορούμε πολύ εύκολα να πέσουμε στην παγίδα να τσακωνόμαστε για το παραμικρό και να φτάσουμε να εξαντληθούμε από όλη αυτήν την προσπάθεια. Τι κάνουμε; Αποφασίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας, τις περιγράφουμε και εμμένουμε σε αυτές που είναι σημαντικές για μας.

Αυτός που πάντα κριτικάρει

Θα μας κριτικάρει χωρίς να το σκεφτεί καθόλου. Θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να μας μειώσει, χωρίς να τον νοιάζει πώς νιώθουμε.

Η γραμμή άμυνας: Καταρχάς, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ανάγκη του να κριτικάρει δεν έχει να κάνει μ’ εμάς προσωπικά, οπότε δεν παίρνουμε τα λόγια του τοις μετρητοίς. Δεν χρειάζεται να έχουμε αμυντική στάση. Ίσως μια καλή ιδέα είναι να σκεφτούμε όσα λέει κι αν σε κάποια βρίσκουμε ότι έχει δίκιο να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για τη γνώμη του. Ο άνθρωπος αυτός χρειάζεται αγάπη ώστε να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του και να σταματήσει να κριτικάρει συνέχεια τους άλλους.